14 Temmuz 2010 Çarşamba
BADEMLİ KAYISI REÇELİ ( VALİDE SULTAN USULÜ)
VALİDE SULTAN USULÜ BADEMLİ KAYISI REÇELİ
YAPILIŞI :
Aldığımız kayısıların 15-20 adetininin çekirdeklerini bir kalın poşet içine koyalım,
Üzerine çekiç yardımıyla vurarak dikkatlice ezmeden kırıp, iç bademlerini çıkartalım
Bademleri yıkayıp kurulayalım ve dış zar kabuklarını çıkartalım
Kaynama noktasında iç bademleri ( kayısı çekirdeği bademi ! ) reçelimize atıp pişmesini bekleyelim.
Kayısı çok sevgili meyvelerimden biridir. Valide Sultanım da daima bademli yapar reçelini, geçen gün müşterilerimizin bana getirdiği Güzelim Iğdır kayısılarının bir kısmını ezik görünce , bunlarla reçel yapmak iyi olurdu diye karar verdim. İçine de bademlerinide valide sultanım gibi eklemeyi ihmal etmeden !!
Böylesinide deneyin lütfen, eski Türk geleneklerimizi daima yaşatmaktan yanayımdır çünkü.
çok sevgilerimle.
tARİFİ BURADA
HEPİNİZE AFİYET OLSUN.
NuNu yaa buralara iki haftadır düzgün bir kayısı düşmüyor, dün yine sinir oldum pazarda. Reçel yapıciim ayol!
YanıtlaSilNuraycığım,bizde bademleri direk kayısıların içlerine sokup pişiririz..)Azıcık da damla sakızı atarız..))Şimdilerde hiç de öyle yapılmıyor evimizde..))
YanıtlaSilSenin ve anneciğinin ellerine sağlık,reçel harika görünüyor..Sabah kahvaltılarında afiyet şeker olsun canım..
Öptüm kocamanından canım benim..Sevgiler..
Sevgili arkadaşım bu tadı çocukluğumdan beri çok severim bana çocukluğumun o güzel günlerini hatırlatır Canım anneciğim reçellerin kıvamın çok güzel tuttururdu içine de çekirdekleri möutlaka katardı.. Seninde eline sağlık ,sağlıkla yersiniz inşallah.. sevgiler görüşmek üzere..
YanıtlaSilKesinlikle çok güzel bir tat bende aynı şekilde okuyup denedim ve birkaç karanfil tanesi attım inanılmaz güzel bir tat annenizin eline sağlık.Paylaştığınız içinde size çok teşekkürler Nuray Hanımcığım.Sevgiler İzmirden...
YanıtlaSilnunum hımmm ekmeği alıp banasım geldi ellerine sağlık süper olmuş
YanıtlaSilafiyet bal olsun
şifa olsun Tüm ailene ..
Anneciğinin ve senin o marifetli ellerinize sağlık nunucum kahvaltıda tadına doyulmaz bu nefis reçelin sevgilerrrrrrrrrrrr
YanıtlaSilBir Malatya'lı olarak kayısı görmekten mutlu oluyorum.:)ellerıne sağlık.Bizde yöresel olarak bu şekilde hazırlarız.harıka görunuyor.sevgiler
YanıtlaSilZerafet Sultanım senin ve Valide Sultanın ellerine sağlık enfes görü
YanıtlaSilnüyor.Afiyetle yersiniz inşallah öpüyorum.
Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.
YanıtlaSilsaygılar.
Nunucuğum anneciğinin ellerine sağlık canım afiyet olsun....
YanıtlaSilyani marifetli ana-kız olarak mahvedersiniz adamı zaten )))
YanıtlaSilellerine sağlık arkadaşım benim.
anneciğinede çok geçmişler olsun,
nasıl şimdi haberleri ?
ferda.
Her şeyin en güzelini anneler yapar zaten değimi.Ana kız ellerinize sağlık enfes görünüyor mis kokular buraya kadar ulaştı:)
YanıtlaSilbayılırım reçelsiz bir kahvaltı düşünemiyorum zaten
YanıtlaSilsenin ve annenin ellerine sağlık
sevgilerimle
Nunucum bir kavanozda bennn istiyorum..Afiyetle yiyin canım.Sevgiyle...
YanıtlaSilGörüntü öyle güzel ki şimdi annemi arayıp "neden sen de Nunu'nun annesi gibi bademli kayısı reçeli yapmadın hiç" diyesim var :) Ellerine sağlık. Valide sultanın ellerinden öpüyorum. Sevgiler...
YanıtlaSilbende bayılırım nunum,
YanıtlaSilhemde bol tereyağlı ekmekle istesem ?
eline sağlık canım
nesrin.
Nunucuğum, badem ve kayısı birlikteliği beni mest ediyor. Hep istediğim ama henüz denemediğim bir reçel çeşidi. Ellerine sağlık canım. Sevgiler.
YanıtlaSilAnnem de koyar badem.. Sonra da kavanozun uzerini beyaz bir tulbentle ortup, guneste koyulastirir...
YanıtlaSilBayilirim kayisiya.. Kompostosu, kurusunun hosafi ve de marmelatina...
Elinize saglik...
süper.ellerinize sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilbende sana katılırım canım, özümüzü mutfağımızı yaşatalım sözün çok doğru. artık anneanneler babaannelere kaldı mutfak.
YanıtlaSilama senin bu özverin harika
ah bide kızın olaymış :-)
anneciğine hürmetler selamlar,
daha iyi haberler olsun canım.
eline sağlık.
NESLİHAN.
Ne güzel demi, anam-babam üsulü derler ya tam budur işte.Rahmetli anaaanem:)incir reçeli yapardı böleee bol bademki,suyunu az dökerdi kaşık kaşık yerdim.O günler aklıma geldi reçelini görünce...
YanıtlaSilAğız tadın hep şekerli,lezzetli kalsın canım benim.
sevgilerimle...
Ne güzel demi, anam-babam üsulü derler ya tam budur işte.Rahmetli anaaanem:)incir reçeli yapardı böleee bol bademki,suyunu az dökerdi kaşık kaşık yerdim.O günler aklıma geldi reçelini görünce...
YanıtlaSilAğız tadın hep şekerli,lezzetli kalsın canım benim.
sevgilerimle...
Kahvaltılar şenlenecek desene,anneciğinin ve senin ellerine sağlık.. afiyetler olsun...
YanıtlaSilçok güzel olmuş nunucuğum,
YanıtlaSilmaşallah sen eli alalı yıllar oluyor annenden.
boynuz kulağı geçti, ne mutlu böyle anneye.
afiyet olsun keyifle canım.
ellerine sağlık, annene selamlar bizden .
SEMRA M.
mis gibidir şimdi kayısı reçelin.
YanıtlaSilöyle çokki yemişliğim,varki ,
şimdi dedim sabah nunuşda kahvaltıda olmak var, ama yarında öbür günde yoksun işte bunu biliyorum acıyla .
=]]]]]] hadi siz iyi haber getirin benim yüreğim doysun önce.
kocaman öptüm ikinizi. / ASu.
Nunu'cuğum ellerine sağlık canım.reçelin şahane görünüyor.sevgilerimle...
YanıtlaSilSevgili anneciğin ve senin ellerine sağlık çok çok güzel ve her zaman ki çok şık sunumlu olmuş. Kahvaltıda ne de güzel yenir. Sevgiler.
YanıtlaSilben de bugün kurabiye yapmak için marmelatını pişirdim.
YanıtlaSilnasıl da misler gibi kokuyorlar değil mi?
nefis görünüyor Nunucum,ellerine sağlık..
Hersene ben yapardım kayısı marmeletımı .bbu sene zamansızlıktan ve yorgunluktan annem yaptı bana.Harika görünüyor.Sağlık ve mutlulukla yiyin.
YanıtlaSilBu arada bloğumun ismini değiştirdim:
hayatvesihirlieller oldu.
Yani sihirliellerankara ben değilim.
Bademli şeftali reçeli yaptım ben de geçen gün.Benim annem de bu şekilde yapar.Eskileri,değerlerimizi yaşatır..Biz de böyle bir nesiliz çok şükür.Ellerine sağlık canım.Muhteşem görünüyor.Anneciğine hürmetler..Sevgilerimle..
YanıtlaSilay sevmemki nuraycım, kayısıya bende çok sevdalıyım, bademli yapmadım ne yalan, annemde yapmadı hatırlamıyorum, ama bende bir gün vakit ayırıp bademli yapayım, çok hoş görünüyor badem tadı geçermi peki reçele. aroması oluyormu böyle yapınca.
YanıtlaSilanneciğine çok selam saygı hürmet tatlım. allah başımızdan eksikliğini göstermesin.
Selma.
Bu reçeli bir arkadaşım yapar, asla onun kadar güzel yapamam diye hiç denemedim:) Sizin tarifinizle bir cesaret etsem mi acaba???
YanıtlaSilPaylaştığınız için teşekkürler.
Ellerinize sağlık, sevgiler..
nujnucum iyiki varsın..senden öyle çok şey öğrendimki..yaptığın herşey şiir gibi naif ve zarif...hele bu reçele hyraN KALDIM..EN KISA ZAMNDA DEBEYECEĞİM İNŞALLAH...SEVGİLER TATLIM...
YanıtlaSilnefis olmuş,annenizin ellerine sağlık
YanıtlaSilÇok leziz görünüyor canım ellerine sağlık...kocaman sevgiler:)
YanıtlaSil