14 Temmuz 2010 Çarşamba

BADEMLİ KAYISI REÇELİ ( VALİDE SULTAN USULÜ)






VALİDE SULTAN USULÜ BADEMLİ KAYISI REÇELİ

YAPILIŞI :
Aldığımız kayısıların 15-20 adetininin çekirdeklerini bir kalın poşet içine koyalım,
Üzerine çekiç yardımıyla vurarak dikkatlice ezmeden kırıp, iç bademlerini çıkartalım
Bademleri yıkayıp kurulayalım ve dış zar kabuklarını çıkartalım
Kaynama noktasında iç bademleri ( kayısı çekirdeği bademi ! ) reçelimize atıp pişmesini bekleyelim.

Kayısı çok sevgili meyvelerimden biridir. Valide Sultanım da daima bademli yapar reçelini, geçen gün müşterilerimizin bana getirdiği Güzelim Iğdır kayısılarının bir kısmını ezik görünce , bunlarla reçel yapmak iyi olurdu diye karar verdim. İçine de bademlerinide valide sultanım gibi eklemeyi ihmal etmeden !!
Böylesinide deneyin lütfen, eski Türk geleneklerimizi daima yaşatmaktan yanayımdır çünkü.
çok sevgilerimle.

tARİFİ BURADA

HEPİNİZE AFİYET OLSUN.

35 yorum:

  1. NuNu yaa buralara iki haftadır düzgün bir kayısı düşmüyor, dün yine sinir oldum pazarda. Reçel yapıciim ayol!

    YanıtlaSil
  2. Nuraycığım,bizde bademleri direk kayısıların içlerine sokup pişiririz..)Azıcık da damla sakızı atarız..))Şimdilerde hiç de öyle yapılmıyor evimizde..))

    Senin ve anneciğinin ellerine sağlık,reçel harika görünüyor..Sabah kahvaltılarında afiyet şeker olsun canım..


    Öptüm kocamanından canım benim..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Sevgili arkadaşım bu tadı çocukluğumdan beri çok severim bana çocukluğumun o güzel günlerini hatırlatır Canım anneciğim reçellerin kıvamın çok güzel tuttururdu içine de çekirdekleri möutlaka katardı.. Seninde eline sağlık ,sağlıkla yersiniz inşallah.. sevgiler görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
  4. Kesinlikle çok güzel bir tat bende aynı şekilde okuyup denedim ve birkaç karanfil tanesi attım inanılmaz güzel bir tat annenizin eline sağlık.Paylaştığınız içinde size çok teşekkürler Nuray Hanımcığım.Sevgiler İzmirden...

    YanıtlaSil
  5. nunum hımmm ekmeği alıp banasım geldi ellerine sağlık süper olmuş
    afiyet bal olsun
    şifa olsun Tüm ailene ..

    YanıtlaSil
  6. Anneciğinin ve senin o marifetli ellerinize sağlık nunucum kahvaltıda tadına doyulmaz bu nefis reçelin sevgilerrrrrrrrrrrr

    YanıtlaSil
  7. Bir Malatya'lı olarak kayısı görmekten mutlu oluyorum.:)ellerıne sağlık.Bizde yöresel olarak bu şekilde hazırlarız.harıka görunuyor.sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Zerafet Sultanım senin ve Valide Sultanın ellerine sağlık enfes görü
    nüyor.Afiyetle yersiniz inşallah öpüyorum.

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor.

    saygılar.

    YanıtlaSil
  10. Nunucuğum anneciğinin ellerine sağlık canım afiyet olsun....

    YanıtlaSil
  11. yani marifetli ana-kız olarak mahvedersiniz adamı zaten )))
    ellerine sağlık arkadaşım benim.

    anneciğinede çok geçmişler olsun,
    nasıl şimdi haberleri ?

    ferda.

    YanıtlaSil
  12. Her şeyin en güzelini anneler yapar zaten değimi.Ana kız ellerinize sağlık enfes görünüyor mis kokular buraya kadar ulaştı:)

    YanıtlaSil
  13. bayılırım reçelsiz bir kahvaltı düşünemiyorum zaten
    senin ve annenin ellerine sağlık
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  14. Nunucum bir kavanozda bennn istiyorum..Afiyetle yiyin canım.Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  15. Görüntü öyle güzel ki şimdi annemi arayıp "neden sen de Nunu'nun annesi gibi bademli kayısı reçeli yapmadın hiç" diyesim var :) Ellerine sağlık. Valide sultanın ellerinden öpüyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. bende bayılırım nunum,
    hemde bol tereyağlı ekmekle istesem ?
    eline sağlık canım
    nesrin.

    YanıtlaSil
  17. Nunucuğum, badem ve kayısı birlikteliği beni mest ediyor. Hep istediğim ama henüz denemediğim bir reçel çeşidi. Ellerine sağlık canım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Annem de koyar badem.. Sonra da kavanozun uzerini beyaz bir tulbentle ortup, guneste koyulastirir...
    Bayilirim kayisiya.. Kompostosu, kurusunun hosafi ve de marmelatina...
    Elinize saglik...

    YanıtlaSil
  19. süper.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. bende sana katılırım canım, özümüzü mutfağımızı yaşatalım sözün çok doğru. artık anneanneler babaannelere kaldı mutfak.
    ama senin bu özverin harika
    ah bide kızın olaymış :-)
    anneciğine hürmetler selamlar,
    daha iyi haberler olsun canım.
    eline sağlık.

    NESLİHAN.

    YanıtlaSil
  21. Ne güzel demi, anam-babam üsulü derler ya tam budur işte.Rahmetli anaaanem:)incir reçeli yapardı böleee bol bademki,suyunu az dökerdi kaşık kaşık yerdim.O günler aklıma geldi reçelini görünce...
    Ağız tadın hep şekerli,lezzetli kalsın canım benim.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  22. Ne güzel demi, anam-babam üsulü derler ya tam budur işte.Rahmetli anaaanem:)incir reçeli yapardı böleee bol bademki,suyunu az dökerdi kaşık kaşık yerdim.O günler aklıma geldi reçelini görünce...
    Ağız tadın hep şekerli,lezzetli kalsın canım benim.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  23. Kahvaltılar şenlenecek desene,anneciğinin ve senin ellerine sağlık.. afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  24. çok güzel olmuş nunucuğum,
    maşallah sen eli alalı yıllar oluyor annenden.
    boynuz kulağı geçti, ne mutlu böyle anneye.
    afiyet olsun keyifle canım.
    ellerine sağlık, annene selamlar bizden .
    SEMRA M.

    YanıtlaSil
  25. mis gibidir şimdi kayısı reçelin.
    öyle çokki yemişliğim,varki ,
    şimdi dedim sabah nunuşda kahvaltıda olmak var, ama yarında öbür günde yoksun işte bunu biliyorum acıyla .
    =]]]]]] hadi siz iyi haber getirin benim yüreğim doysun önce.
    kocaman öptüm ikinizi. / ASu.

    YanıtlaSil
  26. Nunu'cuğum ellerine sağlık canım.reçelin şahane görünüyor.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  27. Sevgili anneciğin ve senin ellerine sağlık çok çok güzel ve her zaman ki çok şık sunumlu olmuş. Kahvaltıda ne de güzel yenir. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  28. ben de bugün kurabiye yapmak için marmelatını pişirdim.

    nasıl da misler gibi kokuyorlar değil mi?

    nefis görünüyor Nunucum,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  29. Hersene ben yapardım kayısı marmeletımı .bbu sene zamansızlıktan ve yorgunluktan annem yaptı bana.Harika görünüyor.Sağlık ve mutlulukla yiyin.


    Bu arada bloğumun ismini değiştirdim:
    hayatvesihirlieller oldu.
    Yani sihirliellerankara ben değilim.

    YanıtlaSil
  30. Bademli şeftali reçeli yaptım ben de geçen gün.Benim annem de bu şekilde yapar.Eskileri,değerlerimizi yaşatır..Biz de böyle bir nesiliz çok şükür.Ellerine sağlık canım.Muhteşem görünüyor.Anneciğine hürmetler..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  31. ay sevmemki nuraycım, kayısıya bende çok sevdalıyım, bademli yapmadım ne yalan, annemde yapmadı hatırlamıyorum, ama bende bir gün vakit ayırıp bademli yapayım, çok hoş görünüyor badem tadı geçermi peki reçele. aroması oluyormu böyle yapınca.
    anneciğine çok selam saygı hürmet tatlım. allah başımızdan eksikliğini göstermesin.

    Selma.

    YanıtlaSil
  32. Bu reçeli bir arkadaşım yapar, asla onun kadar güzel yapamam diye hiç denemedim:) Sizin tarifinizle bir cesaret etsem mi acaba???
    Paylaştığınız için teşekkürler.
    Ellerinize sağlık, sevgiler..

    YanıtlaSil
  33. nujnucum iyiki varsın..senden öyle çok şey öğrendimki..yaptığın herşey şiir gibi naif ve zarif...hele bu reçele hyraN KALDIM..EN KISA ZAMNDA DEBEYECEĞİM İNŞALLAH...SEVGİLER TATLIM...

    YanıtlaSil
  34. nefis olmuş,annenizin ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  35. Çok leziz görünüyor canım ellerine sağlık...kocaman sevgiler:)

    YanıtlaSil