SARNIÇ RESTAURANT ( Soğukçeşme Sokağı-Sultanahmet)

>> 13 Temmuz 2013 Cumartesi


Soğukçeşme Sokağının  Arnavut kaldırımlarını adımlayarak sonuna doğru gelirken, sağ kolda Saray hizasında 9 bina, 1 butik otel , 1 kitaplık, birde restaurant haline getirilmiş Bizans sarnıçını görüyoruz.


Tesadüfen bulunan Sarnıçın sağında bu güzel mermer çeşme var, solunda kalan ana kapıdan içeriye  hemen  merakla giriyorum...


Dışarısı anlatılmaz nem ve sıcakla kavrulmakta, ama buraya girer girmez, nem ve sıcak yerini, serinlik ve tam bir sessizliğe bırakıyor...


Muhyeşem mermer sütunların üzerinde, kemer ve tonozlar göze çarpıyor.
Henüz yemek saati değil, saat sabah 11.30 cıvarı... Turistlerle beraber  şimdilik  6-7 kişiyiz..


Yokuş başındaki sarnıç,  yıllar önce tesadüfen keşfedildiğinde, tavanına yakın hizada toprak ve moloz dolmuş durumdaymış ve ne acıdır ki, oto tamir atölyesi olarak kullanılıyordu o yıllarda !!!!

 1986 yılında, Burası satın alınıp onarımına geçildiğinde 10 metre derinliğine sahip olduğu görülmüş ! Yüksekliği 12 metre olup, yerden 3 metre yukarıdadır.
Altı adet masif taş sütunun taşıdığı, tuğladan, yüksek kubbeleriyle, bin yıldan fazla zaman önce bir su sarnıcı olarak yapılmıştır.

Duvarlar çok geniş 2 niş ile hareketlendirilmiş ,kemer ve tonozların  tümü  tuğla işliğine sahiptir. Eski yıllarını yaşatan objeler, mükemmel iç dizaynı ile bugün Onu ziyaraet eden tüm misafirlerini kucaklamaktadır. Artık O adeta bir Roma Tavernasıdır ! 1500 yıllık mazisi olan Bizans sarnıcında
Akşam yemekleri canlı müzik eşliğinde ve sadece demir şamdaların üzerlerinde yanan mumların verdiği ışık altında servis edilmektedir.


Burada olmak çok farklı bir duygu !!! 
Toz toprak- moloz yığınları arasında hala ve hala ne şahaserler çıkıyor toprak altlarından !!!

Yıllar önce ne amaçlara hizmet eden bu geçmişin enerjisi yüksek  Bizans kalıntısı mekanından, pek çok soru işaretleriyle yavaşça ayrılıp, hemen yanı başındaki o çokkk sevdiğim kafenin merdivenlerini tırmanmaya başlıyorum.

Haydi !!  Bir kahve içmeye Varmısınız  ??
:))))


3 yorum:

Asis 13 Temmuz 2013 11:08  

Sevgili Nunu Sultanahmete ne zaman yolum düşse Soğukçeşme sokağına uğramadan dönmem. Keşke İstanbul'un her yeri bu görüntüde olsa ne müthiş olurdu değil mi...Sevgiler Nunu'cum.

Heyyfi 13 Temmuz 2013 21:30  

Gerçekten İstanbul başka bir dünya Nunu...
Tarih her bir zerresine sinmiş gibi...

anneminkizıyim 14 Temmuz 2013 16:40  

Merhabalar canim, harika bir tanitim olmus, geldigimizde görmedik bilmedik buralari ama gelecege muhakak, gezeriz, Alman ve grubumuzdaki Türk arkadaslar yeni hazirlayacagim Türkiye gezisini merakla bekliyorlar,
sevgiler.....

MASALA SESLENENLER....

Yükleniyor...

ESKİ MASALLAR (arşiv)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP