14 Kasım 2011 Pazartesi

ZENCEFİLLİ SALEP ( Valide sultan usulü)


Herkese merhabalar.

1.5 ay olmuş tarif ekleyemeli ses vermeyeli....
Kış kendini iyice göstermeye başladı madem, bende size Valide Sultanımın Tarifleriyle merhaba diyeyim istedim.
Çok seveceksiniz.


ZENCEFİLLİ SALEP ( Valide Sultan Usulü)

1 Lt süt
1 yemekkaşığı  salep (aktardan alınacak ) 100 gr alsanız 3-4 lt süte yetiyor.
2.5 yk şeker
1/2 çay kaşığı toz zencefil
veya 1 çay kaşığı taze zencefil rendesi (taze tercihimiz)

püf noktaları

-saf salepe asla vanilya- nişasta eklenmez !!!!!! aroması yeterlidir.
-salep pişirilirken kesinlikle ateşte bırakılmaz ! dibi tutar -yanar
-20 dakika kadar kısık !! ateşte karıştırılarak pişirilir !
-tahta kaşık- spatula tercih edilir.
piştikten hemen sonra zencefil- sakız veya tarçın çubuğu eklenir !!!! 3-4 dakika daha karıştırılır !
-çok koyu olursa kıvamı- sıcak sütle inceltilir.
-en son üzerine tarçın serpilir .

Yapılışı

Süt, şeker, salep, kısık ateşte 15 dakika karıştırılıp , kıvama gelir
Rendelenmiş taze zencefil veya toz zencefil eklenip aromasının çıkması beklenir
10 dakika sonra ateşten alınıp süzülür
Fincanlara sıcak konup, tarçınla servis edilir
Şifa niyetine en güzel Kış içeciğimizdir.

Valide Sultanımdan hepinize sevgiler....

AFİYETLER OLSUN.

1 yorum:

  1. uzun zaman oldu sahlep içmeyeli,eee vakti de geldı şöyle lapa lapa kar yagsa pencerenın onunde sıcacık dumanı tüten zencefilli sahlepimi içsem,ne iy olur

    YanıtlaSil