2010 / ŞEYTAN SOFRASI / AYVALIK

>> 6 Aralık 2010 Pazartesi

ŞEYTAN EN GÜZEL YERE KURMUŞ SOFRASINI !!

Ayvalık'ta 2. gün.. Hava duru ve kuru. Sabahtan öğlene kadar otelden ayrılmak istemedik, şömine başında gazetelerimizi okumak, sahilde temiz havada yürüyüş, otelin köpekleriyle oynamak, tabiata ,çevreye doyamamak bizi engelledi durdu, otel dediğime bakmayın, tabiatın tam ortası !! öyle hap kadar bir odadan ibaret hiç değil inanın ,neden doyamadığımızı göreceksiniz daha sonra.

ama oturmak olurmu tabii olmaz :) bugün rotamız Sarımsaklı- Şeytan sofrasında gün batımıydı. Otelden ayrılır ayrılmaz zaten efsane başlıyor, gözlerimizin gördükleri anlatılır gibi değil, sadece yaşanır cinsinden. İnsanın kendine yapacağı en anlamlı mükafat bu olmalı işte .. Kısa sürede varıyoruz sarımsaklıya, nasıl kalabalık nasıl kalabalık, hele akşama doğru omuz omuzayız insanlarla :)
biraz ıssız sessiz sarımsaklıda dolanıp, sezonda tıklım tıkış plajlarında yürüdük, daha sonra vakit kaybetmeden şeytan sofrasına geldik, hava yağmursuz ve ılıktı, tüm gün kitap okuyup, manzara eşliğinde keyifle sohbet ettik. Hava akşama doğru serinlemeye başlamıştı ki,adanın meşhur arazi çayı ısnmamıza eşlik etti, zaten oralarda içmemek ne mümkün, tatil süresince her gün içildi elbet , (adaçayı)
restaurantların birinde çok uzaklardan 2 yabancı misafir gördüm :))) onlarda manzara karşısında Taş ! kesilmişlerdi :)) onlarıda anılarımızın arasına katıp, etrafı seyre daldık...
baktığım yer Cunda adası diğer adıyla Alibeyadası,

burasıda Şeytanın ayak izi :) Rivayete göre diğer ayak izide karşı dağda imiş !!! aman efendim parayla dolup taşıyor içi, dilek tutanlar pek çok .. !!! (şeytana ne dilenirse ? ) burada adanın tüm hakimi harita mevcut. bulunduğunuz yeri hemen adlandırıyorsunuz, baktığınız adaların neresi olduğunu kolaylıkla öğrenip, meraktan kurtuluyorsunuz.
daha sonra ise, başınızı her sağa sola oynattığınızda cm, cm büyüleniyorsunuz ,adeta adalar, koylar avunuzdan bıraktığınız ,minicik çakıl taşları kadar ! Eğer Ayvalık'ı, körfezin güzelim koylarını ve göz alabildiğine uzanan zeytinliklerini seyretmek istiyorsanız, şeytan sofrasına çıkmalısınız,
inanın ,bu muazzam tabiat karşısında ,şapka çıkartmak geliyor içimden.
elbetteki duru bir hava çok önemli bu tepede, birde 500 kişinin arasından iyi bir yeriniz olmasıda çok mühim :) ama ben sizlere telaşsız zamanlarda, sadece size özel olması adına bizim gibi yapın derim. Bir sabah erkenden, birde akşam güneş batarken görün. Mutlaka en az, 2-3 kez şans verin bu şahaser güzelliğe.
şansımıza rüzgarsız, ılık, sakince ! gitgide güneşlenmeye yatkın bir hava oluşuyordu gün içinde. Geliken gözlüğünüzü, kameranızı,fotoğraf makinanızı aman unutmayınız, baharsa mevsim mutlaka bir şal-bir hırka da gerekir !
Hikaye :
Şeytan sofrası enfes bir manzaraya ve garip bir hikayeye sahiptir.
rivayete göre bu tepe vakti zamanında kimsenin uğramadığı bilmediği bir yerdir.
çevre köylüler ise civar ilçelerin turist çekmesine, lakin kendi köylerinin bulunduğu bölgeye kimsenin uğramamasına içerlemektedir. ve bir gün buralarda dolaşan bir köylünün dikkatini çekiverir bu tepenin manzarası. sonra muhtara bu manzaraya dair haber uçar. muhtar ve bir kaç köylü daha mezeleri de alıp tepeye çıkarlar. bir yandan muhabbet edip bir yandan da çilingir sofrasında demlenirlerken buraya turistleri çekecek ilginç bir rivayet uydurmaya karar verilir. içlerinden birisi de ortası delik olan bir kayanın şeytanın ayak izi olduğu dedikodusunun yayılması fikrini ortaya atar. ve şeytanın bile aklına gelmeyecek bu düşünceye gönderme yapıp o kayaya şeytanın ayak izi, bu tepeye de şeytan sofrası adı verilir.
:))))))))

insanlarda habire para atıp dilek tutarlar !!

ahhh !!! birde güneş batınca onca insan niye alkışlarsa , bakın bi onu anlamadım işte :)))
yurdum insanı ! uçak piste iner alkışlar, güneş batar alkışlar :)) !!!!!!!!!!!!!

ÇOK ÇOK SEVGİLER...
DAHA SONRA GÜN BATIMLARINDA ve CUNDA'DA BULUŞALIM !

20 yorum:

Adsız 6 Aralık 2010 16:31  

blog sorunun cozulmuste gezı resımlerı eklenmış :) cok sevındım.

Bir Dut Masalı - nUnU 6 Aralık 2010 16:33  

dolunay

ah canım :))
tam 8 saat başından ayrılmadım :))
şükür halloldu.

Adsız 6 Aralık 2010 16:54  

İnsanın nefesi kesiliyor nunum
Esin

neval 6 Aralık 2010 17:00  

ne tezat ! hacca gidip şeytan taşlayan milletimiz ayvalıkta harçlık atıyor mel'una

evatolyesi 6 Aralık 2010 19:43  

Başlık çok hoş :) tabi görüntülerde.
Sevgiler

Yaşamın kıyısında 6 Aralık 2010 19:58  

Blog için geçmiş olsun canımcım.
Çok güzel bir gezi olmuş ve senin dilinden, fotoğraflarınla daha da güzelleşmiş.
Çok severim Ayvalık, Sarmısaklı ve Cunda adasını, her yıl gitsem bıkmam, ama 3 yıldır gidemiyorum. Cunda adasına köprü yapılmadan gitmeye başlamıştık sık sık sonraları seyrekleşti.
Çok özlemişim ve güzel anlatımınla geçmiş kadar oldum. Ellerine sağlık güzel kardeşim benim.

Adsız 6 Aralık 2010 20:01  

görmek nasip olmadı ne acı ve ayıp dimi nunu.
dünyayı gezdik vatan toprağı eksik.
benim gibi (((
çok beğendim nutku tutulur insanın orada cidden. darısı başıma diyelim arkadaşım, çok sevgiler
fatoş

Selma Er 6 Aralık 2010 20:03  

fotoğraflarınız ve o güzelim Ayvalık Şeytan Sofrası'nı anlatımınız çok güzel.Biz de en son bu yaz gittik.Ayvalık fotoğraflarımı ve gezdiğim yerleri ben de blogumda paylaşmıştım.Yazın kalabalıktan gün batımında fotoğraf çekecek yer bulmak bile çok zor.Alkış konusuna gelince;İnsanlar gerçekten herşeyi alkışlıyor..cenaze töreninde gidenin arkasından bile alkışlıyor.

Adsız 6 Aralık 2010 20:15  

bende ayvalık hayranlarındanım nunuşum. orası çok başka güzelliğe sahip, senin deyiminlede berekete sahip. güzel kareler yakalamışsın onca kalabalığa rağmen
hava tabii açıkmış sisde yok, hoş olmuş,neredeyse yaz gibi diyebilirim. cunda fotolarını beklicem,çok anılarım var nunum çok. sana kolay gelsin öperim tatlı yanaklarından selamlar
gülbin B.

Baharcicegi 6 Aralık 2010 20:56  

Seytan sofrasini televizyonda görmüstüm ve hikayesinide anlatmislardi
Ayvaliga gitmistik ama cok kisa icinde bir tur yapip cikmistik birdahakine buralari görmeden gelmem
Günes sessizce batiyor zeten hergün ,alkislamasalarda olur bir modadir gidiyor olur olmaz yerde alkis tutmak

Bir Dut Masalı - nUnU 6 Aralık 2010 21:58  

ESİN,
çOK DOĞRU TEK KELİME BU !

Neval,

:)) her kes ta til ya pı yorr..
ciddiye almıyalım lütfen !


ev ayölyesi
:) hakkaten iyi yere kurmuş sofrayı :)

yaşamın kıyısındai
Nurcum ne mutlu şanslı kesimdensin. Çok görülesi ve YAŞANASI bir değer.
ben senin gibi asla dillendiremem elbette,
çok naçizane anlattım.
Bloğa gelince 8-10 saat kök söktürdü bizlere :((
şükür aştık diye umuyorum.


fatoş
arkadaşım ne acı,nede ayıp ,sadece bir kayıp diyelim. telafisi mümkün
üzülme. rezervasyon biraz bodrum yerine ege olsa dicem ama , çokmu demiş olurum ???? :)

selma er,
ne mutlu gören gözlere...
insana çok şeyler katıyor vatanımızın nadide beldeleri.
teşekkür ederim nazik yorumunuza.


gülbin B
insan büyüleniyor gerçekten bu bereketler zincirinde.
zeytini, yağı, bağı bahçesi, denizi ,balığı mükemmel havası ile yalancı cennet gülbinciğim.
cunda desen başka alem !! insanı hep çeken..


bahar çiçeği
öznurcum dilerim bir dahaki sefere her şey dilediğin gibi olabilir.
alkışa gelince büyüyü bozmak,uykudan uyandırmak gibi bir şey işte. zamansız yani.

Unknown 6 Aralık 2010 23:27  

Evvel ki yaz gitmiştik Ayvalıka ilk gidişimde ama ömrüm varsa son olmayacak ruhumu orda bıraktım dönüşte o manzara dediğiniz gibi anlatılamaz Allah nasıl güzel yaratmış diye izlemeye doyamamıştım sitemde ben de resimlere yer vermiştim.Şimdi sizinle bir kez daha yaşadım

IŞILCA TATLAR 6 Aralık 2010 23:48  

Nuray'cığım,
Ben de hangi yana bakacağımı şaşırırım oraya gittiğimde. Bir yandan güneşi batırırken bir yandan da ayın doğuşunu seyretmek insanda müthiş güzel duygular uyandırır.
Ne iyi yapmışsınız gitmekle.

Ben de sana güzel bir hafta diler sevgilerimi gönderirim.

Miskokulu Lezzetler 6 Aralık 2010 23:50  

Blogtaki problem halledilip böylede güzel bir yer akıllarda kalınca nasılda keyifli olur yazmak değil mi Nuray Hanımcığım keyfiniz masalınız hep daim olsun kucak dolusu sevgiler ...

Adsız 7 Aralık 2010 00:25  

ömürsün ya ömür,
şu kızılderililerle tesmine bayıldım ben, hayat dolusun.
müthiş resimler bunlar,nereler var ve bizler yoksunuz. emeğine sağlık nunum,çok emeğin var burda. hatıra gibisi yok.
sevgiler canım.
GÜLDEN y.

kelebeklisaniyeler 7 Aralık 2010 01:38  

Nunucum 2 sene önce bende esimle gitmistim hem Ayvalik hem Sarimsakli böyle güzel bir tur atmistim 1 haftalik,sayende güzel günlere geri döndüm,keyfin bol olsun,öpüyorum.

Adsız 7 Aralık 2010 09:39  

Nuray Hanım Merhabalar,
Dün çok üzülmüştüm ama size mesaj bırakamadım. Bugün görünce çok sevindim gözünüzaydın. Fotoğraflarınız ve anlatımlarınız harika size kolay gelsin.
Hoşçakalın...
Nuray

mehtap 7 Aralık 2010 11:22  

Bende uzun zaman önce yaz sezonunda gitmiştim ve kızım çok küçük ve hareketli idi ayrıca çok da kalabalıktı birşey anlayamamıştım ama resimleriniz ve güzel anlatımınız ile gözümde yeniden canlandırdım.ellerinize sağlık.şeytanın ayağı olan yere para atmaları ve onun yanındaki ağaca birşeyler bağlamaları benimde garibime gitmişti.Birşey bulamayan peçete bağlıyordu üstelik.Gerçekten garip yurdum insanı...sevgilerimle.

Mutfak Dili 7 Aralık 2010 15:46  

İlginc geldi hikaye. Şeytana para atmak fikride her haldeş Şimdi artık her kes işini ruşvetle hallediyiyor. Şeytana para atıyorlar ki yakamızdan düş ne olur gidelim şu Rabbimin bize vadd etdiği cennete. her işin kolayına kacarız her zaman.
İctihad kapısı acıkdır her zaman. Her bidat farz oluyor malesef.
Teşekkürler paylaştığınız için.

Adsız 7 Aralık 2010 18:11  

NUNU HANIM MERHABALAR SİTENİZİ İNTERNETTE SAYFALAR KARIŞTIRIRKEN TEVAFUKEN BULDUM.YAZILARINIZ ÇOK GÜZEL,İÇTEN ÇOK BEĞENDİM.BENİM SİZDEN BİR RİCAM OLACAK.BEN TAM BİR EGE AŞIĞIYIM ÖZELLİKLE AYVALIK CUNDA EDREMİT ALTINOLUK HİÇ GİTMEDEN ÇOK SEVDİM BURALARI ÇOKTA MERAK EDİYORUM.SİZİNDE AYVALIK YAZILARINIZI GÖRÜNCE HEYECANLANDIM BİRDEN VE BU YAZIYI YAZMAYA KARAR VERDİM.AYVALIK TARAFINA GİTTİĞİNİZ ZAMAN TAVSİYE EDEBİLECEĞİNİZ TEMİZ, NEZİH,ÇOCUKLARIN RAHAT EDEBİLECEĞİ AİLE OTELLERİ YADA PANSİYON VARMI ACABA?İNTERNET SİTELERİNDE ÇOK ARAŞTIRDIM FAKAT HİÇBİR ŞEYİN NETTE GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ OLMADIĞI KANATİNE VARDIM YAZILAN YORUMLARDAN.BU KONUDA BANA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRIM.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

MASALA SESLENENLER....

Yükleniyor...

ESKİ MASALLAR (arşiv)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP