KOMŞUMUZ KUZGUNCUK

>> 17 Aralık 2011 Cumartesi


























Bugün hava İstanbul'da çok kışkırtıcı, çok cömertce ve  davetkar  güneşin ışıklarıyla  dışarıya çekiyor insanı..
Gönül isterdiki, şu komşumuz Kuzguncuk postunu önceden yayınlayayım da sizlerde, tadını çıkarsaydınız doya doya.. Ama yine kış güneşi olacak, yine  bu İstanbul'umun  nadir  nostaljik semtlerinden biri olan komşum Kuzguncuk  size, seve seve  ev sahipliği yapacaktır..Belki Pazar gününüz buralara amade olur, kulaklarım çınlayıverir :)

Bir arkadaşım şiddetle azarlıyor beni geçenlerde yazdığı bir yorumla !!!!
''Sana yakıştıramıyorum ! Doğduğun büyüdüğün yere, komşulara (semtlere) hiç vefalı değilsin !! Özür dilerim ama, sebebi mutlaka sende gizli olmalı bunun, ama  nolursun  şu birikimlerini görselleyip paylaş artık.'' diyordu !!
Belki haklı, hatta ÇOK HAKLI ! Ama gerçekten sebebim var, yakında paylaşacağım zaten !
Ben yine de vefamı göstereyim de Kuzguncuk'tan başlıyayım o zaman :)

İstanbul'u en iyi anlatan semtlerden birindeyim, Eşsiz mahalle kültürü,  hoşgörünün  simgesi  camiisi ve kilisesi yanyana gelmiş , ana caddesi İcadiye  olan ve bu caddede  sıralanan, çok seveceğiniz cafeler, sıra sıra asırlık ağaçlar, doyulmaz güzellikteki, bitişik nizam evler,  benim gibi bir öğlen yemek yerken semt sakinlerinden ve unutulmaz Yaprak Dökümü dizisinin  Fikret'i, Bennu Yıldırımlar'a rastlayıp bir resim çektirebilir,  ünlüleriyle dolu evleri hayranlıkla izleyebilir, hepimizin hafızalarına kazınmış İlk kuzguncuk dizisi  1986 yapımı, Perihan Abla dizisinden  hatıralarla dolu köşelerde bol bol resimler çektirebilirsiniz..

Sanki  unutulmaz dizilerimizden 2002 yapımı ,Ekmek Teknesi'ndeki  Fırıncı Nusret Baba,(rahmetle anıyoruz o güzel insanı) şimdilerde hayat cafe olan bu güzel evinden , kapıyı açacak gibi geliyor insana. Kirli, Berber Ölü, Kuğu Kıraathanesinde toplanan ahaliye filozaf ruhla, enfes  anlatım diliyle yaklaşan heredot Cevdet'i ide unutmayalım tabii :)) hele hele gamsız Celal'in Mega  Sözü ''arzular şelale' :=))) beni koparan  bu cümle için, senaristi yıllarca  tebrik etmiştim :=)
diğer kahramanlar, kılın kasap dükkanı, ölünün berber dükkanı, Ruhi'nin nalbur dükkanı da, hepsi bu sokakta yanyana dizilidir. Ha.. birde Dizinin Heredor Cevdet!i hikayeyi anlatıp, sona bağlayınca :) Sonunda  Berber Ölü'nün bir Allaaaaaahhh demesi vardı ki , hatırlayanlarınız bilir, Finali bunla yapardık :)))))

Ya Perihan abla, ya Ona yanık Şakir :) yine birbirlerine nazlana nazlana nazirelerde bulunacak, araya berber Raşit' , yumuşacık kalpli kasap Cavit , bitirim şöför İsmet girecek, ,  Meraklı Melahat ve annesi köşedeki yokuştan hızlı hızlı koşup, ayol noldu noldu banada  anlatın '' diyecek  gibi geliyor insana ....
Ve daha neler neler....bizler hepsine şahittik efendim !

Benim de çocukluğumun uzun yılları, valide sultanımın çok eski bir arkadaşının oturduğu Ptt yanındaki evlerde  geçmiştir.. Biz ,çocukluğumda şimdi Sarayın oradaki kapalı olan tünelden geçip, kestirmeden,  yürüye yürüye gelirdik Beylerbeyi'nden Kuzguncuk'a.

Kuzguncuk musevileri, ermenileri ile çan ve ezan sesinin buluştuğu, kendine has bir ruhu olan, eşsiz zariflikte bir semttir. Tıpkı Memleketim BEYLERBEYİ gibi, kocaman hipermarketlere, devasa apartmanlara  yenilmemiş, kadim dostlukları 24 saat sürdürebilen  ,bakkalı, manavı, berberi ve  kasabıyla, harika insanlara sahiptir. Çocukların,güle oynaya büyüyebileceği, oynayacabileceğı öyle çok alan vardır ki, her kapı önü yeterde artar bile nerdeyse..
Ya İcadiye caddesindeki, 19. ve 20. yy başından kalan , yangından kurtulmayı başarmış O güzelim köşklere ve  cumbalı evlere ne demeli,  tek tek resimlemeyi de sakın unutmayın. Ha birde lütfen sokak isimlerine DİKKAT EDİN ! ömrünüz boyunca bu kadar hoş sokak isimlerini başka bir yerde göreceğinizi HİÇ SANMIYORUM...
Bir dahaki post sevdiğim bir cafeden !!
ÇOK SEVECEKSİNİZ  EMİNİM.
Görüşmek üzere  :=)

Meşhur Dilim pastanesinin kahvaltılık  börekleri, poğaçaları, açmaları ,sahildeki çay servisi , 120 yıllık Yunus Emre Odun Fırınının acıbademleri, muffınleri ve ekmeklerinede  göz atmayı da  sakın unutmayın..
Yemek için asude, sitare, pita görele pidecisi de tercih edilebilir, çay ve kurabiyeler içinde hayat cafe'yi seçebilirsiniz.. Denenmiştir efendim :=)Yada yol boyu dizili minicik şirin cafelere de göz atabilirsiniz.... Yoo ben rakı- balık isterim diyorsanız sahildeki İsmet Baba olabilir .. ama fiyatlar ve kalite, servis maalesef  hakkını veremiyor :( Onun yerine kosinitza derim !!!  Elbette ki siz bilirsiniz  .

not: Valide sultanım taburcu oldu !
Tedavi devam ediyor, İyi sayılır , evimizdeyiz şükür.
Cevap dönemediğim tüm dostlara teşekkür ederim.

15 yorum:

Leylak Dalı 17 Aralık 2011 14:38  

Bu aralar koşturmacam çok atlamışım ben valide sultanın rahatsızlığını, geçmiş olsun Nunucum, Allah bir daha göstermesin.
Kuzguncuk der de bir daha demem ben de:)

pembe kekik 17 Aralık 2011 15:02  

Ben bu eski köşkleri görebilmek için eski Türk filmlerini izlerim bazen.Hiç kıymetini bilememişiz değerlerimizin.İnsan baktıkça üzülüyor.Harika bir post olmuş.Anne de geçmiş olsun.

mihrimah 17 Aralık 2011 15:43  

bu güzel post için çok çok teşekkür ederim kuzguncuk'a hiç gitmemiştim gerçekten büyüleyici...valide sultana büyük geçmiş olsun sevgiler

Nesrin 17 Aralık 2011 16:13  

İlk öncelikle geçmiş olsun diyorum.
İstanbul'a hayranım çok seviyorum . Fotoğraflarda çok güzel olmuş. Özellikle evlerini çok beğendim .

Şehnaz 17 Aralık 2011 16:37  

nunucum çncelikle çok geçmiş olsun..bu post bir ömre bedel..gezmedim orları ama ruhunu ve kokusunu buraladrdan hissettim..inşallah birgün gezme fırsatı buluruz..öptüm canım..

elmalı kurabiye 17 Aralık 2011 16:37  

sizi hep izliyorum.Eskinin Üsküdarlısı,şimdinin Çengelköylüsü olarak çok seviyorum oraları.Kuzguncukta bende gezip resim çekmeyi çok istiyorum nedense bu aralar.siz de gördüm çok mutlu oldum.dizinin devamını merakla bekliyorum sevgilr.

Adsız 17 Aralık 2011 16:46  

Canım benim kuzguncuk ha.
yıllar var hatta 20 yıl var gitmeyeli, nasıl güzel olmuş burası, o evler pasta süsü gibi hayran kaldım,
resimlerine çekişine de bayıldım. güzel yansımış bize kadar. dokunmak geliyor içimden bende istedim gitmeyi. emeklerine sağlık, senden alıyorum inan haberleri.
çok öpüorum,
tekrar geçmiş olsun, hoşgeldiniz. ferah tut kendini ama.

banu

neslice tarifler 17 Aralık 2011 16:53  

O dizilerde hayat bulan evler, dükkanlar, şimdi bambaşka hayatlara can veriyor. Herbiri ne güzelmişki, anlatımınızda özlediğimi anladım.
Hem o dizileri hem de sizi.
Valide sultana çok geçmiş olsun. Ellerinden öpüyorum annenizin.

Adsız 17 Aralık 2011 17:00  

çokkk güzel hatırlamışsın nuraycığım, ne güzel oldu gerçektende bu resimler, nasıl burnumda tüttü dilim pastanesi, 4 yıl önce yazın sabah 8 de gitmiştik, o sokak, evler çok güzelleşmiş , ne çok değişmiş .
çok teşekkürler gülüm. sen çok iyi birşey yapıyorsun hepimize.
ne güzeldir şu semtler, ben anca baharda gidebilirim.
öpüyorum canım seni.
acil şifalar olsun anneciğine. kolay gelsin canım arkadaşım.
Gülbin B.

Ferkay 17 Aralık 2011 17:03  

Yarabbim bizler bunların kıymetini bilmiyor gidiyor bilmemkaçkatlı yerleri beyeniyoruz değilmi güzelim.
Bayıldım...
Sevgiler...

PAPATYA PRENSES 17 Aralık 2011 18:09  

tüylerim diken diken oldu,gözlerim yaşardı okurken. Caanım İstanbulumun en nadide ve tarih kokan semtlerinden biri.. Çok severim..

Valide Sultanımıza geçmişler olsun tekrardan.. Çok daha iyi olur inşallah.

Adsız 18 Aralık 2011 00:24  

eşsiz güzellikler gerçekten, paylaşımına sonsuz teşekkürler nunum. allah kolaylık versin tez zamanda eski sağlığına kavuşsun annen canım.
elelrinden öperim selamlar ( neslihan

Bulbulunyeri 18 Aralık 2011 11:29  

Canım,
gerçek İstanbul'ludan İstanbul'u öğrenmek ve onun fotoğraflarıyla görmek harika bir şey. İstanbul'u seyretmeye hiç doymayacağımdan eminim. Her karesini, her köşesini, yaşanmışlığını sviyorum.
Seyretmek ve yazıyı okumak bana çok iyi geldi. Paylaşım için teşekkürler.
Sevgiyle kal.

birdysevda 19 Aralık 2011 11:22  

Harika fotoğraflar,çok güzel bir yazı...Sitare'ye de bayıldım.Tam da Ayşe Kulin 'in Umut adlı romanında annesi Sitare'nin hikayesini okurken denk geldi.Çok hoş...

Deli Kız Pınar Mutfakta 2 Ocak 2012 01:35  

sevgili nunu resimler büyüleyici.anneciğin için çok geçmiş olsun

MASALA SESLENENLER....

Yükleniyor...

ESKİ MASALLAR (arşiv)

  © Free Blogger Templates Autumn Leaves by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP