ÇİRİŞ SEVERMİSİNİZ ?

>> 22 Mayıs 2009 Cuma

BELGİN'LE BRANCH !!!!!!! :)))))


zeytinyağlı çiriş
Çiriş otu
ıspanak salatası
fırın mantar
köz biber


Dİyet günlerim sakin ve istikrarla devam ediyor,
dizimin arkasında bir ağrım vardı,sonuç olarak bir kitle (kist)tespiti yapıldı, spora gidemez oldum :( MR tetkiklerini beklemekteyiz. İlaçla tedavide başlatıldı bir yandan. Ciddi birşey düşünülmüyor . Bense onca şeyden sonra, hiç mi hiç düşünmüyorum bunu, varsın ağrısın !
Spor geniş açıdan bakınca, benim için çok gerekli, kilo almasamda verememiş olmak biraz düşündürüyor beni. Ama strese gerek yok, şimdilik engelledi beni. sadece Sevgili Mehtap'a haziranda bir resim yollayacktım :) maalesef sözümü bu nedenle tutamıyacağım. Mehtapcığım mazaretimden dolayı muafım ben :))) AFFET BENİ CANIM DOKTORCUĞUM :) Önemli olan elbette ,sağlık, huzur Ve İYİ hissedebilmektir benim için. Bunuda kontrol altına alabilirim umarım.
Bu diyet günlerimde,hatta ziyarete gittiğim arkadaşlarım , kendilerini de içine alarak, bizlere sağlık sofraları kuruyorlar. Bu beni sonsuz sevindiriyor.
Yine İade-i Ziyaret günlerimden biriydi nisan ortasında.Sevgili kardeşim-arkadaşım Belgin bana''Çiriş yapacağım sana, bu öğlen bende yiyelimmi ?'' dedi. Olur cevabımdan sonra
onun evinde buluştuk, çok hoş ve benim en sevdiğim lezzetlerden hazırladığı şirin ve mütevazi b sağlık dolu bir soframız vardı. O gün semt pazarımız olduğundan tazecik çirişler, sebzeler almış, anında hazırlamıştı sağolsun birtanecik arkadaşım.
Soframızda ; közlenmiş yeşil biber, kaşarlı ve sade fırın mantar- ıspanaklı peynirli salata- simit-zeytinyağlı ÇİRİŞ vardı. Çay sonrası tatlı olarak sadece 1 adet bisküvi ile tatlandık :)))) !!!(Teşekkürler Belgin'ciğim)
Şimdilerde tüm pazarların gözdesi ve çok bol miktarda bulunan Çiriş otunu çok severek tüketiyorum.
Yine de ,sizlere minicik bir örnek olması nedeniyle postumu hazırlayıp paylaşıyorum.


ÇİRİŞ : Nisan ayından itibaren pazarlarda boy göstermeye başlayan çiriş, 50-100 cm boyunda bir bitkidir. Fazla uzamamış zambaklara benzeyen yaprakları uçlarına doğru sivrileşir. Körpeyken yapraklarından yemek yapılır. Tadına doyulmaz Çiriş, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sevilerek tüketilmektedir. Mesela; Sivas’ta en çok kuzu kulağıyla birlikte yağlı ve soğanlı olarak pişirilmektedir. Bayburt yemekleri arasında “Çirişli Bulgur” meşhurdur. Hele de kavurma ile pişirildiğinde tadına doyulmaz. Ayrıca çiriş yaprakları, maydonoz gibi börek ve gözlemelerde sade ve kıymalı iç malzemesi olarak, ya da ıspanak gibi yumurtayla kavrularak da tüketilebilmektedir. Çiriş, otlu peynir yapımında da kullanılmaktadır. Çirişin köklerinden de bir zamk çeşidi elde edilir. Kökler dilimlere ayrıldıktan sonra kurutulur ve değirmende öğütülerek toz haline getirilir. Bu zamk genellikle ayakkabıcılık, ciltçilik ve çantacılıkta kullanılır.

ZEYTİNYAĞLISI :
Malzemeler: 1 kilo çiriş otu, 2 adet havuç, 1 adet kuru soğan, 1/2 K üçük çay bardağı sızma zeytinyağ, yarım çay bardağı pirinç, tuz,1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı salça veya 2 adet domates.
Hazırlanışı: Çirişleri güzelce ayıklayıp iyice yıkayın. Soğanları yemeklik olacak şekilde doğrayın. Havuçları da istenen şekilde doğrayın, sızma zeytinyağda soğanları ve havuçları pembeleşene kadar kavurun. 1 tatlı kaşığı salçayı veya domatesleri de doğrayıp ekleyerek biraz daha kavurun, sonra çirişleri ekleyip bir iki çevirin. Pirinç, tuz ve şekeri de ilave ederek, üstüne de sıcak su ekleyerek pişmeye bırakın. Pirinçler pişti mi, çirişler çabuk piştiği için ateşten alın. Üzerine limon sıkarak soğuk servis yapın.

SALATASI
Malzemeler: Yarım kilo çirişotu, sızma zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 adet limonun suyu> Hazırlanışı: Çirişlerin saplarının birleştiği zarı sıyırın, uçlarını kesin. Hepsini iyice yıkayın. Kaynar su dolu bir tencerenin içinde çirişleri yumuşayana kadar haşlayın. Soğuk suyun altından geçirip, suyu iyice akana kadar süzdürün. Bir karıştırma kabına arzu ettiğiniz miktarda sızma zeytinyağ, limon suyu koyun. Sarımsağı bir miktar tuzla dövün ve bu sosa ekleyin. Hepsini çatalla karıştırın ve üzerine çirişleri ekleyin. Sos heryere bulaşana kadar karıştırın. Bir servis tabağına düzgünce yerleştirip servis yapın. ( Bu aşamada biraz yoğurtla karıştırıp, serinletici bir lezzet elde edebilirsiniz. )

Not: son 15 gün çok düzenli takip edip yazamayabilirim, gecikebilirim blog ziyaretlerimde, bilgilendirmek istedim..

43 yorum:

Adsız 22 Mayıs 2009 09:29  

ben çok severım ama malesef anca annem yaparsa senede 1 kere fılan yerım :)

boncuk mutfakta 22 Mayıs 2009 09:31  

Çiriş bugüne kadar almadım açıkçası.Bir deneyeyim.
Geçmiş olsun canım . Sevgilerimle

Bulbulunyeri 22 Mayıs 2009 09:36  

Canım,
öncelikle çok geçmiş olsun. Lütfen bize sonuçtan haberdar et. Ama eminim, önemli bir şey değildir. Bu kadar pozitif enerjiyle, yanına hiç bir hastalığın yaklaşma cesareti gösterebileceğini sanmıyorum. Kendine çok iyi bak.
Sivas'lı olmama rağmen, bloglar sayesinde tanıştım. Kuzukulak babamların bahçesinde bile var ama çirişi bilmiyordum.
Sevgiyle kal.

Esra'nın Mutfağı 22 Mayıs 2009 09:39  

Açıkçası ben hiç denemedim, masadaki herşey çok güzel, kaşarlı mantar favorim. Eline sağlık:)

Betül KAVAL 22 Mayıs 2009 09:56  

pazarda çok görüyorumama hiç alıp denemedim. bir gün mutlaka deniyeceğim.

kahvaltınızda harika afiyetler olsun..

sevgiler

Adsız 22 Mayıs 2009 09:56  

bende çok severim nunum.
sizinde sofra sadeliği ve lezzetleriyle iç geçirtiyor. senin patlıcan közünde olsaydı hakikaten bişey istemezdin başka.
öpüyorum sizleri canım.
ESİN.

(tekrar geçmiş olsun,
ağrıların biraz geçmiştir umarım ah canım benim :((

Adsız 22 Mayıs 2009 10:00  

ooohh valla imrendim arkadaş.
yaz sofraları başladı.
bende bekliyorum...
benimde kendime has yemeklerim olacak sana sana dair elbett.
şifalar üzerine olsun güzel meleğim.
arkadaşının eline sağlık.
sevgiler. BANU

müjde 22 Mayıs 2009 10:06  

Bizim buralarda ben bu ota hiç rastlamadım.Acaba Ege'de yok mu?
Masadaki herşey nefis görünüyor.Arkadaşınızın ellerine sağlık.Size de acil şifalar diliyorum.Sevgiler...

Damak Tadı 22 Mayıs 2009 10:12  

Çiriş otunu İzmir'de teyzem yapmıştı bana..Çok nefis olmuştu yoğurtlusu canım..Masanız çok şık ve sağlıklı yiyeceklerle donanmış..Arkadaşının ellerine sağlık,sizlere afiyetler olsun..

Emar sonuçlarından bizleri haberdar edersen çok sevinirim..Önemli bir şey olmadığına çokkkkk sevindim canım.. Kocaman öpüyorum seni tatlım..Kendine çokkk iyi bak,fazla yorulma..
Anneciğin ellerinden öpüyorum..

Sağlıcakla kal daima..Sevgiler..

Adsız 22 Mayıs 2009 10:31  

GÜNAYDIIINNN NURİŞŞ.
canım haberim yoktu bu kist işinden :( buda neymiş ki böyle.dert etmezsin bilirimde çok ilaçın oldu onaüzülüyorum :( iyi haberleri bekliyorum inşallah canım.
valla banada pasta börekten masalrından fenalık geldi,allahın gücüne gitmesin.
bak ne güzel olmuş masanız.
akıllı kadınlarsınız siz ya.
kendinize yatırım yapıyorsunuz devamlı. bende kutluyorum yapan arkadaşını.
köz biber ve mantarda kaldı aklım yahu :-)
size bal şeker olsun.kucaklarım hasretle.
a.sema

Düşler Mutfağı - Butik pasta, Kurabiye ve Cupcake 22 Mayıs 2009 10:33  

Nunucuğum,

çok çok geçmiş olsun. Eminim önemli birşey çıkmayacaktır...Yine de bizi haberdar edersen sevinirim..

BU arada ilk defa duyuyorum çiriş otunu, ama mutlaka anneme söyleyip aldırmalıyım...

Teşekkürler bilgilendirmen için...

Sevgiyle kal,

Sevil Şahin 22 Mayıs 2009 10:37  

çiriş ilk defa duydum ama sen tavsiye ettiğine göre denemek gerek demi
tatlım hastamısın damaktadı gul ablam emar falan demiş i,yisin demi möerakta bırakma bizi kendine dikkat et öptüm

Delfina ; 22 Mayıs 2009 10:40  

Nunucuğum geçmiş olsun çok hem de.Şifalar üzerine yağsın,eminim ki birşey çıkmayacaktır.

Betül'le geçen güzel gününüzdeki huzur bize de yansıdı...Ne güzel bir dostluk,ne güzel bir paylaşım bu..

Haberlerini bekliyoruz canım benim...

Limonlu Kek 22 Mayıs 2009 10:52  

Nunucuğum öncelikle geçmiş olsun, önemsenecek bir şey olduğunu ben de zannetmiyorum. Çirişe gelince evet pazarda görüyordum ama ne olduğunu bilmiyordum, bugün de yeni bir şeyler öğrendim sayende. Sağlıcakla kal...

Adsız 22 Mayıs 2009 11:06  

merhaba canım ,moralli olmandan dolayı rahatım senin adına.hayırlı haber ola inşallah hayatım.
bizde kavurmasını ve zeytinyağlısını,halamda böreğini yapar ,hatırlarsan geçen sene tuzlaya gittiğimizde bize börek yapmıştı. çok beğenmiştin.
bu sene tekrar şansımız olur inşallah nunucuğum.
belgin hanıma sevgiler, ellerine sağlık. gülbin.B

Şehnaz 22 Mayıs 2009 11:32  

canım günaydın,çirişi hiç denemedim ve bilmiyorum.sanıyorum kısa sürede bitiyormuş.tadını çok merak ettim.inşallah pazara gittiğimde almak ve denemek istiyorum.sevgiler.kekcafe

HUYSUZBALIK 22 Mayıs 2009 11:33  

İlk kez duyuyorum Çiriş Otunu Nunucum. Eminim lezzetlidir.Sofranız çok güzel hafif ve sağlıklı görünüyor. Arkadaşının ellerine sağlık. Bu arada umarım ciddi bir şey değildir. Sevgiler...

Unknown 22 Mayıs 2009 12:38  

Nuraycım canım bende iki gündür aça
madım bloggeri sanırım sorun var.Bü
yük geçmiş olsun tatlım inşallah önemli birşey değildir.Kendine çok iyi bak olurmu.Gerçekten harika bir
sofra hazırlamış Belgin hanım sizle
re afiyet şeker olsun.Dostluklar ömür boyu olsun sımsıcak sevgilerimle...

HÜLYA 22 Mayıs 2009 12:42  

canım benim çok çok geçmiş olsun.En kısa zamanda iyileşmen dileğiyle.. Herşeyin başı sağlık canım öçnce ayağın düzelsin spora devam edersin sonra..

Arkadaşının ellerine sağlık son derece güzel ve sağlıklı bir masa hazırlamış sana. afiyet bal şeker olsun...

sevgiler canım öpüldün

Adsız 22 Mayıs 2009 13:05  

HİÇ YEMEDİM,HATTA GÖRMEDİM SEVGİLİ MASALIM.
SİZE AFİYETLER OLSUN, ÇALIŞMAKTAN PAZARDA GÖREMEZ OLDUK BİZLER.
HERŞEY KAÇIYOR GÖZLERDEN OZAMAN NE YAZIKKİ =( OT SEVER OLARAK ÇOK TATMAK İSTERDİM.
SEVGİLER.. Elçin sarıyer

Narince 22 Mayıs 2009 13:56  

İlk kez görmeme rağmen, zeytinyağlı hali bana çok çekici geldi. Mantar da öyle. Çok çok geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum.

ebruli 22 Mayıs 2009 14:31  

Geçmiş olsun öcelikle.Çirişi hiç duymamıştımm,teşekkrüelr canım paylaştığın için.sevgiler..

Ferkay 22 Mayıs 2009 14:34  

Nunum geçmiş olsun canım. Bak bende hiç görmedim bu Çiriş i köylülere bir sorayım bakalım geliyormu buralara. İnşallah vardırda bende denerim.
Sevgiler..

Adsız 22 Mayıs 2009 14:38  

Nuray'cım çok teşekkür ederim. Yazdıkların beni çok mutlu etti. Herzaman beraber olalım. hayat paylaştıkça güzelleşiyor. Hele seninle ayrı güzel.Ayrıca soframız için güzel yorum yazan arkadaşlara teşekkürler. Sevgilerimle...
Canım,inşallah MR sonuçları İyi çıkar. Çok üzüldüm. Tüm kötülükler SEN den uzak olsun.Sağlıkla kal.Belgin

egeli 22 Mayıs 2009 15:24  

EH BE NUNUM YİNE NE OLDU SANA YAAAAAAA????? AMA SEN TAKMAZSIN BÖYEL UFAK TEFEK ŞEYLERE DEMİ BACIM ,ÇOK GEÇMİŞ OLSUN TATLIM.....
EVETTTTT ÇİRİŞLE BENDE GEÇEN HAFTA TANIŞTIM ,NETTE HEP GÖRÜRDÜM ,AMA BİZİM PAZARDA GÖRÜNCE HEMEN ATLADIM ,HARİKA BİR OT ...SALATASINI YAPTIM ,BAYILDIM ,GERÇEKTE ÇOK LEZZETLİ OLDUN.KENDİNE İYİY BAK CANIM BENİM...

Adsız 22 Mayıs 2009 15:39  

bende geçen ay sonunda görüp verilen tarifle yaptım. tadına bayıldım dediğin gibi çok hoştu.
salatasını yapmadım. yemeği şahane doğrusu.
sizede afiyet olsun.
birde zamansız oldu şimdi bu kist mist :( diğer tedavi, ilaçlar allah verede çabuk sonuçlansa.
sen çok azimlsin, allah seni koruyacak mutlaka. dualarım senle güzel gül yaprağım benim.. öpüyorum kolaylıklar diliyorum canım. NESLİHAN.

ipek 22 Mayıs 2009 17:53  

Nuraycım harika bir sofra olmuş. Bu otu devamlı görüyordum nasıl pişer diye düşündüğüm için almamıştım hiç. Ama tarif var denemek lazım.

Mehtap Pasin Gualano 22 Mayıs 2009 19:28  

Hic duymamistim Ciris otu diye birsey.. cok merak ettim. goruntusu inanilmaz, asla yemek yapilacagi aklima gelmezdi..

dizin icin uzuldum.. Gecmis olsun.. hic birsey icin keyfini kacirma lutfen..Herseyin basi saglik.. daha once de soylemistim.. Kilo dedigin nedir ki? verilir..

Zehra Gürgen 22 Mayıs 2009 19:32  

Nunumm geçmiş olsun canım. Sen neleri yendin dizindeki ağrıyı kolayca yenersin.
Anneme sordum şimdi Çirişi nede olsa Sivaslı :) yarın pazardan alacağım yapacak :)
canımm kendine ne olur iyi bak.

pelince 22 Mayıs 2009 19:45  

Nunum öncelikle geçmiş olsun...Çiriş'i ananem yapar ama ben evde hiç yapmamıştım...Şifa olsun arkadaşıma...

Güzel bir hafta diliyorum,birazcık dinlen,yoğun bir iş temposundan da çıkmışsın....Bacaklarını uzat bol bol...

Öpüyorum...

dantelistan 22 Mayıs 2009 20:51  

sebze ağırlıklı yemek çok severiz hatta denizlilere ıspanakcı derler ama ciriş otu isim olarak yabancı gelmesede hiç görmedim belki gördüm isminin ciriş olduğunu bilmiyor olabilirim denemek isterdim doğrusu iyi akşamlar

Adsız 22 Mayıs 2009 22:04  

Çirişdemi varmış. haberim yok bişeyden. pazardan çıkmam güya, artık neye bakıyorsam,hiç görmedim nunucuğum.çok mu güzel sahi. yarın bakayım kozyatağına bari.
size afiyet olsun şekercik.
allaha emanet ol canım.
masa nefis gerçekten.sevgiler selamlar. SEMRA.

kizhatce 22 Mayıs 2009 23:10  

geçmiş olsun nunu cuğum:)inş sonuç iyi olur ve bir an önce sağlığına kavuşursun...
çirişi bu defa ist'ageldiğimde gördüm yemedim ama tadını merak etmedim de değil:)sen yapınca eminim nefis olmuştur,kocamannn sevgiler...

Adsız 22 Mayıs 2009 23:30  

nunuşşşş
senin sofralarını çokkk özledikkkk
ada-sahil

lezzet sefasi 22 Mayıs 2009 23:36  

Gecmis olsun canim Allah acil sifalar versin.
Masa harika gorunuyor hersey nefis
ama kos biber neden se gozume cok daha guzel geldi;) canimmi cekti ne.

NEŞELİ MUTFAK 22 Mayıs 2009 23:39  

canım geçmişler olsun .sen bununda hakkından gelirsin .
kiriş buralarda da var benimde severek yadiğim tatlrda arasında.tatmayanlara tavsiye ederim .sevgiler
kendine iyi bak

sevimlimutfak 23 Mayıs 2009 02:07  

Öncelikle geçmiş olsun canım.Çiriş otunu pazarda görüyorum ama bilmediğim için almadım.Artık öğrendim alabilirim.Teşekkürler.Salıklı günler dilerim...

Aybike Ceylan 23 Mayıs 2009 02:25  

Nunu'cugum,
Cirisi ne yedim ne de duydum adini. Harika birseye benziyor, olsa yerim:))

Guzel bir hafta sonu diliyorum, saglikla, mutlulukla ve de sevgilerimi gonderiyorum.

LEMAN 23 Mayıs 2009 03:03  

hiç yemedım otları severım ama hiç denemedım yapılışını öğrendık gari denerım sevgilerımle

Adsız 23 Mayıs 2009 21:00  

ben gördüm pazarda.çirişde yazıyordu.ama ottan çok anlamadığımdan yanndan yürüdüm gittim. çok güzel olsa gerek. inşallah yapıcam canım. belgine teşekkürler,sana iyi baktığı için ! =) sevgiler.
zeynep günal

durutarifler 25 Mayıs 2009 09:21  

Zeytinyağında beklemiş çirişin yanıklara iyi geldiğini biliyor musun ?. Yanık izlerini yok ediyor. Ayrıca güneş yanıklarının da acısını alıyor.
Sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU 28 Mayıs 2009 17:19  

NİLAYCIM :)
hiç duymadım ..
ama ben direkt bepantene sürmeyi tercih ediyorum :)))))
teşekkürler canım paylaşımın için.
svglr..

MASALA SESLENENLER....

Yükleniyor...

ESKİ MASALLAR (arşiv)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP