KARADENİZ ESİNTİLERİ

>> 19 Kasım 2009 Perşembe


saboşun sarmaları
tirit (tavuklu)
saboşun elde açma su böreği
zeytinyağlı portakallı kereviz
Kırçan (dikenucu) turşusu kavurması
fasulye turşusu kavurması
patates salatası
limonlu tavuk göğsü ( valide sultanın)
benim elmalı pekmez karamelli kek (TARİFİ BURADA)
hepsinin üzerine missss gibi kahvem



Yine ekim ayı postlarına dönecek olursak, izin yaptığım haftadan bir akraba ziyaretini seçmek istedim...
Saboşumuz küçük yengemin yeğeni. Karadenizli, eli ayağı fırtına gibi olan çok becerekli bir kadın. Geliyorum dediğiniz anda mutfağında mucizeler yaratacak kadar hamarat... (mevlütteki o kalem gibi sarmalarda ona aitti sağolsun )

Valide sultan ve yengemler, yeğenler derken 8 kişi misafir olduk saboşumuza. Öğlen yemeği + çay saati karışık oldu soframız.Ev sahibemiz madem Karadenizliydi ;
ben de yine sevdiğim bazı Karadeniz mutfağı siparişlerimi vermiştim.. Özellikle turşu kavurmalarımı !!
Karadeniz Mutfağını ve Ege Mutfağını ne çok sevdiğimi hep söylerim..
Bilmiyorum ? Sizlerde benim gibi değişik, Amaaa ağır olmayan farklı lezzetleri seviyormusunuz ? Ben ÇOK SEVERİM ! ( sadece acı-yağlı kızartma olmaması şartıyla)
Menüde neler vardı :
Mısır ekmeği, kırçan turşusu kavurması, tirit, patates salatası, yaprak sarma, su böreği, güzeller güzeli fasulye turşusu kavurması, zeytinyağlı portakallı kereviz, tavuk - pilav, açma hamur ve benim yapıp götürdüğüm pekmez karamelalı elmalı kek (tarif gelecek elbette)
Böyle günleri ,aile meclislerini seviyorum, hatta bana çokda iyi geliyor..... Sadece şimdilerde halen iyileşmeye çalışıp, yeni sofralara enerji toplamaya çalışıyorum..
ESENLİKLER DİLİYOR HEPİNİZE SEVGİLER GÜZELLİKLER GÖNDERİYORUM...

TİRİT (Tavuklu) : (aslı kaz eti- dana eti )
önceden sacda pişirilen kuru yufka
tavuk suyu
tavuklu pilav

- hamurlar tavuk suyunda ıslatılıp, servis tabağında bulunan etli-tavuklu pilavın üzerine veya , yanında servis edilir.
- Veya kurutulmuş ekmek üzerine tavuk suyu gezdirilip, üzerine et-tavuk ve teryağ gezdirilir-miş

KIRÇAN ( melocan- dikenucu- silcan )

Giresun, Ordu'da melocan, Samsun'da kırçan İstanbul ve civar şehirlerde Diken ucu diye bilinir. böğürtlenİn yeni filizlenen ince ,sarmaşık kıvrımları olan uç kısmıdır.
Dikenlerin arasından zahmetle toplanan, çok hoş bir aromaya sahip, hiç yadırganmayan bir lezzet vee karadenizlilerin çok sevdiği bir tad. Özellikle turşu ve kavurması yapılır. Böreğide çok hoş olur !!

33 yorum:

Belgin 19 Kasım 2009 10:47  

Bayildim, bayildim Nunum:))

Adsız 19 Kasım 2009 10:55  

aman aman ay neler görüyorum ben nunuuuuuuuuuuuu.
ASUMAN

canım benim şifalar gönderiyorum

derya 19 Kasım 2009 11:03  

Nuraycım hepsi birbirinden leziz afiyetler olsun.Her zamanki zarif masa.Harikasın canım kocaman öpüyo
rum...

Sevgi Küçük 19 Kasım 2009 11:12  

Hepsi çok güzel olmuş,emeği geçen herkesin ellerine sağlık.Ben en çok her iki kavurmayı merak ettim.Eminim çok güzel olmuşlardır.
Sevgiler

Adsız 19 Kasım 2009 11:23  

ne mutlu sana ne güzel sofralara konuksun sarmalar börek favorim kırçanı duymadım tiridi bilirim ama. senin elmelı kekine hayran oldum merakla beklicem nunuşum.ellerine sağlık hanımların seninde canım. geçmiş olsun hastasın hala sevgiler canım.
neslihan.

Damak Tadı 19 Kasım 2009 11:38  

Canım Kırcan'ı duymadım hiç..Belkide Samsun'da yemişimdir ama hatırlayamadım..

Diğer yapılanların hepsi çok nefis..Hele su böreği mest etti beni..Hepsinin arkasından senin pastandan da bir dilim tatmak nefis olurdu canım benim..Hepinizin ellerine kollarına sağlık canım..Kocamanından öpüyorum seni bitanem..Sevenlerin hiç eksilmesin her daim..Annecikde seni çok seviyor ve sevgilerini gönderiyor..Artık sen o'nun en birinci,en has arkadaşısın tatlım...


Sevgilerimizi gönderiyorum canım Nuray'ım..

élif(keyf-i mutfak) 19 Kasım 2009 12:30  

sofra şahane..karadeniz lezzetleri bana uzak çünkü pek tatma şansım olmadı..ama börek ,kek,sarma...daha ne olsun..ellerinize sağlık...

ebrulitatlar 19 Kasım 2009 12:38  

Herşey harika olmuş Nunu'cum. Yapanların ellerine kollarına sağlık, yiyenlerede afiyetler olsun. Sevgiler..

Adsız 19 Kasım 2009 12:47  

mardin sofrasından sonra =)karadenize geldi demek sıra =)
doğudan kuzeye afiyetler olsun. çok tattık bu güzelleri sofranızda, ellerinizde hep çok renklisin canım arkadaşım. akrabaların ellerine sağlıksenin o kekin olağanüstüdür çok çok afiyetler olsun canıma.
K.İ.B.
sevtap

SADECE YEMEK 19 Kasım 2009 13:16  

Herşey çok güzel görunuyor ellerıne sağlık arkadasım sevgıler...

akasyakokusu 19 Kasım 2009 13:46  

Nunu'm ilk aklıma gelen kırçan oldu..Erzurum'da gördüğüm kuşekmeği otuna benzettim ben..Hepsi birbirinden leziz evsahibesinin ellerine sağlık canım benim..
Afiyetler olmuştur eminim..Şimdiben googledan bir bakayım şu otlara:)))

ORDAN BURDAN HAYATTAN 19 Kasım 2009 14:52  

karadenizin tüm yemekleri muhteşemdir zaten, emeği geçenlerin ellerine sağlık

Adsız 19 Kasım 2009 15:00  

ah maşallah arkadaşım. ne sofra vallahi bal olsun.
can olsun sanada acilen şifa olsun.
bizde parlak değiliz kırılıyoruz nunucum ya :(
öpüyüorum canım, şen sofralarınız olsun
ESİN

Hülya 19 Kasım 2009 15:42  

Bayılıyorum bu güzel sofralarınıza Nunu'cuğum.
Bir gün ben de gelebilir miyim ????

birdutmasali 19 Kasım 2009 17:12  

belgin,
:))) sağol sağol canım :)

asuman,
tşkrlr asucum.. bekleriz.


derya,
olsaydın keşke canım... :(


sevgi,
çok hariklar emin ol ki,
mutlaka birgün tatmanı dilerim...


neslihan,
haklısın yöre yemekleri pek bilinmiyor,ama elmalının tarifini yakında bileceksin :=)


damak tadı,
ah canlarım benim...
mutlaka bir gün tatıracağım mutlaka.. güzel kalbine teşekkürler ediyorum..
biricik HAS ARKADAŞIM'a :) gönülden sevgiler.


elif,
çok güzeldir bazı yörelere has lezzetler, dilerim en kısa zamanda güzel ellerden tatma şansın olur canım.


ebruli tatlar,
çok teşekkürler ederiz canım..


sevtap,
şanslıyım gerçekten, yöre yemeklerini tadabiliyor, merakımı giderebiliyoruz canımcım..
kekimi sen benden güzel yapıyorsun artık :)))


sadece yemek,
çok teşekkürler, sevgiler.


akasya kokusu,
isim benzerliğimi yoksa gördüğün kırçanmı bilemiyorum adaşım..
ama otların her biri kendine has lezzette :))
hadi sen bir araştır :)


ordan burdan hayattan,
çok haklsın yasemin, bu zenginlik bir yerde yok..


esin,
canım sağolasın..
sizede çok geçmiş olsun :(


hülya,
teşekkür ederiz canım benim..
sofralar tüm dostlara açık :)))

EBRULİ 19 Kasım 2009 17:22  

Bereketli sofralarınız olsun.Hepsi muhteşem görünüyor.İmrendim :) Bol köpüklü Türk kahvesiyle kapanışsa tam benlik.Afiyeler olsun.

müjde 19 Kasım 2009 17:25  

Harika bir sofra olmuş yine.Emeği geçenlerin ellerine sağlık Nunucuğum.Sevgiler...

pelince 19 Kasım 2009 18:37  

Nunu bende karadeniz ve ege lezzetlerini bilmiyorum hiç.Doğu ve arap kültürü buram buram kokan bir evde büyüdüm nede olsa :) ama denemek isterim elbette.mesela karalahana dolmasına bayılırım.ege mutfağında yemediğim bir sürü ot var mesela..
deniz börülcesi hiç yemedim vb...

sofra şahane,mamaları yapanların ellerine sağlık..afiyet olsun..

Kendimce 19 Kasım 2009 18:37  

hangisine bakacağımı şaşırdım hepsi birbirinden nefis süper

Mehtap 19 Kasım 2009 19:40  

Nunucuğum öncelikle sağlık ve esenlikler diliyorum.Harika bir sofra olmuş yine.emeği geçenlerin ellerine sağlık.sevgiler

MUTFAKISTAN 19 Kasım 2009 19:50  

Hazirlayanlarin ellerine saglik
Karadeniz mutfagini cok severim
hepsi birbirinden lezzetli olmus
Afiyet olsun...

Zehra Gürgen 19 Kasım 2009 19:51  

Nunum aslında bence birazda benziyor her iki mutfak birbirine.Otlu sebzeli yemekler,balık..tabii siz daha iyi bilirsiniz.Ben uzaktan tadıcı olarak bu fikre vardım.İç anadolu bulgurcudur :) bulgur,yoğurt,yufka,madımak,ıspanak,kuru bakiyat.
Akdeniz,güney doğu etcil :) keçi eti, içli köfte,çiğ köfte,vb..

ya ne şahane bir memleketteyiz aslında, zengin bir mutfağımız var ama geliştiremedik mi? göstermedik mi dünyaya? ne diyeyim bilemedim.

ellerine sağlık canım, ben yarına şu portakallı kerevizi yapayım ohhh...

feray 20 Kasım 2009 00:03  

Nunum bitanem o kadar güzeller ki hangisine bakacağımı şaşırdım. Herkesin ellerine sağlık ve afiyetler olsun. O güzellerin tariflerinide bir bir istiyorum canım.
Kocaman öpüldün canım.

atesböcegi 20 Kasım 2009 00:48  

Gözüm tirit ve su böreginde kaldi. NuNucum bu enfes yemeklerden sonra bol köpüklü bir türk kahvesi gercekten iyi gider. Afiyet seker olsun sofralariniza bereket yagsin. sevgiler

Huriye 20 Kasım 2009 01:10  

Off nunucum senin bu sofralarini kiskanmaya basladim:)) ayol çok canim çekti bu kadar lezzeti bir arada gorunce insan haliyle dayanamiyor iste:))sahane yapanlarin eline saglik, optm kocaman kendine iyi bak...

ஐ : ) STİL DİREKTÖRÜ ( : ஐ 20 Kasım 2009 03:59  

Adlarından bi haber olduğum bir sürü yöresel yemek öğreniyorum sayende sağol Nunucum

http://www.lezzetibol.com 20 Kasım 2009 08:50  

Canım nasıl bir sofra olmuş bu böyle, OY OY OY

Bayıldım. Herşey çok güzel görünüyor. Hepinizin ellerine sağlık canım

sevgilerimle

Adsız 20 Kasım 2009 10:00  

nunucum ben olsam yemezdim, önce yanında yatardım :))
bu kadar güzeller yani. ablam ne çok yapardı oralardayken.
sizede afiyet olsun elelrinize emeklerinize sağlık şu karadeniz türk sofraları böyle bereketli iste maşallah.
sanada geçmişler olsun ah bu seninde sinüzitn :(
sevgiler canım şifalar.
sema.n

MAVİANNE 20 Kasım 2009 10:29  

of of of
bayıldım ben bu mamalara
çok süper
memleketimin ürünleri
afiyet şeker olsun
ellerinize sağlık

Adsız 20 Kasım 2009 12:37  

şimdi bu sofrada olmak vardı ne yalan. okadar imrendimki nunum.
ne diyelim afiyet olsun size.

elzemhobby 20 Kasım 2009 16:33  

Sanki beni anlatmışsınız arkadaşım karadenizli komşunuzu överken??????Payıma düşeni alayım dedim ben de..bir ordulu olarak. konu neydi tarifinizi aldım gidiyorum yayınlamak için ama şu yukarıdaki muhabbeti okun-mak için en kısa zamanda tekrar görüşmek üzere..

Nina Noctis 20 Kasım 2009 20:39  

Ayyy.. Tirit mükemmel gözüküyor.. Demeden geçemeyeceğim.. Ellerinize sağlık.. Offf...

zeynep 20 Kasım 2009 23:57  

sevgili nunucum ne güzel sofra
karadenız beni hep bitirir zaten sarması turşu kavurması bılırım ellerınıze sağlık....
hepınızın..

MASALA SESLENENLER....

Yükleniyor...

ESKİ MASALLAR (arşiv)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP