PORTAKAL PELTELİ TOPKEKLER

>> 24 Şubat 2011 Perşembe






Benim çocukluğumda, çeşit çeşit şerbetli el açması tatlıların yanında ki, valide sultan haza ustasıdır !! bir okdar da çeşit çeşit yaptığı, vişne, üzüm ve portakal çeşitlerinin olduğu meyve pelteleriyle geçmiştir.. güzelim şerbetleride atlamak istem hiç, onlarda sonra yaza, valide sultandan yerini alacak kısmetse..
Şimdilerde çeşitli adlarla sos olarak geçsede aslında bunlar meyve pelteleridir !! Pelte nişasta ve şeker karışımıdır.
Tarihe bakıyorum çok enteresan yine 24 şubat :) !!!

Ben de 2 sene önce bugün ,portakal peltesini , daha sulu bırakarak, keklerimde , tatlılarımda kullanmaya başladım, çevremdeki tepkiler öylesine güzeldi ki, sonrasında malum bloğuma taşıdım ,bunada nuNu mArKa adını verip, sizlerle tanıştırdım..
Eş değerde sizler tarafından da O kadar beğenildi ki, bugün google'dan bakıldığından Binlerce ! tarifi okuyabiliyorsunuz !!!!

Ben sizlerden hep rica ediyorum ! etmekten vazgeçmiyorum da, diyorum ki, doğal ve zamanında olan meyveleri ve sularını tercih edin. Biraz düşünüp zaman ayırırsanız kendi özel tariflerinizi doğal halde yapabilirsiniz. Katkısız unlar, poşete, pakete girmemiş ürünler kullanabilirsiniz !!! Arkalarını okuyun , hatta BÜYÜTEÇ alın Kırtasiyelerden :) Lazım olabilir. Okudukça o maddeleri anlarsanız ne ala, Farmakoloji ile yakınsınız demektir, Eğer hala kutu kutu , poşet poşet alıp kullanıyor ve hala Anlamıyorsanız , o zaman ailenize, evlatlarınıza iyi bir hekim arayın hemen !!!
Tabiiki hiç arzu etmem kimsenin üzülmesini..
Bunları neden hatırlatıyorum :
Bilinçli olmaya yine ,yeniden davet etmek için sizleri. Herşeyi evden-elden yapmak ÇOK MÜMKÜN,yada almamak en mümkünü .
YEterki İsteyelim - LÜTFEN !

PORTAKAL PELTELİ TOPKEKLER
2 iri yumurta
1 sb şeker
1 sb süt
1/2 sb sıvıyağ

1.5- 2 sb elenmiş un ( göz kararı koydum ,daha fazlada olabilir )
1 çk. portakal kabuğu rendesi
3 yk portakal suyu
1 pk vanilya ( vanilya çubukları kullanıyorum ! )
1 pk kab. tozu (1 çk. karbonat kullandım)
portakal reçeli
Portakal Pelteli Sos

-2sb portakal suyu (hazır ALMAYIN !! tad bozulur !)
-1 tatlı kaşığı nişasta
-2 tatlı kaşığı un
-2 yk. şeker
-damla çikolata
-biraz portakal kabuğu
-hepsi bir arada karıştırılıp, kısık ateşte pişirilip, soğutulur.
-Kıvam koyu olursa ki ,ılık halde tam belli belli olur, portakal suyu ile inceltin.
Yapılışı
-Kek malzemeleri oda sıcaklığında olsun !!!!
-Hepsini sırasıyla çırpıp kalıplara bölelim
-üzerlerine portakal reçelinden mini dilimler yerleştirip dibe doğru kaşıkla itelim -en son damla çikolataları serpip 175* ısıda pişirelim ( altın sarısı olsun !! )
-tamamen soğuyunca kağıtlarından çıkarıp, portakal sosu ile servis edelim..
İnanılmaz güzeldir !!!!
not:
ben karbonat kullanıyorum- unlarım katkısız organik- yumurtam çiftlikten- keçi sütü kullanıyorum - çoğunlukla meyveler buradaki gibi organik -rafine ürün poşet-paket-konserve kullanmam !
hazır hiç bir içecek almam, zaten sevmem !
Yani bu böyle sıralanaıp gider, zaten fast-food ASLA yemem bilinir !
Bakın ben yıllar yılı yapıyorsam, SİZLERDE yapabilirsiniz. Zamanla yarışmak market raflarını eve doldurmakmıdır bir kez daha düşünelim lütfen.

Nişastanızı bile doğal temin edebilirsiniz, biraz araştırın, memleketleri olan dostlarınız seve seve gönüllü olur !
LÜTFEN BİLİNÇ ÇITAMIZI YÜKSELTELİM. TÜRK KADININA GELİŞMİŞLİK, DONANIMLI BİLGİ ÇOK YAKIŞIYOR.

HEM MUTFAKTAN SİZ SORUMLUSUNUZ !! NE YERSENİZ OSUNUZ ! HAZIR ÇORBAYI BİLE BALLANDIRIP ! BLOGDA TARİF DİYE VEREBİLENLER VAR :(
HERŞEYİ KABULLENMEYELİM. HER TEKLİFİ DE BLOGLARDA GÖKLERE ÇIKARMAYALIM !! O KADAR DA DEĞİL AMA.....
ÇOK SEVGİLER...


Read more...

SANKİ KIŞA İNAT BU RENKLER ..




Tarif


Valide sultanıma yaptığım portakallı top kekler, çat kapı geliveren komşuma mutluluk sofrası oldu...

Lakin tarifi yarına kalsın.... Sevgiler.

Read more...

PANCARLI PRİNÇ SALATASI (nUnU)

nUnU maRkA İFTİHARLA SUNAR :)


HER DEFASINDA GÖZLERİM KAMAŞIYOR BU RENKTEN !!!

Geçen hafta ailecek valide sultana çaya uğradık, çeşitlerin arasında nefis bir pancar salatası hazırlamıştı, pancarı çok sevdiğinden çok çeşitlerini biliyor. O gün de zeytinyağlı dolma yerine, bize pancarlı prinç hazırlamış !!

arkadaşı bahçesinden tazecik nane- dereotu biberlerileri de yollayınca onlarıda içine eklemeyi unutmamıştı,
O kadar güzeldi ki, böylesine sade, böylesine kendini güzel yediren lezzete şapka çıkardım.
Valide sultan faklı yapmıştı, ben evde kendi damak tadıma uygun hale getirdim, özellikle nanenin tek başına kattığı müthiş aromayı atlamak istemedim bende.
Soğanı az kullandım, baskın tadlar geride kalsın istedim. Limonu bolca sıkıp sızma yağı az kullandım.. Sizde deneyerek kendi damak lezzetlerinize ulaşabilirsiniz.. Pirinç sebzeyi kaldıran bir besin nede olsa.

Telefonda kalan resimleride aktaramadım, onlarıda sayfaya ekleyeceğim...

ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN..
EMİNİM BLOGLAR PEMBEYE BULANMAK ÜZERE HAZIRLIKLARA BAŞLAYACAKTIR !!!!

PANCARLI PRİNÇ SALATASI
-1 sb prinç ( ılık tuzlu suda yarım saat bekletin)
-prinçleri yıkayıp süzün ,1 yk sızma zeytinyağında 1.5 sb su ile pişirin.
-haşlanmış , kabuğu soyulmuş 4 adet pancarı küp şeklinde doğrayın
-kırmızı soğan
-taze nane yaprakları
-sızma zeytinyağ- bol limon -
yapılışı

pişen pirinçlerin içine pancarı ekleyip çok dikkatlice elinizle karıştırın !!
-yarım halka kırmızı soğanları ovarak içine atın,
-yağ-tuz-limon ekleyin
-en son üzerine bol taze ! nane serpin..


çok sevgiler..


Read more...

PANCARLI MAKARNA SALATASI (nUnU)

>> 23 Şubat 2011 Çarşamba




ŞU RENGE BAKARMISINIZ ?? AMA LÜTFEN ! ALICI GÖZLE BAKIN !!
BÖYLE GÜZEL BİR SEBZE, BÖYLE ALBENİSİ OLAN BAŞKA NE OLA Kİ
MEST EDİYOR BENİ BU AHENK..



Köprüyü geçiyorum, trafik malum , birde yağmur eklenince, sıkıntıyı hafifletmek Cd'den taşan müziğe düşüyor, Masal kahramanım hediye etmişti, Yonca Lodi'yi hayranlıkla dinliyorum, tamda köprü ortasında, en sevdiğim dakikalardayım manzara gerçekten harika , doğduğum yere ,kuşbakışı bakıyor olmayı çok seviyorum, bu arada burnuma, yan koltuktaki paketten , sabah yaptığım portakallı keklerin kokuları geliyor , çünkü rotam valide sultanım !
az sonra boğaz yoluna dönüyorum, çiçeksine uğrayıp erengülleri alıyorum renk renk ,bende çok severim !
15 dakika içinde arabayı parkedip, valide sultanımın yanına çıkıyorum. Çiçeklere bayılıyor, portakallı topkeklere de gözleri parlıyor , teşekkürler ediyor sık sık :)
Hafta sonu besin zehirlenmesi geçirmişti, şimdi gayet iyi toparlanıyor şükür ve onu her gün böyle, dönüşte ziyaret ediyorum...
O gün, 1 saat kadar kalabiliyorum , tekrar yoğun trafikle mücadele için kalkıyorum, valide sultanım giderayak '' dolapta bazı şeyler kaldı diyor, ben bu mideyle onları bitiremem, sen al götürde bayatlamasın sebzeler ''diyor, yardımcısı hazırlıyor fazla olanları, gözüme pancarlar takılıyor !! Ne de çok ! çünkü bizler biliriz ki, yer elması ve pancar sevdalısıdır bizim valide sultan. Geçen hafta harika bir prinç salatası yapmış bayılmıştık.... zaten diğer postta da göreceksiniz, ilhamı buradan alıyorum !
Vedalaşıyoruz, elime hoş bir paket veriyor, gelemedim, sen gelmişken vereyim diyor, açıyorum ne güzel bir masa örtüsü böyle diyorum !! sarılıyoruz, zayıf, bitkin haline bakıp üzülerek, çıkıyorum, arabaya bindiğimde, ömrümüz varsa, geçecek yıllara aklımı takıp kendimi şehrin trafiğine teslim ediyorum.

Ertesi gün evdeyim , 2-3 yıldır evin genel işlerini verdiğimiz mimarlık şirketi, elektrik tesisatı ile ilgili işler için çalışacak .. Onlar başlıyadursun, o sırada pancarlar aklıma düşüyor, rengi beni çeşitli rüyalara sürüklüyor ve aklıma birden makarna salatası yapma fikri geliyor !
Mor lahana, kırmızı mini turp, lolorossa, kırmızı soğan , mor turp ve frambuaz ! beni cezbeden renklerdir ! Evet siz bilmezsiniz benim bu renge zaafım var ...
İçerde gürültülü ve hummalı çalışma devam ederken, benim mutfakta ,evde olanlarla lezzet patlamaları çalışmalarım hummalı şekilde devam ediyordu.
3 deneme yapıyorum ve sonunda kararım şöyleydi :

PANCARLI MAKARNA SALATASI ( nUnU mArKa)

-6 adet pancar, (eldiven kullanın ki boyamasın !!! )
(sapları kesilip, yıkanıp haşlanmaya bırakılır. Kaynadıktan sonra, 35 dakika yeterli !! diriliğini kaybetmesine müsade etmeyin !! ( 30 dakikadan sonra sivri bıçak ucuyla kontrol edin !!!)
-2 sb. haşlanmış mini makarna
-tze yeşil soğan
-kırmızı soğan
-dereotu- maydanoz-
-sızma zeytinyağ, limon-tuz-kırmızı biber (az)
Yapılışı
-Haşlanmış, ve kabukları soyulmuş pancarlar küp küp doğranır
-haşlanan makarnaya ilaveye edilir
-elle alttan yukarıya doğru , hafif hafif karıştırılır
-yeşillikler doğranır, kırmızı soğan yarım ay şeklinde kesilip içine ilave edilir
-ayrı bir sos kabında yağ-limon-baharat karışımı hazırlanır,
-kırmızı biber veya diğer baharatların öne geçmesini istemedim
-önemli olan mis gibi toprak kokulu bu besini, öz tadıyla yemek önemli çünkü !!
-diğer denemelerim baharatlıydı, ama bu en sade, EN LEZZET YÜKLÜ OLANDI,
Tabi benim için !
-yoğurt- mayonezli olanları sevemedim ... siz deneyin arzu edersiniz .

SEVENLERİNE demem o ki : Bu hali süpper arkadaşlar..
Ben şimdi diğer postu hazırlamak aynı zamanda kahvaltımıda yapmak üzere müsade istiyorum
HEPİNİZE AFİYETLER OLSUN.


Read more...

PORTAKALLI KREP

>> 19 Şubat 2011 Cumartesi







Mis gibi portakal kokuları ile güne başlamak istermisiniz ??
Ben inanıyorum ki hayır bile diyemezsiniz... demezler !
Ben diyemem mesela !!!! Birazda üzerine erimiş krem çikolata !!!!! aman aman aman .. YANSIN DÜNYA !!! ))))
Geçen hafta enfes portakallar gördüm organik pazarımda, hemen reçellik ayırdım 4-5 adetini, kimilerini hazırlık esnasında ,her zaman iri iri doğrar bırakırımki, tatlı- pasta- kek- krepte böyle kullanayım diye..
Tüm ev halkının en mutlu anlarıdır portakal reçelinin piştiği gün !! Masal evimize Yaydığı koku, verdiği mutluluk, damaklarda kalan eşsiz haz neyle ölçülür...
Portakal suyum olmadan kahvaltımda olmaz !! Keklere ,kurabiyelere, girmezse oda olmaz ! Limon ,portakal ve vişne ..... şunlara bakarmısınız ! bu üçgene bayılıyorum.. Hatta öyleki kozmetik ürünlerim ve parfümlerim de bile onlarsız olmazsa OLMAZ ! ah neler diyorum ben ! :)
Haydi portakal severler, limon severler yaklaşın masala doğru.. Herşey elinizin altında
ve sadece 15 dakikada tabağınızda !!!!!

Hem limonlusunuda yaptım , O da daha sonra .

MİS GİBİ KAHVALTI SABAHLARI DİLİYORUM SEVDİKLERİNİZLE..
ÇOKDA GÜZEL BİR AFTASONU ELBETTE.. BENİMDE HAFTASONU PROGRAMIM GÜZEL VE YOĞUN !
SEVGİYLE .

PORTAKALLI KREP
1 sb süt
1 iri yumurta
1 sb un
çok az tuz
1/2 çay kaşığı şeker
yarım portakal kabuğu (veya daha az , belki acı gelir size ! )
3 yk portakal suyu
portakal reçeli (gözünüz kapalı yapın efendim ! )

-Portakal kabuğu hariç, (en son koyacağız süte)
-Tüm malzeme blendrdan geçirilip pürüzsüz hale getirilir
-En son !!!! portakal kabuğu eklenir kaşıkla karışır .
-1 çay kaşığı sıvı yağ konan teflonda , arkalı önlü açık renkte pişirilir
-sıcak veya soğukken, arasına portakal reçeli konur
-misler gibi afiyetle kahvaltıda yenir :)

Read more...

ÇİKOLATA GANAJLI MUZLU KALP PASTA

>> 14 Şubat 2011 Pazartesi





Ben bu pasta için pandispanya kullanmadım..
Aniden aklıma gelen fikirleri hayata geçirirken daha pratik olabiliyor ve zamandan kazanıyorum.


Her zaman yaptığım kek malzemelerime, 2 yk kakao ve 1 iri muz ekledim, böylelikle muz aromalı bir kekim oldu.

Kekimi kalp kalıpta pişirdim, soğuttum, ortadan ikiye kesip her iki parçayı reçel suyuyla, bir fırça yardımıyla nemlendirdim !!!!!

Bu arada önceden benmari usulü erittiğim çikolataları , yağlı kağıda kalp şeklinde sıkarak çeşitli kalpler elde ettim. Bunlarıda en son pasta üzerinde kullandım .

Muzlu muhallebi-kremasını yoğunlaştırıp aralarına sürdüm, kuvertürden iri çikolatalar kesip, dilimlenmiş bol muz parçalarının arasına ilave ettim,
Diğer parçayıda kapatıp, ganajla her yanını kapladım. üzerini çilekle süsleyip hazır hale getirdim.
Yaklaşık 2 saat dinlendiği halde güzel ötesiydi bizler için.... Ne dersiniz ?? Yarından itibaren tüm blogları çikolata sarsın mı ?? ))

Beğenilerinize , diğer yorumlarınıza Tek tek teşekkür ederim.
HEPİNİZE SEVGİLER YOLLUYORUM

Read more...

MASAL, SEVGİ GÜNÜNE DAVETLİYDİ








SEVGİ BİZİMLE ,
SEVGİ HER YERDE,
MASAL SEVGİ GÜNÜNDE,
Ve HER ŞEYE İNAT, BİZE HEP 14 ŞUBAT..

Bu pazar tam olarak neşeli , keyif dolu , şen pazar olarak masal sayfalarına kendi kaydını yaptırıverdi desem yeridir ..
Sabah usul usul tıkır tıkır seslerin arasında gözlerimi açtığımda, içerden gelen bu hummalı, sonradan ise çok kollektif ! bir çalışmaya şahit olarak güne başlıyorum..
Masal kahramanım beline bağladığı benim ! mutfak önlüğümle :) mutfakların şıkı olarak güne imzasını atıveriyor :) ve yanağına bir öpücüğüde hak ediyor !
ocakta tıngır mıngır kaynayan yumurtalar, harıl harıl hazırlanan kahvaltılar, karadutların bin bir meşakkatle sofraya katılımları beni adeta bir mutfak okulunda gibi hissettiriyor.
Miss gibi ,sıccacık taş fırın simitlerinin kokuları sarmış ortalığı, sandöviçler, çeşitli ekmekler, çörekler ve peynirler hangi ara !! gidilip alındıysa artık, iştah kabartmakla görevliydiler. Hele hele tüm evi boydan boya saran çokk sevdiğim beyaz lillium , şebboy ve güller, güzelim sevgi çiçeklerim ise , yüreğimi, gözlerimi hapsediyor kendine !!!! bayılıyorum bu manzaraya ben.
Bu sofrayı hemen bir kaç kare resimliyorum, daha sonra paylaşacağım.
masal evimizin 3 masal erkeğinin ortak çalışması mutluluk sınırlarımı iyiden iyiye zorluyor :) bana bişicik yaptırmıyorlar ve hep beraber çok beğendiğim kahvaltı soframıza oturuyoruz...
Bizim büyük karadutumuz 1 haftalık izin kullanmak üzere seyahat programı yapmış, kahvaltıdan sonra onu havaalanına uğurluyoruz,
küçük karadutum biraz ders çalışmak ve daha sonra da ingilizce hocasıyla randevusuna hazırlanmak için fincanını alıp yanımızdan ayrılıyor,
biz de kaldığımız yerden bu güzelim şirin pazarın keyfini çıkarmaya devam ediyoruz..
Gazeteler, dergiler, arada Tv bize eşlik ediyor... Tv kapanıyor,yerine nostaljik bir Cd seçip ruhun gıdasıda veriliyor...
Masayı beraberce topluyoruz diyeceğim ama masal kahramanım çok düzenlidir, bu işide üstleniyor ben hazırlanırken...
kahvaltı sonrası, yürüyüş ve bir kahve içmek için dışarı çıkıyoruz, her yer kalbe bürünmüş !!! her yer öpücük gülücük :)) güller, çiçekler misss !! gözlere bayram seyrediyoruz.
Her ne kadar tüketim çılgınlığı olsa da bu buram buram sevgi enerjisi iyi geliyor bizlere.
Dumanı üzerinde pazar kahvesi masal kahramanımın vazgeçilmezlerinden bu sebeple keyifle içip bitiriyor, birde üzerine bana '' falına da bakayım mı ''diye de takılıyor ? ))) tabiiki hayır !!
:)))))) (inanmam zaten öyle şeylere)
Biraz alışveriş tamamlayıp dönüyoruz, belgesellere dayanamayız ailecek, dinlenme süremize bu güzel tabiat görselleri eşlik ediyor, ben bazı hazırlıklar için kısa süreli mutfağımıza dönüyorum,1.5-2 saat sürede yukarıdaki hazırlıkları tammlıyorum, bir kısmı bir gün öncesinden hazırdı çünkü !!!
Akşam üzeri İKİMİZ balık yemek için tekrar çıkıyor, dönüşte bu cici masamızda sevgi keyfine devam ediyoruz... Tüm aile gözlerini ışıldata ışıldata çikolata keyfinin zirvesinde ağıztadıyla gülümsüyoruz....
Her ne kadar bu sayfada pek çok ey abartı gibi dursada, emin olun bizler Hiç Abartısız ! sükunet ve sakinlik içinde her günü ! ve herşeyi kararında yaşıyoruz. Çünkü bunların çoğu ,size efendim .

Günümüze ortak olduğunuz içinde HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDİYOR , SEVGİLERİMİZİ YOLLUYORUZ...
TEMENNİM , HERKESE İYİ BİR HAFTA OLSUN...


Tarifleri en kısa sürede vereceğim....

Read more...

KURU DUTLU TARTÖLET (nUnU)




( nUnU mArKa ) KURU DUTLU TARTÖLETLER


Çikolatalı Ganaj:
200 ml kutu krema
200-300 gr sütlü veya bitter kuvertür çikolata
3 yk kuru dut ! ( eleyin taş toz olmasın ! ve uzun saplarını mutlaka kesin !! )

Krema kaynama noktasına getirilir ve altı kapatılır !!! (kaynatmayınız )
içine doğranmış çikolatalar eklenip, eritilir.
iyice ılınınca, soğuma anında ,en son dutlar konup hafifçe karıştırılır
*****ganajın mutlaka-4-5 saat dinlenmesi gerekli !!! ( 1 gün önceden yapmanızı da tavsiye ederim mükemmel oluyor !

Tartölet
- 1 yumurta - 100 gr tereyağ- 1 çb toz şeker- 2 sb + 1yk un -1/2 pk kabartma tozu-
1/2 pk vanilya- 4 damla vanilya esansı ( varsa)
- 1 pk. tart jölesi (arkasındaki tarife göre hazırlayınız)

-Yağ şeker yumurta ve diğerleri güzelce karıştırılıp hamur toparlanır.
-1 saat kadar dinlendirilir.
-ceviz büyüklüğünde parçalar hazırlanıp yağlanmış tartölet kalıplarına döşenir. Tam 12 adet çıkar, ince hamur yaparsanız kalıba, 15 adet çıkar.
-çatalla kabarmaması içine delikler açılıp ,
-170* ısınmış fırında sadece 13 dakika pişirilir.(ben 15 dakika pişirdim azcık daha sert severiz ,zaten durdukça yumuşuyor)
-pişen tartöletler soğuyunca içlerine istediğiniz kremayı koyabilirsiniz

Bu tarifimin hamuru çok sert olmaz !
Bilakis durdukçada yumuşar !!!!
Ama iddia ediyorum tadı -tarifi kusursuz garanti ve yemesi mükemmeldir.
AFİYET OLSUN ))

Read more...

MEVLİD KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

>> 13 Şubat 2011 Pazar




MEVLİD KANDİLİNİZ HAYIRLARA VESİLE OLSUN..
TÜM DUALARIMIZ KABUL GÖRSÜN..

Read more...

DEFNE YAPRAKLI KIYMALI SPAGETTİ

>> 12 Şubat 2011 Cumartesi


Efendim bizim 2 nolu karadutumuz malumunuz !
Narin şehzade kendileri :) Narin beden, narin ruh yapısına sahipler :)
Doğduğu günde aynen böyle minyon, aynen şimdiki gibi narin şehzadeydi !
Napmak lazım dedik doktorlarına, '' kemik yapısı böyle, sizde anne -baba olarak çok abartmadan, gerektiği kadar besleyip, ama biraz daha özen gösterirseniz sorun yaşamazsınız'' dediler.
22 yıl geldi geçti, hiç özenimden, sabrımdan vazgeçmedim, narin şehzadem de inatla ! iştahsızlıktan vazgeçemedi !
Evlatparem yıllar yılı yeri geldi yeseneee, yutsanaaa !!!! sözlerimin çok az da olsa gazabına illaki uğradı elbette, ama onu incitmek en son yapacağımız şey bile değildir.
Diyeceğim şu ki ; hani çok sevgili blog yazan, takipçim olan genç ve cici annelere sesleniyorum, Üzülmeyin rica ediyorum... Onları sıkmayın, küstürmeyin !!! kendinizide boş yere harap etmeyin, çocuklarımız güzel anları hatırlasın , hafızalarına ttalı anlarınızı kazısın !
Az yerler, sık yerler, ama sonuçta nasılsa aç kalmazlar. Onların vücut kimyaları, yani kendileri karar veriyor seçimlerine, tabaklarıyla da, sizinle de aralarını açmayınız . Sonuçta yapı meselesi ne de olsa.
Kendimden bilirim ,aynı sözleri benim Valide Sultanımdan azmı işittim ömrü hayatım boyunca !!!! O yıllardaki bu inatçı Nunu'nuz, bu yemek düşmanı Nunu'nuz ne kökler söktürdü Validesine. ah yıllar dile gelsede konuşabilse !
Hem Validesi de ne bilsin , kızının gün gelecek yemeklerinin marka olacağını ! :-) bloglar mloklar yazacağını :-)

Geçmişimdeki bu yaşanmışlık bana , her iki evladıma da çok dikkatli yeme davranışları sergilememe sebep olmuştu. Büyük şehzade her ne kadar iştahlı bir yemeksever olduysa, küçük şehzademiz napsak olmadı olamadı efendim !
CANI SAĞOLSUN , YETERKİ VAROLSUN !
İşte bu tabakta kendisine hazırlandı.. En güzel yanları Hiç ama Hiç ! yemek seçmediler !!
E daha nolsun.... Varsın narin şehzade olsun, aksi daha çok zorlardı.....
HEPİNİZE EMİNİM ÇOK SEVERSİNİZ BU GÜZEL LEZZETİ,
HAFTASONUNUZ KEYİFLİ , HUZURUNUZ DAİM OLSUN ÇOK SEVGİLER.


DEFNE YAPRAKLI KIYMALI SPAGETTİ

1 pk. ince spagetti
2 orta boy soğan
300 gr kıyma ( dana-kuzu nasıl isterseniz)
1-2 yk domates salçası ( ben ev salçası kullanıyorum)
1 diş sarımsak
doğranmış maydanoz
tuz- karabiber- 1 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tereyağ ve 3 yk sıvıyağ karışımı

Yapılışı

Tuzlu ve 1 yk sıvıyağ koyduğunuz kaynayan suya makarnaları atınız,
-ara sıra karıştırarak 13 dk yada dilediğiniz kadar pişirin ve suyunu ayrı bir kavaonza alarak süzün. (makarna sularını ltfen çorba yapımında kullanmaya gayret ediniz )
-ayrı bir makarna tenceresinde yağı ,defne yaprağını ve içine ezilmiş sarımsağı koyarak kokusu çıkana dek bekleyip, doğranmış soğanları ekleyin,
-soğan pembeleşince kıymayı ilave edin, baharat ve tuzu serpin,suyunu çektirin
-salçayı da en son koyarak ,iyice karıştırın
-artık makarnalarla buluşma vakti geldi !!
-hepsini 2 yk makarna suyu ilave ederek karıştırıp, taze maydanozları serpiniz
-veee artık ; sarımsaklı yoğurt eşliğinde sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz...

AFİYETLER OLSUN.

Read more...

PORTAKALLI KREP




PORTAKALLI KREP
1 sb süt
1 iri yumurta
1 sb un
çok az tuz
1/2 çay kaşığı şeker
yarım organik portakal kabuğu
3 yk portakal suyu
portakal reçeli

-Portakal kabuğu hariç,
-Tüm malzeme blendrdan geçirilip pürüzsüz hale getirilir
-En son portakal kabuğu eklenir !!!
-1 çay kaşığı sıvı yağ konan teflonda , arkalı önlü açık renkte pişirilir
-sıcak veya soğukken, arasına portakal reçeli konur
-misler gibi afiyetle kahvaltıda yenir :)

sevgiler

Read more...

ÇİKOLATA SOSLU ETİMEK TATLISI

>> 9 Şubat 2011 Çarşamba






Tüm izleyenlerime sevgiyle merhabalar.
Merakınıza yine teşekkür etmeden geçemeyeceğim, Gayet iyiyim ve iyiyiz ! Keyfim, neşem, huzurum ve hatta enerjim çok yerinde şükür !!
Sadece yapılacak, ilgilenecek işlerimizle meşguldüm.

Aile içindeki pek çok sağlık telaşeleri, Haftasonu Kuşadası'nda yaşayan dostlarımızın ziyareti ve onları ağırlamak adına gezilerde eklenince bu yoğunluğa, telaşlar bir hayli arttı zamana karşı yarışır olduk .
Tatlımıza gelirsek,
hani çikolata sevdalıları vardır, yoğun çikolata lezzeti sevenlerdir bu kimseler, çikolatanın adı bile yeter bu aşıklara ve hatta biride bizim masal evimizin 2 nolu ballı karadutudur kendileri ! ))
Tam eve yeni geldiğim anlardaydı ki telefonum çalıverdi, benim karadutumdu arayan, efendim ,diyordu ki ; kendisine eğer yorgun değilsem ! vaktim uygunsa ! evdede birşeyler ! hali hazırdaysa ! çikolatalı birşeyler yapabilirmiymişim ?
ne demek efendim, ne demek, yoksada yaratır, yorgunsak da unutur, vakit yoksa da 25. saati bile yaparız ! Evlatparemin canı istemiş şunun şurasında ben dünyayı durdururum O'nun için :)
Bir kaç ay sonra üniversite diplomasını alıp, mezun olacak kısmetse !

Son zamanlarda, sınavlar, bir yandan İng kursu , ara sıra Fizik tedaviye devam edişi, düzenli spor derken öyle zamansız ve yoğun-yorgun ki, çokk enerjiye ihtiyaç duyuyor ve stresten tatlı ihtiyacı katlanıyor narin bedeninde , her baktığımda bunu derhal farkediyorum !
Evde olan malzemeler bu iş için yeterliydi, bu çikolata keyfini çok çok kısa sürede hazırlıyor, kendisi de gelince, olduğu gibi O'na hediye ediyorum..

Gözlerini kocaman açıp, yanağımdan bir makas alıp, ağzının kulaklarına varması ise çok kısa sürüyor minyon yüzünde ! :)

Sizinde yine zamanınız az , çikolatalı tatlı bir şeylere ihtiyacınız varsa, misafirleriniz için bile iyi alternatif diye düşünebilirsiniz.
Bu tarifim emektar tarif defterimden efendim, her tarifin senesi yazar bendenizde, tarihine bakıyorum 1990 modelmiş !!! :) yani karadutum o yıllarda henüz 2,5 yaşında !
Ayrıca Etimekli tatlıların pek moda olduğu altın yıllar yani..

herkese keyifle afiyet olsun ...
Ve HEPİNİZE TEK TEK SEVGİLER VE GÜZELLİKLER DİLİYEREK , tarife geçiyorum.

ÇİKOLATA SOSLU ETİMEK TATLISI

10 adet tuzsuz ! etimek
1 sb ılık şekerli süt
bitter veya sütlü çikolata rendesi
bitter veya sütlü iri kesilmiş çikolata paçaları
kırpık çikolata
1 pk vanilya
1 çay kaşığı tuzsuz ! ev tereyağı
3 sb süt
2 yk mısır nişastası
1 yk un
tadına ! göre şeker (ne kadar seviyorsanız ! )
3 adet muz

ÇİKOLATALI SOS

-3 sb süt
-1 pk vanilya
2.5 yk kakao
-1 çay kaşığı tuzsuz ! ev tereyağı
-2 yk mısır nişastası
-1 yk un
-tadına ! göre şeker (ne kadar seviyorsanız ! )
-hepsi karıştırılıp pişirilir, (bardak farkımız olursa sütle incaltabilirsiniz ! )
-piştikten sonra içine 50 gr kuvertür çikolata parçaları atılıp eritilir,
iyice karıştırılır.

yapılışı

-ılık süt ve şeker karıştırılır yayvan bir borcama dökülür
-etimekler tek tek bu şekerli süt ile ıslatılıp
-dikdörtgen borcama dizilir , ( kenardaki boşlukları etimekle doldurun)
-rende çikolata serpilir
-dilimlenmiş muzlar bolca dizilir
-ılık-sıcak haldeki çikolata sos üzerine dökülür
-10 dakika sonra, ilk sıcağı geçince iri kuvertür çikolata parçaları serpilir
-muz dilimleri ilave edilip
-servise hazır hale gelir..
AFİYET OLSUN

Read more...

VİŞNELİ VE VİŞNE SOSLU MİLFÖY ÜÇGENLERİ

>> 1 Şubat 2011 Salı







Merhabalar hepinize .. Arayı açıyorum, uzunca zaman oluyor haklısınız.
Lakin enerjimi anca topluyorum, çok zamandır ev hayatındayım !! Yo yo hiç şikayet etmiyorum. Hasta da olsam evimdeyken ,çok yararlandığım saatlerde oldu kendi adıma.

Uzun süredir İstanbul ve yurt geneli soğuk, dolayısı ile kış ayındayız tabii ki. Hatta baana kalsa,insan daha zinde oluyor ,eğer sağlığı da yerindeyse !
Ne kadar itina etsek de ; Bizim de masal kapımızdan içeri süzülen virüsler, önce beni, sonrada kara dutlarımızı (2 oğlum) birer birer ateşli bronşite teslim etti.
3 haftadır bir hayli mücadele ettirdi bizi bu şiddetli öksürük, ben hala sıfırlayamasamda, gayet iyi sayıyorum kendimi. Ayağada kalktım,Minicik bir davet masasıyla misafir ağırlayacak kadar hemde.
Bugün öğlenden sonra, çalan telefonumun ucundaki sıcak sese sıkı sıkı sarıldım, keşke gelse diye düşünürken, 1 saate kadar sendeyim diyen sesiyle mutlu oldum. Uzun zamandır görüşemediğim bir arkadaşımdı . Ellerinde bana aldığı nergisler , su böreğini sevdiğimizi bilerek ince zahmetiyle ,hepimizi çok sevindirdi, bende onun çok sevdiği tavuklu mevsim salatası, birazda yanına sıcacıkken ikram ettiğim vişneli milföylerle, dünden kalan yaban mersinli çikolatalı portakallı kekimide ekleyerek , aklımız pek yakında yapacağımız programa ! odaklanmış olarak ve de ara ara yağan karı seyr eşliğinde günü bitirdik.

Bu lezzet yüklü tarifi ise ,gün sonunda size ulaştırmak boynumun borcu oldu !
Ani misafiriniz varsa, dar vakitlerde iseniz , hele hava da çok soğuksa, sıcacık iç ısıtan bir lezzet arıyorum derseniz, haydi buyrun bu tarif size gelsin..

VİŞNELİ VE VİŞNE SOSLU MİLFÖY ÜÇGENLERİ

6 adet kare milföy
24 adet çekirdeksiz vişne ( ben bahçe vişnelerimi kullandım)
iri parçalı çikolata
VİŞNE SOS
2 yk. dolusu mısır nişastası
3 yk. dolusu şeker
1 sb vişne suyu ( dondurucuda poşetlediğim vişne suyu kullandım)
hepsini pişirip , ılık-sıcakken kullanmalıyız !!!
YAPILIŞI
Milföylerin içine 4 adet vişne ve çikolatalar eklenir,
Ortalarına 1 dolu tatlı kaşığı sos eklenip kapatılır
Üzerine yum. sarısı sürülüp pişirilir.(25 dk pişiyor )Fırından çıkınca ılık-sıcak servise önem verilmeli. Özelliği hafif sıcak servis edilmesidir.
Mutlaka vişne sosu ile servis yapınız.
Çok seveceksiniz !!! AFİYETLER OLSUN .




Read more...

MASALA SESLENENLER....

Yükleniyor...

ESKİ MASALLAR (arşiv)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP