PORTAKAL PELTELİ TOPKEKLER
>> 24 Şubat 2011 Perşembe
Benim çocukluğumda, çeşit çeşit şerbetli el açması tatlıların yanında ki, valide sultan haza ustasıdır !! bir okdar da çeşit çeşit yaptığı, vişne, üzüm ve portakal çeşitlerinin olduğu meyve pelteleriyle geçmiştir.. güzelim şerbetleride atlamak istem hiç, onlarda sonra yaza, valide sultandan yerini alacak kısmetse..
Şimdilerde çeşitli adlarla sos olarak geçsede aslında bunlar meyve pelteleridir !! Pelte nişasta ve şeker karışımıdır.
Tarihe bakıyorum çok enteresan yine 24 şubat :) !!!
Ben de 2 sene önce bugün ,portakal peltesini , daha sulu bırakarak, keklerimde , tatlılarımda kullanmaya başladım, çevremdeki tepkiler öylesine güzeldi ki, sonrasında malum bloğuma taşıdım ,bunada nuNu mArKa adını verip, sizlerle tanıştırdım..
Eş değerde sizler tarafından da O kadar beğenildi ki, bugün google'dan bakıldığından Binlerce ! tarifi okuyabiliyorsunuz !!!!
Ben sizlerden hep rica ediyorum ! etmekten vazgeçmiyorum da, diyorum ki, doğal ve zamanında olan meyveleri ve sularını tercih edin. Biraz düşünüp zaman ayırırsanız kendi özel tariflerinizi doğal halde yapabilirsiniz. Katkısız unlar, poşete, pakete girmemiş ürünler kullanabilirsiniz !!! Arkalarını okuyun , hatta BÜYÜTEÇ alın Kırtasiyelerden :) Lazım olabilir. Okudukça o maddeleri anlarsanız ne ala, Farmakoloji ile yakınsınız demektir, Eğer hala kutu kutu , poşet poşet alıp kullanıyor ve hala Anlamıyorsanız , o zaman ailenize, evlatlarınıza iyi bir hekim arayın hemen !!!
Tabiiki hiç arzu etmem kimsenin üzülmesini..
Bunları neden hatırlatıyorum :
Bilinçli olmaya yine ,yeniden davet etmek için sizleri. Herşeyi evden-elden yapmak ÇOK MÜMKÜN,yada almamak en mümkünü .
YEterki İsteyelim - LÜTFEN !
PORTAKAL PELTELİ TOPKEKLER
2 iri yumurta
1 sb şeker
1 sb süt
1/2 sb sıvıyağ
1.5- 2 sb elenmiş un ( göz kararı koydum ,daha fazlada olabilir )
1 çk. portakal kabuğu rendesi
3 yk portakal suyu
1 pk vanilya ( vanilya çubukları kullanıyorum ! )
1 pk kab. tozu (1 çk. karbonat kullandım)
portakal reçeli
Portakal Pelteli Sos
-2sb portakal suyu (hazır ALMAYIN !! tad bozulur !)
-1 tatlı kaşığı nişasta
-2 tatlı kaşığı un
-2 yk. şeker
-damla çikolata
-biraz portakal kabuğu
-hepsi bir arada karıştırılıp, kısık ateşte pişirilip, soğutulur.
-Kıvam koyu olursa ki ,ılık halde tam belli belli olur, portakal suyu ile inceltin.
Yapılışı
-Kek malzemeleri oda sıcaklığında olsun !!!!
-Hepsini sırasıyla çırpıp kalıplara bölelim
-üzerlerine portakal reçelinden mini dilimler yerleştirip dibe doğru kaşıkla itelim -en son damla çikolataları serpip 175* ısıda pişirelim ( altın sarısı olsun !! )
-tamamen soğuyunca kağıtlarından çıkarıp, portakal sosu ile servis edelim..
İnanılmaz güzeldir !!!!
not:
ben karbonat kullanıyorum- unlarım katkısız organik- yumurtam çiftlikten- keçi sütü kullanıyorum - çoğunlukla meyveler buradaki gibi organik -rafine ürün poşet-paket-konserve kullanmam !
hazır hiç bir içecek almam, zaten sevmem !
Yani bu böyle sıralanaıp gider, zaten fast-food ASLA yemem bilinir !
Bakın ben yıllar yılı yapıyorsam, SİZLERDE yapabilirsiniz. Zamanla yarışmak market raflarını eve doldurmakmıdır bir kez daha düşünelim lütfen.
Nişastanızı bile doğal temin edebilirsiniz, biraz araştırın, memleketleri olan dostlarınız seve seve gönüllü olur !
LÜTFEN BİLİNÇ ÇITAMIZI YÜKSELTELİM. TÜRK KADININA GELİŞMİŞLİK, DONANIMLI BİLGİ ÇOK YAKIŞIYOR.
HEM MUTFAKTAN SİZ SORUMLUSUNUZ !! NE YERSENİZ OSUNUZ ! HAZIR ÇORBAYI BİLE BALLANDIRIP ! BLOGDA TARİF DİYE VEREBİLENLER VAR :(
HERŞEYİ KABULLENMEYELİM. HER TEKLİFİ DE BLOGLARDA GÖKLERE ÇIKARMAYALIM !! O KADAR DA DEĞİL AMA.....
ÇOK SEVGİLER...