28 Temmuz 2013 Pazar

KIRMIZI MEKTEP / FENER - ERKEK RUM LİSESİ



Şu anda 7 Tepeli İstanbul'un 4. tepesindeyiz..

Bu tepede, Yavuz Sultan Selim Camisi, Fethiye Camisi, Kariye Camisi, Fener Rum Patrikhanesi yer alıyor..
Denizden 50 metre yükseklikteki Fener Rum Erkek Lisesi önünden şehri seyrediyoruz.. Manzara anlatılmaz güzellikte !!


Patrikhanenin arkasından Sancaklar Yokuşu’nda bulunan okul, Fransa’dan getirtilen kırmızı tuğlalardan yaptırıldığı için halk arasında “Kırmızı Okul” diye de anılmaktadır. Haliç'in her iki tarafından da görülebilen okul, kırmızı rengi ve kubbeli mimari yapısı ile hemen göze çarpıyor.
Muhteşem ötesi bir bir işçilik, harika bir yapı .. Haliç'in her iki yakasından görülmekte.

İstanbul´un fethinden sonra Bizanslılar şehri terkedip Ege -İtalya ve Fransaya sığınmışlardır ! 
Fatih Sultan Mehmet, 1454´te, tüm İstanbul'lu Ortodoksları şehre geri çağırdı.  Çağrısını bir fermanla resmileştirip,  Ortodokslar´ın kendi dillerinde eğitim yapabileceklerini, patrikhanelerini yeniden ihya edebilecekleri ve tüm ibadetlerinin eskiden olduğu gibi serbestçe yerine getibileceklerini bildirdi.
 Bunun üzerine İstanbul´dan ayrılmış olan eski Bizanslılar gruplar halinde kente geri döndü.




Osmanlı İmparatorluğu´nun en yüksek mevkilerinde görev almış bulunan pek çok Fenerli Rum, baştercüman, Eflak ve Boğdan beyleri, patrik ve yüksek din görevlileri, bu okuldan yetişti.
 Osmanlı döneminde okulun müdürleri din görevlileri arasından seçilirdi.



Okul 1861´den sonra klasik eğitim veren bir liseye dönüştü. Günümüze kadar ulaşan görkemli bina 1881´de mimar Dimadis tarafından inşa edildi. 1903´te okulun bünyesine, ilkokul öğretmeni yetiştirmeye yönelik, klasik filoloji ve pedogoji eğitimi veren bölüm eklendi.

Okul cumhuriyetten sonra, Fener Rum Erkek Lisesi adını aldı. 




Okulun bugünkü binası, Ondokuzuncu yüzyılın en önemli mimarlarından biri olan ve Fener Rum Erkek Lisesi mezunları arasında bulunan mimar Dimadis tarafından inşa edilmiş. Haliç´in her iki yakasındaki yapılar içinde Süleymaniye´den sonraki en büyük binası olan eserin yapı malzemelerinden çoğu Marsilya´dan getirilmiş. Avrupa´nın çeşitli ülkelerinde özellikle İtalya ve İspanya´da da şatolar yapan Dimadis, eseri beş sene içinde bitirmiş. Fener sırtlarındaki yüksek tepe üstüne inşa edilen eser, geniş ve yüksek cephesi, kırmızı ateş tuğlaları ve ortasındaki kubbeli kalın bir kulesiyle dikkatleri çekiyor. Büyüklüğünden dolayı sıkça, yapı olarak çok daha küçük olan, Fener Rum Patrikhanesi zannedilir.
Tarih ve edebiyat öncelikli bir eğitim müfredatı olan lisede eskiden yalnızca erkek öğrenciler eğitim almaktaydı. Bugünlerde ise okulda çok az sayıda 50-60 öğrenci ile karma eğitime devam edilmektedir. Öğrenim dili Türkçe ve Yunancadır. Fener Rum Lisesi 4+1 yıllık eğitim vermektedir. Bu tüm İstanbul (ve Türkiye'deki) Rum öğrencilerin yok denecek kadar az olmasından (yaklaşık 65 öğrenci) dolayı Zoğrafyon Rum Lisesi'nden sonra en "kalabalık" ikinci Rum okuludur.

Maalesef Okulların yeni tatile girdiği haftaydı ve içini göremedim.. Dilerim sonbaharda buluşuruz,

Şimdi yavaş yavaş yokuştan aşağılara yuvarlanmadan ineyim  ve Fener Rum Patrıkhanesine gidelim....

***
Resimler güneş açısından dolayı çok başarısız üzgünüm :(


3 yorum:

  1. Bildiğim ama hakkında detaylı bilgiye sahip olmadığım bir yerdi...
    Çok güzel bir yazı olmuş Nunu...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Fatih balat feneri gezmeye gitmiştim. Dediğiniz gibi sokaklarda dolaşırken bir anda karşıma çıktı ve adeta büyüleyici bir yer.

    YanıtlaSil