PORTAKALLI - BARBEKÜ SOSLU -BAHARATLI TAVUK

>> 3 Kasım 2009 Salı





PORTAKALLI BARBEKÜ SOSLU BAHARATLI TAVUK

1 kg fleto piliç kalça (orjinali bütün tavuktu o yılarda)
1 iri soğan (jülyen kesilmiş - piyazlık )
1 çk tereyağ
1 sb portakal suyu(orjinali limon ve portakal kabuğu idi)
1 yk portakal reçeli

biraz portakal kabuğu rendesi
1.5 yk dolusu un
1 iri sarımsak rendesi
çok az muskat ( küçük hind.cevizi )
taze karabiber - tuz - kimyon - karanfil - kuru izmir üzümü
1.5 sb sıcak su
( ben herşeyi göz kararı koyarım yıllardır - bu ölçüler genellememdir !!!


( İlk kez yapacaksınız, yarım ölçüyle denemek için tadımlık yapabilirsiniz )
şekerli yemeklere yatkın değilseniz ,portakal reçeli koymayınız. üzüm kafidir

YAPILIŞI

- Yağları eritelim , içine unu koyup kavuralım, soğan ve sarımsakları atıp kısık ateşte hiç bırakmadan çevirelim ( yanmasın ! )
- tavuklarıda ekleyip 4-5 dakika soteleyelim
- taze çekilmiş karabiber ve tüm baharatları az miktarda ekleyip, 1 yk barbekü sosu ekleyelim ve portakal suyunuda ilave edelim.( tüm tad burada yatıyor!!! )
- hepsini yavaşça karıştırıp ,sıcak suyunu ilave edip pişirmeye bırakalım.
- Biraz sulu görünecektir-
- pişince altını kapatın. hemen portkal kabuğunu az rendeleyip serpin.
- Durdukça mükemmel bir renk- lezzet ve yoğunluğa geçecektir.

Bu yemek gençlik yıllarımda Hollanda'da yaşayan akrabalarımdan bize intikal etmiştir. Rahmetli babam hollanda'ya gittiğinde yengemin yaptığı ,çok sevdiği yeni yıl yemeğinin tarifini getirmiş, yengemizi ise bize her gelişinde mutfağa sokup yaptırmıştır :)
bizdede valide sultandan bana geçen bir tarif olmştur. Adıda damat yemeği olarak kaldı ailede :)
Burada şuna dikkat etmeliyiz. SOS çok önemli bir kavramdır yemekte. İçine kattığımız eklediğimiz herşeyin BÜYÜK ÖNEMİ VARDIR.
Ben bu yemeğe ,zaman içinde ,valide sultanımdan farklı lezzetleri eklemiştim. Valide sultan karanfil tanesi , tarçın, üzüm koyarak Türkleştirmiş ( şarabı ve biberiyeyi koymadı ki, orjinalinde vardı )
Bende bunlara ilave portakal reçeli - karanfil tozu - barbekü sos - az kekik -portakal kabuğu rendesi ve ülkemizde bulunmayan hint baharatları ve muskat ekleyerek binbir lezzetler yarattım. (bazılarıda ailemizdeki yabancı gelinlerimizin önerisiydi)
Daha sonra bu lezzetleride paylaşacağız. Önümüz malum bayram ve yılbaşı. Bu tür yemekler soframızdan eksik olmaz ÖZEL GÜNLERDE. Tatlı- tuzlu lezzetleri severiz. Farklı lezzetler arayanlar, özellikle tatlı-tuzlu sevenler için BİREBİRDİR.

Sanırım yakında ,portakalın tam zamanıyken , pek çok sitede benim ve valide sultanımıza ait yemekleri keyifle göreceğiz.
Yani
İNSANIN ELİ- DİLİ -GÖZÜ
EN BULUNMAZ BAHARATI ,TADI- TUZUDUR DERİM BEN HEP.

Hepinize ağız dolusu lezzetli, bereketli sofralar diliyorum.. SEVGİLER ARKADAŞLAR.

48 yorum:

Gülen Tezer 3 Kasım 2009 12:24  

Portakal suyunu ördekle içli dışlı olmuş haliyle tanırken nereden çıktı şimdi portakal suyunun tavukla samimiyeti? P.S.'nun ördekle arası mı bozulmuş ne :P Sos ve el tadına, sevgiyle yapılan yemeğin güçlü erdemine ben de inanıyorum..
Ben bir Tost :P

Unknown 3 Kasım 2009 12:55  

Canımmm muhteşem olmuş ellerine sağ
lık.Hem göze hem damağa hitap ediyor.Harikasın kocaman öptüm...

Esra 3 Kasım 2009 13:08  

Ellerine sağlık,görüntü mühteşem en kısa zamanda denenceklerin arasına girdi.

Delfina ; 3 Kasım 2009 13:28  

meyvelerle hiç yemek yapmayı denememiş biri olarak,bu ilginç ve farklı yemeği yapıp o şahane portakalın tadını damağımda hissetmek için aşırı sabırsızlanıyorum :)

Valide sultanımızın ellerinden öperim hürmetle..

tatlilar gülcandan 3 Kasım 2009 13:33  

Canim ellerine saglik nefis görünüyor sevgiler

Adsız 3 Kasım 2009 13:42  

nuraycım mükemmel bişey yakalamışsınız annenle. çok yaratıcısın ve senin enteresan lezzet avlarına hastayım arkadaşım.
hemmen yapıyorum bunhemen ama -)
sevgiler hayatım
FERDA.

Adsız 3 Kasım 2009 13:44  

canısım benim.
bir tavuğun başına gelebilecek en şahaser lezzetleri bulmışsun bencede. valla helal. eline gözüne aklına sağlık afiyet olsun canım.
denemek isterim ilk fırsatta selamlar şekerciğim
NESLİHAN.

NzlGl 3 Kasım 2009 14:21  

Bu kadar güzel lezzetlerin bir araya gelmesi olağanüstü:))))
elinize sağlık
sevgilerimle

Unknown 3 Kasım 2009 14:34  

canım ellerıne sağlık harıka bir görüntü.En kısa zamnada deneyeceğim değişik bir tat olmalı sevgıler arkadasım...

Çınar 3 Kasım 2009 15:07  

Ne maharetli bir hanımsın, hayranım sana. Bloğunu her ziyaretimde gözüm gönlüm açılıyor ve aynısından yapmak için dayanılmaz bir arzu duyuyorum ama eminim ki bunları senin elinden yemenin tadına doyum olmaz.( Kendimi hafiften yemeğe davet ettirdim ya böylece:)))

Sevgiler canım

balböcükleri 3 Kasım 2009 15:17  

aaaaaaaa başlığa bak yahuuuuuuu.tavuğun başına gelen en güzel şey.yapiiiciiiiiim yapiciiiiiim diyorum başkada bişi demiyorum

meltem 3 Kasım 2009 15:18  

ay ne kadar yaratıcısın yafff valla mükemmel görünüyo ellerine sağlık!!!

evcilik 3 Kasım 2009 17:02  

görüntü harika,eminim tadıda öyledir..
en yakın zamnada denenmek üzere izninle tarifi aldım.
selamlar,sevgiler.

yeşim 3 Kasım 2009 17:08  

nunucum çok leziz görünüyor walla deneyeceğim...çünki portakallı çorba,pilav yapıyorum tavukta çok güzel olucak...öptüm hayatım sevgiler...

Adsız 3 Kasım 2009 17:22  

oooohhh yani imrenmemek eldemi buna.baharatlarını çok sevdim. aroma tadı geldi ağzıma şimdiden. bayrama değil ama yılbaşına bir kaç kez deeneyerek yapacağım. sen çok yaşa be gülüm.böyle tadlara çok açığız.
emeklerine sağlık sağolasın
nunucum. zeynep.günal

Selma - DUSBAHCESI 3 Kasım 2009 17:35  

Bence nefis gorunuyor! Tadini cok merak ettim dogrusu :) Ellerinize saglik.

tub@ 3 Kasım 2009 18:50  

Miss gibi harika görünüyor, ellerinize sağlık

TuruncuTatlar 3 Kasım 2009 20:31  

canım ellerine sağlık değişik bir tarif olmuş denemek lazım hemen yarında tvuk almayı düşünüyodum bak bunu deneyebilirim;)sevgileer...

Zehra Gürgen 3 Kasım 2009 20:36  

Nunum tavuk tavuk olalı bu kadar lezzetlenmemiştir herhalde..
çok güzel bir tarif.Bu tarifini hemen deneyeceğim canım.
ellerine sağlık

Adsız 3 Kasım 2009 21:39  

ben bunu denemicek yemicek bi kişi bile düşünemiyorum. bu çok acil yapılası bişey canım. mutlaka ve mutlaka yapacağım. eline sağlık arkadaşım.
A.SEMA

Yaşamın kıyısında 3 Kasım 2009 23:57  

Gülüm'cüm,
Portakallarda eğer tavuk geni varsa yine de koyalım mı:)))
Şaka bir yana harika görünüyor, sanırım çok da lezetli olur, kerevizi portakal sossuz hiç yiyemiyorum artık.
Bu arada geldim canım, işlerini bitir seni arıyacağım.
Sevgiler...

SOFRAM 4 Kasım 2009 08:05  

Canım çok güzel ve değişik bir yemek olmuş,ellerine sağlık güzelim.Ailenle beraber daha nice güzel pazarlar, sevgilerimle öptüm Nuraycığım:))

Unknown 4 Kasım 2009 09:17  

ne kadar güzel bir tarif ellerine sağlık Nuraycım

Adsız 4 Kasım 2009 10:12  

sevgili nunucuğum ailecek sizler keyifli becerikli zevk sahibi insanlarsınız. şu tarif bile bunun göstergesi. sizlere yakın olmak büyük şans keşke olsaydım.
ellerine sağlık emeğei geçenlerin sevgiler.
aysel batur-seferihisar

müjde 4 Kasım 2009 10:20  

Nunucuğum portakalı kereviz hariç bir yemekte kullanmamıştım.Ama senin damak tadına olan güvenim sonsuz.İlk fırsatta denenecek.Sevgiler...

Adsız 4 Kasım 2009 10:33  

nunuş bencede çok özel farklarıyla müthiş bir yemek
derhal yazdım deftere. ah anem niye teyzeme zerre kadar çekmemiş ki ahhhhhh =(((
=) selamlar canım filiz.

élif(keyf-i mutfak) 4 Kasım 2009 11:02  

canım portakallı ördeği duyudm ama tavuğa ilk defa sende rastlıyorum..damak tadım bu konuda ne der bilmiyorum açıkcası:)yarım ölçü denememde fayda var..ellerine sağlık canım..

mutfaktakizaman 4 Kasım 2009 14:17  

canim harika gorunuyor lezzeti hani gorunusunden belli derler ya aynen oyle olmuss...ellerine saglikk canim

Damak Tadı 4 Kasım 2009 16:05  

Canım,bende çok severim aromalı yemekleri ve etleri..Bazı aromaları ise hiç tadamam..))

Tavuğun orjinali çok güzeldir bilirim..Bu haliyle de çok nefis olduğu her iki tabaktan nasılda belli oluyor..Allah anneciğine sağlıklı uzun ömürler versin..Başından eksik etmesin O'nu ve sevdiklerini..AMİN!!


Öpüyorum kocamanından bitanemmm..

ipek 4 Kasım 2009 16:20  

Nunucum çok güzel görünüyor, barbekü sosunu çok severim zaten. Portakal lezzeti de girince çok merak ettim doğrusu.

MUTFAKISTAN 5 Kasım 2009 00:17  

OOHHH MISS GIBI CANIM.
KIZININ ELLERINDEN BABACIGININ
RUHUNA GITSIN INSALLAH
ELLERINE SAGLIK
SEVGILER

hayat 5 Kasım 2009 01:52  

Nunucuğum, nefis görünüyor.Ellerine sağlık.
Çok öptüm sevgiler...

Adsız 5 Kasım 2009 04:53  

MÜTHİŞ GÖRUNUYOR CANIM..ELLERİNE SAĞLIK...HER ZAMANKİ GİBİ HARİKASIN...SUNUMDA ÇOK ŞIK..SEVGİLERİMLE..

IŞILCA TATLAR 5 Kasım 2009 11:27  

Nuray'cığım,

Limonlu tavuk yapmıştım ama portakallı hiç denemedim. Hıımmmmm!
nefis bir şey olmuş. Anneciğinin ve senin ellerinize sağlık.

Çok çok sevgiler,

pelince 5 Kasım 2009 11:29  

Çok sağlıklı ve leziz gözüküyor,karadutar ağzının tadını biliyor :) duymasınlar beni :)
afiyet olsun..
seninde ellerine sağlık nunucum...

Betül KAVAL 5 Kasım 2009 11:44  

elerinesalk nnu..nefis ..

sevgiler

Sevil Şahin 5 Kasım 2009 11:47  

hımm çok nefis olmuş hele birde bu ablacımın o güzel elleri ve sımsıcacık sevgisi ile yapılırsa yemede yanında yat mis gibi olur mis canım ablacım ellerine saglık

Ferkay 5 Kasım 2009 12:22  

Canım benim ne kadar nefis bir yemek ellerine sağlık. Baharatı çok sevdiğimden bunu denemem lazım.
Kocaman öpüldün Nunum.
Sevgiler..

hdidem95 5 Kasım 2009 16:04  

portakallı hiç denememiştim denemek lazım nefis olmuş ellerine sağlık nunucum sevgiler

Bir Dilim Düş 5 Kasım 2009 20:21  

Mmmmmmmmmmm yine nefisss ellerine sağlık şekerciğim. Bana verdiğin tarif de süperdi şekerciğim hala arasıra yapıyorum. Ellerine sağlık, yüreğine sağlık canım.

Sevgiler,
Evren

Tijen 5 Kasım 2009 21:31  

NuNu'cuğum,
Bak sana ne diyeceğim:
Yarın sabah uyandığında çok, ama çok güzel bir haber al olur mu?
Yüreğim öyle dedi, ben de gönderdim bu dileği.

serinmavi 6 Kasım 2009 00:03  

Eline sağlık çok leziz görünüyor...Selamlar....

Unknown 6 Kasım 2009 09:28  

Canımmmm günaydın bende gece Delfi
nanın bloğunda görüp altına imzamı
attım.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..
Canım ayrıca güzel dileklerin için çok teşekkür ederim.Benim için çok
özel dostlarımdansın seni çokkkk se
viyor kocaman öpüyorum...

sarımutfak-hande 6 Kasım 2009 10:40  

bu tabak tam benlik olmuş nefis görünüyor ellerine sağlık canım

durutarifler 6 Kasım 2009 11:57  

Nefiiissss bir görüntü. Ellerine sağlık,

Hiç portakal ve tavuğun bir araya geleceğini düşünmezdim.

Sevgiler

Aybike Ceylan 6 Kasım 2009 18:04  

Canim benim, ellerine saglik. Yaptigin hersey senin gibi guzel oluyor.

Gorusmelere hala devam ediyorum, sonuclaninca mutlaka yazacagim, ilgine tesekkur ediyorum Nunu'cugum.

Guzel bir hafta sonu diliyorum, saglikla ve sevgiyle.....

MAVİANNE 16 Kasım 2009 11:44  

çok beğendim bu tarifi nor alıp uygulayacağım
ne kadar hoş yazmışsın
yazılarını zevkle okuyorum

MASALA SESLENENLER....

Yükleniyor...

ESKİ MASALLAR (arşiv)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP