16 Aralık 2010 Perşembe
BALKABAKLI SOSLU HAVUÇLU KEK ( nUnU mArKa)
Yeni yıl geliyor, benim en sevdiğim zamanlardır bu dönemler..
Hani yaşanası mevsimlerin , yaşanası ayları vardır ya , biride şu yeni yıl haftalarıdır. Fazla alışveriş çılgınlığına, helede tüketimine kapılmadan, tadınca kararınca yaşamak bana çok keyif verir.
Işıltıyı, renkleri çeşitliliği seven ,ama yinede yetinmesini bilen yüreğim ,kabarıp duruyor bu düzen karşısında. Haftaya izin günümü alışveriş merkezlerine ayırmak geçiyor içimden, biraz daha bu ışığın içinden geçip bir kahve ısmarlayıp kendime, gözlerimi seyrü sefere bırakmak niyetindeyim.... helede bugün kar yağarken .....
Neyse gelelim kekimize :
Yeni yıl kekleri bizim ailede gelenek oldu sayılır. Hep sık sık anımsattığım gibi ailemizdeki yabancı gelinlerin hatrı çok fazla bu konuda elbetteki sonsuz bilgileride. Ama bu kek onlara ait değil, hatta haberleri bile yok, sayfamdan görecekler !
Bende kendi çapımda kabakla yeni denemeler yaptım, tek hamurla 3 çeşit oldu, hemde yaklaşan yeni yıla dair güzel kekler oldular. En çokda soslu kabak beğeni topladı. İçindeki baharatlar ve portakalın büyülü aroması işin sihrini artırıverip yepyeni bir nUnU mArKa daha kazandırdı tarif defterime. Diğer kabaklı denemeler ise evin 2.nolu karadut beyini çok mutlu etti. Yakında onlarıda yayınlayacağım. (çikolata*kabak ve portakallı)
Bu kabaklı keki denemem, aylar sonra ilk misafirim olan arkadaşlarıma nasip oldu. Biz sohbeti kahkahaya boğarken, , kabak sosumu da görüntüleyeneden ! bitiverdi. Sadece servis tabağına koyabildiğimde yetinelim şimdilik lütfen.
Denemek isteyen tüm arkadaşlarıma kolaylıklar diliyor, hepinize sevgilerimi yolluyor, afiyet olsun diyorum .
Sırada çikolatalısı var !
BALKABAKLI SOSLU HAVUÇLU KEK (nUnU mArKa )
-2 yumurta
-2 yk bal
-1 mini çay bardağı şeker
-1 tür kahvesi fincanı sıvıyağ (az derseniz artırın hafif kuru gelebilir size bu ölçü) -1 çay kaşığı (silme)tarçın ve çok az karanfil-zencefil tozu, birazda Yeni bahar !!!
-1 ince dilim kabak rendesi (çiğden)
-1 minik havuç rendesi (her iisininde suyun sıkın)
-1 pk. kab.tozu, 1 çubuk vanilya yada paket vanilya
aldığı kadar un ( benim ölçüm 2.5 sb kadar idi)
karamelize fındıklar
- Önce kürdana 15 adet fındığı dikkatlice takalım hazır dursunlar
- 2 yk şekeri cezve içinde kısık ! ateşte yakmadan ! karamelize edelim
-cezve minimum derecede ateşte kalsın ki şeker taşlaşmasın
-ucunda fındık takılı kürdanları tek tek karamelizeye batırıp, hafifçe elinizi geriye çekip ucundan uzamasını sağlayın
- sonra uzantının ortasından kesin (mutfak makası le
-zaman alıyor bu işlem, yaptıkçada tecrübe kazanılıyor !!
-hazır olan kürdanları içi toz şeker dolu bir kaba saplayıp donmalarını bekleyin
- soğudığundan emin olunca kürdanları ÇOK dikkatlice çekip çıkartın
- sonra kekin üzerine , balla yapıştırılıp dekor yapılır.
- ya önceden hazırlayın, ya da kek soğurken , fındık karamellerini hazırlayabilirsiniz ( çok seveceksiniz)
balkabak sosu !! ( nUnU mArKa)
1 dilim kabak yarım çay bardağı şekerle pişirilir
içine çok az portakal kabuğu, çok az tarçın , vanilya ve 1 türk kahvesi portakal suyu ilave edilerek pişirilip blendrdan geçirilir
Nişastayla da denedim daha sonra yazacağım !!!!!!!
Yapılışı
-kabak ve havuçlar önceden rendelenip suyu iyice sıkılır !!
-yumurta,şeker çırpılıp yağ ve süt vanilya eklenir.
-baharatları katıp, unu eleyerek çok iyi karıştırılır.
-en son rendelenmiş kabak-havuç ikilisi kaşukla karıştırılıp yağlanmış kalıba dökülür ,eğer kıvamı hafif sulu bulursanız benim gibi 1 yk. daha un ekleyebilirsiniz,
-burası bence en mühim kısmı.
-ben bunu net anlamak için yarısını muffın kalıbında pişirdim, diğer yarısınıda kek kalıbında . Böylelikle un eklediğim ve eklemediğim kek farkı ortaya çıktı.Daha sonra da 175* ısıtılmış fırında pişirilir.
Keyifle beklerim Sultanım:))Sunum yi
YanıtlaSilne muhteşem ellerine sağlık öpüyorum.
mm nefis görünüyor tarifi sabırsızlıkla bekliyorum...
YanıtlaSilNunucum kekin her zaman ki gibi özenle sunulmus ve hazirlanmis,çok hos görünüyor eline saglik,afiyet bal seker olsun...
YanıtlaSilИзглежда много вкусно!Поздравления!
YanıtlaSilХубав уикенд!
Tarifi olsa da bir dilim vermezsiniz ki.
YanıtlaSilharika olmuş..Tarifini bekliyorum.Sevgiler.Aida
YanıtlaSilharika görünüyor ben keki alıp kaçıyorum sevgiler.
YanıtlaSilnunucum yine değişik birşeyler görüyorum burda;)ellerine sağlık eminim çoook nefistir tadı sevgilerimle..
YanıtlaSilCanısı yani şimdi aşure yapmıyacakmıyız?
YanıtlaSilBende bekliyorum, canım benim aşure tarifi verse diye, yani bilsek bile bir NuNu tarifi vardır belki:))
Seni seviyorum...
oyy oyy.
YanıtlaSilo fındıklar nasıl bişeydir.
hemen sabah olsun emi nunuuu.
BANU -)
tarif yarına desemm!! :)))
YanıtlaSilolsun bizde yarın bi daha geliriz bi dilimde yeriz belki yarın :)
çok sevgiler...
resim o kadar şık ki her gün geliriz acele etme :)
Çok şirinler çok
YanıtlaSilElinize sağlık
Esma
canım canım bu nasıl bir kek çok farklı olmuş hangisini yazıcam yapıcam seçemedim inan. fındıklara bayıldım nunum bayıldım
YanıtlaSilakide şekeri olmuş ben çok severim fındığı. yine harikalar yaratmışsın sen maşallah
-SEMRA Y
Nunu'cum ellerine sağlık. Benim de en sevdiğim ay Aralık ayıdır. Yılın sonu ayı bana hep güzel şeyler getirmiştir.
YanıtlaSilBalkabaklı ürünlere bayılıyorum. Ben de kekini deneyeyim.
Bayılıyorum senin şu yaratıcı NuNu marka fikirlerine... Fındıklar nasıl öyle duruyor derken anladımki kürdan varmış :) Çok şık, baharatlarıyla birlikte tam bir kış keki... Ellerine sağlık NuNu... Sımsıcak sevgiler...
YanıtlaSilbayıldım nunum bayıldım bende
YanıtlaSilfındıklar okara hoşki neler yapılıyor ne yaratıcılık ve uğraş
ellerine kalbine sağlık hayatım
fatoş
en kısa sürede denenip sonucu paylaşıyorum
YanıtlaSilellerine sağlık
sevgiler
ya evet kar yağıyor minik minik,
YanıtlaSilbende aklıma yerleştiriyorum şu fındıkları yapmayı çok beğendim bu fikrini canım nuraycığım. neler öğreneceğiz daha seden.
iyiki ama yiki bu bloğun olmuş. senide an be an takip ediyoruz ne mutluki,kolay gelsin arkadaşcım, güzel haftasonlarınız olsun
gülbin başaran.
Canım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Nefis görünüyor.
Tadını ve kokusunu çok merak ettim. Tüm güzel kokulular buluşmuş.En güzeli de küçük kızımın en büyük mutluluğu olan balkabağıyla birleşmişler, gelince yapılacakların arasında yerini aldı. Kimbilir nasıl mutlu olacak.
Sevgiyle kal.
Sultanım ellerine sağlık her zaman
YanıtlaSilki gibi enfes öpüyorum.
Sunum her zamanki gibi çok güzel ellerine sağlık Nunucuğum
YanıtlaSilablacım ellerine sağlık yine harika olmuş bu sosu çok merak ettim en kısa zamanda deneyeceğim
YanıtlaSilsevgiler
Yeni yıl gelirken, senin renkli sofralarını da bekleriz artık:))
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilFındıklara bayıldım bende ama nasıl yapıldığını tam anlayamadım, şekerle fındıkları beraber kavuracak mıyız?
Tam kis kekei olmus.Ellerien saglik Nunu cum.
YanıtlaSilBenimde yarin oglusum geliyor ona yapsammi ne.
Sevgiler
Sefa
ya arkadaşım napmışın böyle,harika miss, en kısa zamanda denenecektir:)
YanıtlaSilArkadaşım ben sadece fındıkları deneyim dedim şu uzantılarını yapamadım.Kağıdın üzerine koyarken kürdanlar havada mı kalıp kurutacağım.O kurdan boyunca olan kısımlardaki şekeri nasıl yapıyorum????
YanıtlaSilEsma
Sevgili Nunu, kek çok güzel olmuş ama en çok karamelli fındığa bittim. Ben de onlardan yapıp,kek ve kurabiye süslemeyi düşünüyorum onlarla tabiki müsaadenle. Ellerine sağlık, sevgiler...
YanıtlaSilaman yarabbi
YanıtlaSildeliricem nunum yapıştım ekranıma.
bi koşu yarın mutfaktayım demektir
şahanemsin şahanem ellleerine bin kere sağlık canımın içi
sema.
nunucum süper bir tarif özellikle fındık topları çok yaratıcı
YanıtlaSilellerine sağlık
Balkabagi bitmeden bu nefis keki görseydim hemen denerdim,artik seneye sonbahara kaldi
YanıtlaSilBugün alisveristeydm ve korkunc bir alisveris cilginligi var burda ayin 24 ,25 26 noel öyle olunca hediye alan kiyafet alan sanki evinde kimse kalmamis herkes alisveristeydi
nuraycığım senin kek kalıbın pek cici,az kişi için çok idealmiş, ben pazar günü denicme kısmetse sonrası yılbaşı akşamına inşallah-
YanıtlaSilfındık olayına bttim, burda gördüğümü başka yerde görmüyorum, dergiler beni kesmez oldu haberin olsun. tek dergim sensin artık mutlu güzel tatiler ailenle canım
ASUMAN Ö
Aha onlar karamelize fındıklarmış. Ben de Nunu yeni bir meyve keşfetti dedim önce :) Balkabağına da onunla yapılan herşeye de bayılırım Nunum yine müthiş bir görüntü ellerine sağlık. Öpüyorum ve şimdiden iyi yıllar diliyorum.
YanıtlaSilbir şey de süslenmesin bu sayfada ne olur...
YanıtlaSilCanim Nunu'm benim,
YanıtlaSilEllerine saglik, harika gorunuyor hersey, harika. Gelemedim ne zamandir ama hersey yolunda cok sukur, sizde de umarim oyledir. Opuyorum guzel yanaklarindan.
Sevgilerimi gonderiyorum ve de cok guzel bir hafta sonu diliyorum.
ben deliyim nunuşum
YanıtlaSilgece gece oturdum önce fındıkları yaptım.
yaptım başardım hemde. ama bir sorun oldu
her yaptığım fındık karamelize bugün yapılacak kekin üzeri yerine lüp lüp mideye gitti.
o nasıl bir tadmış meğer yahu.
sana çok şey borçluyum çok
müthiş bir tarif çünkü
öperim bal kadını
mine.k
muhteşem bişey
YanıtlaSilgülden
selam,
YanıtlaSilsunumun muhte$em olmu$, ellerine saglik.
bloguma ugradin icin tsk ederim.
blogunu çok begendim haika tarifler var!!!!
iyi gunler...
sabine.
Görüntü muazzam,lezzeti -eminimki-şahane.Ellerine sağlık canım
YanıtlaSilsanki yemelik değilde sadece seyirlik olmuş nuraycığım
YanıtlaSilbirde fındık fikri ne güzel olmuş. kıtır kıtır akidemsi bir şey.
senin gibi yapabilmek büyük başarı.
inan hayranlıkla seyrediyorum,çok çok sevgiler arkadaşım
SELMA
Balkabağı ve baharatları çok severim.Çok güzel görünüyor,tarifide tadını yeterince anlatıyor.Elinize sağlık.
YanıtlaSilMuhtesem görünüyor mutlaka yapacagim :)eline saglik Nunu..iyi pazarlar...
YanıtlaSilkek harika olmuş canım.ellerine sağlık.afiyet olsun.izleyicin oldum.sewgiyle kal
YanıtlaSilne yaratıcı bahar tatları katmışsın nunum, ya bu fındıklara ne demeli. hemen yapıp yemeli
YanıtlaSilçok güzel canısı // esin
canım kek güzel sunum güzel sos güzel..helede fındıktan yaptığın şekerlemelere daha doğrusu yapım şeklinin kolaylığına bayıldım..
YanıtlaSilellerine sağlık..
sevgiler:)