PERA PALAS / 101 NOLU ATATÜRK ODASI

>> 22 Ocak 2011 Cumartesi

Pera Palas'ın 1. kat merdivenlerini ağır ağır çıkıp, refakat eden görevli yardımıyla, 101 nolu odanın kapısının yavaş yavaş açılmasını ,nefesimizi tutarak izliyoruz !!
Kapı ardına dek büyük bir sessizlikle açılıyor ve bizler içeriye giriyoruz !!!! Hemen duvarın her iki yanında Ata'ya ait anı resimlere göz gezdiriyoruz, 2. kapı bizi Atanın salonuna alıyor ! Sağda büyük bir pano halinde asılmış Hintli bir kahinin hediyesi olan seccade ilr göz göze geliyoruz. Kapının hemen sağında ise Özel Anı defteri defteri var, Hislerimizi satır satır derin bir teessür ile yazdığımız :( .....

O'na ait tüm eşyaları hafızamıza kazıya kazıya gözlerimize armağan ediyoruz !!

Her şey Atamızın en sevdiği renk olan Şafak pembesi ile bezeli,Atatürk’ün en sevdiği renk olan, diğer tüm evlerinde ve adına açılmış müze-evlerde de kullanılan gündoğumu rengi, “şafak” pembesiyle yenilenen 101 numaralı müze oda, bizim kanımızı donduruyor !

Yaz aylarında giydiği Ferre marka beyaz keten takımı, Kastamonuda ilk kez giydiği Panama şapkaları, gömleği, 40 ! numara el yapımı ayakkkabıları, o kadar ama okadar şıkki şahit olabilmek tüm söylenenleri doğruluyor bir anda !!!

Oturma takımı, misafirlerini ağırladığı köşe öylece gözlerimize amade ...

Müze odada, beni en çok etkileyen şey, Kapıdan ilk girdiğimizde kendisine hediye edilen Seccadeyi tüylerimiz diken diken inceliyoruz !!! 1930’larda Hindistan başkanı Atatürk’e bir hediye vermek istemiş. Bir kahine en iyi hediyeyi hazırlamasını söylemiş. Kahin duvardaki halıyı dokumuş ve bu halı Atatürk’e hediye edilmiş.
Halının üzerinde bir 9:07’de durmuş bir saat ve çevresinde 10 tane Kasım Çiçeği var(ölüm saati ve 10 kasım ölüm günü !! ve Kasım ayı ! )

solda yazlık şapkaları ve harkulade beyaz bir takım elbise ,2 adet kravatı ve sağdaki dolapta ise , pijamaları, çamaşırları, terlikleri ve okuduğu kitaplar bulunuyor !

burada da yine denizde kullandığı bir takım elbise ve şapkaları, sağda ise, gözlükleri, 2 adet kahve fincanı, yazı takımları, saatleri, sedef işlemeli sigara tabakaları, saç fırçası, diş fırçası , yarım kalmış bir bloknot, 3 adet kartvizit, imzalı tren tarifesi bulunuyor !

yatak odası yine şafak rengi ile bezeli ve çok ferah ,bol ışık alan bir cephede yer alıyor, gözleri kadar mavi banyosu ise Türkiye'nin musluklarından ilk sıcak su akan odası !!


Mustafa Kemal Atatürk, ismini Pera Palace Hotel’in konuk defterine ilk kez yazdığında, yıl 1917 idi. O yıldan sonra defalarca Pera Palace Hotel’de kaldı Atatürk. Cephe dönüşlerinde adeta evi gibi kullandığı, ülke için önemli kararlar aldığı ve üst düzey misafirlerini ağırladığı 101 numaralı odası, doğumunun 100. yılı olan 1981’de, Ata’nın şahsi eşyalarının da sergilendiği bir müze oda haline getirildi.

Atatürk’ün en sevdiği renk olan, diğer tüm evlerinde ve adına açılmış müze-evlerde de kullanılan gündoğumu rengi, “şafak” pembesiyle yenilenen 101 numaralı müze oda, müzayedelerden temin edilen yerli ve yabancı nadide Atatürk kitapları, dönemin dergileri, imzalı fotoğraf ve kartpostallar, madalyalarla daha da zenginleştirilerek açılıyor.

Kurtuluş savaşının ilk düşünce tohumlarının bu odada atıldığını ve ilk kararların burada verildiğini biliyormuydunuz ???


HEPİNİZİ BU MUHTEŞEM YAPIYA,
BU MUHTEŞEM İNSANIN ODASINA, YAŞAM İZLERİNE DAVET EDİYOR,
İYİ HAFTA SONLARI DİLİYORUM...

6 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU 22 Ocak 2011 12:44  

Pera gezisinden beri 10 gündür okadar üşütmüş halde hastayımki ..
öksürük ve boğaz yangınlarından çok muzdaripim :(
ziyaretlerinize gelemediğim için çok üzgünüm !
yorumlarınıza çok çok teşekkürler ediyorum arkadaşlar..

İçimden Geldiği Gibi 22 Ocak 2011 12:46  

Hep istemişimdir bu odayı gezmeyi.Banyo ne kadar güzel görünüyor.O zamanki haliylemi korunmuş? Her şey şimdiki gibi modern duruyorda...

Bir Dut Masalı - nUnU 22 Ocak 2011 12:53  

eşyalar orjinal elbette,
ama yenilenen üniteler çok fazla !
aslına uygun birebir yapılmış !!

Unknown 22 Ocak 2011 13:25  

Öncelikler cok gecmis olsun canim benim... Ne güzel dakikalar yasattin bize... Harika fotograflarin ve o su gibi anlatiminla sanki oradaymis gibi hissettim kendimi.... O büyük insanin yasamini gözlerimin önüne serdin adeta... Sagol arkadasim... Sevgilerimle, güzel bir hafta sonu diliyorum...

Selma Er 22 Ocak 2011 19:16  

Pera Palace'da ATATÜRK'ün odasını yıllar önce ziyaret etmiştim.Yeni halini de ilk defa sizin sayenizde gördüm.Çok güzel olmuş.Bu kadar çok özel eşyası yoktu zannedersem daha önce bu odada.İlk fırsatta ben de gidip,tek tek bütün gezilecek özel odaları gezip,fotoğraf çekeceğim inşallah.Çay saatinde müzik eşliğinde eşimle birlikte keyifli bir akşamüzeri geçirmeyi de çok istiyorum.

Bulbulunyeri 24 Ocak 2011 13:22  

Canım,
çok teşekkür ederim. Atatürk sevdalısı biri olarak gördüklerim gözlerimi yaşarttı.Ne muhteşem biri olduğunu bir kere daha gördüm. O nasıl bir zevk, ne incelikj. Şimdilerde bile bu kadar şık giyinen ya da bu kadar güzellikleri kullanan yok. Nasıl da kendine özel biri. Dilerim bir gün bu güzellikleri kendi gözlerimle görme imkanını bulurum.
Sevgiyle kal.

MASALA SESLENENLER....

Yükleniyor...

ESKİ MASALLAR (arşiv)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP