3 Ağustos 2011 Çarşamba

ITIRLI ANJELİK ERİK REÇELİ (Valide Sultan Usulü)






Sabah valide sultanımla buluştuk. Tatsız haberlerle haftaya başlamıştık ne yazıkki, dayım ameliyat olmuş , sonucu ne yazık ki kötü haberdi :( Geçen senede eşini, sevgili yengemi kaybetmiştik :(
Bir gün öncede ailedeki büyük yengemizin sağ tarafına felç geldiğini duyup daha da üzülmüştük :( Zor zamanlar..........
Bu haberlerle valide sultanımı düşündüm , son 5 senede, rahmetler olsun babamı, çok sevdiği 2 kardeşini, 4 yakın arkadaşını, 2 gelinini uğurlamıştı, birde tıkalı beyin damarı aklıma geldikçe :((( iyisimi biraz dağılması için, onu alıp sabahtan boğaz sahillerine indik, sohbet, etrafın sakinliği, oynaşan minicik yavru kediler, boğaziçinin büyüsü işe yaradı, 3-4 saat sıcaktan etkilenmeden hava almış olduk. Dönüş yolumuzdaki boğaz manavlarına uğrayıp taze sebze- meyveler alarak valide sultanıma geri dönüş yaptık..
Balkonundaki renk renk çiçekleri, güzelim orkideleri, şahane sardunyaları, üzüm salkımları ne güzel olmuştu.. Maydanozları, nanelerine ise bayıldım .Bahçeyi aratmadan zaman geçireceği büyük bir balkondu , boğazın maviliklerine karşı günün geri kalanını öylece geçiriverdik, yıllardır çocukluğumdan beri Itır yetişir bizim baba evimizde, olağanüstü kokan bu bitkinin aşığıyım. Pembe çiçekleri, yaprak yaprak büyümesi dokunduğunuzda fesleğenden daha büyülü kokusu mest eder insanı. Şifalıdır da ayrıca ! *
Bir dal kopartıp reçel için ayırdım kendime, eve gelince suya koydum ki solmasın. Sabah da erkenden reçeli kaynatıp iftara hazır ettim. Hafif ekşi, yoğun aromalı bir reçel oldu...
Dilerim Itır bulursunuz da, sizlerde bu güzelliği tadarak yaşabilirsiniz..
HEPİNİZE SEVGİLER..



ITIRLI ANJELİK ERİK REÇELİ

Yarım kg anjelik erik
400 gr şeker
1 iri yaprak ıtır

-erikleri yıkayın, dörde bölün veya bütün de olur ( ben bazen bütün yaparım )
-şekerle beraber tencereye alıp altını kısarak , şekeri eritin
-su koymuyoruz !!
-çok hafif karıştırıp kaynama noktasında 20 dakika kıvama getiriyoruz
-ıtır yaprağını yıkayıp-kurulayıp ! içine atıyoruz
-1 yk limonu sıkıp 4 dakika kaynatıp dinlendiriyoruz
-ılınınca kavanoza alıyoruz.
-mis gibi aromalı bir reçel daha kahvaltılara , çöreklere eşlik etmeye hazır
AFİYETLE...


****


http://www.50mucizebitki.com/itir.html ( buradan detaylı takip ediniz)

2 yorum:

  1. Aman valide sultana iyi bakın ( benimkide lafmı şimdi ama siz beni anlarsınız)

    gidenlere rahmet, hastalara şifa, sizlere sağlık diliyorum,sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. :))))
    haklısın !! pişmanlıklar yaratmamak için, yaşına hörmeten ve her şeyden önemlisi ANNE olduğundan sık sık beraberiz..
    dilerim bizleride hoş tutanlar olur.

    tüm hastalara şifa, gidenlere rahmet olsun nazlıcığım..
    hepimize sağlıkla huzurla bir hayat dilerim.

    YanıtlaSil