23 Kasım 2011 Çarşamba
PEKMEZLİ KURU MEYVELİ KEKLER
Öncelikle şunu söyliyeyim, Bu Hafta Ve gelecek Hafta KEKler - Turtalar haftası (hazır olun :)
Kışın pekmeze ağırlık vermek gerekir bence..
Şekeri olabildiğince kaldırıp ,yerine organik kuru meyvelerle desteklenmiş organik (!) pekmezli- ballı kekler ilk sırayı almalı hatta ! Bloğumu açtığım 2008 yılından beri sizlere pekmezli tarifleri ilk verenlerden biriyim.. Ondan önce pekmezli tarifleri kullanmaya da 2002 yılında başlamıştım, bir gün kek yaparken şekerin erzak dolabımda olmaması !! beni hayrete ve çaresizliğe düşürmüşken, kocaman bal kavanozum ilk yeşil ışığımı yakan unsur olmuştu, ardından da pekmezli denemeler gelmiş, hatta vailde sultanın bir yöresel hamur işini, pekmezle yapması bana diğer yeşil ışığı yaktıran yegane fikir olmuştu.
Sizlere pek çok alternatifde sunmuştum hatırlayanlarınız bilir ! Çocukların sütüne muzla karıştırıp, kek ve tatlılara ekliyerek onlara pekmezide yedirmiş olursunuz demiştim 3 yıl önce de.
Ben en çok bu organik ! kuru meyvelerin pişince serteşip, yerken sakımzı bir hal almasını seviyorum !!
Birde 2-3 kişilik misafirlerimde bu tarif okadar yeterli ki, geriye tek tük sayıda kek kalması da çok olumlu bir sonuç takdir edersiniz ! :) Ya da hiç kalmaması daha hoş bir sonuç.
Üstelik güzel de alternatif,,,
Deneyip karar vermek size ait elbette.. Nasıl isterseniz...
PEKMEZLİ KURU MEYVELİ KEKLER
1 T.kahve fincanı dut pekmezi (yada ne çeşit varsa)
1 yumurta,
1 yk dolusu kakao
1 küçük ! çay bardağı süt
1/2 küçük çay bardağı sıvıyağ
kabartma tozu- vanilya 1/2 pk. ( ben genelde,kabonat ve doğal ve van. kullanırım )
dilimlenip doğranmış, çekirdeksiz kuru erik, gün kurusu, yaban mersini.
aldığı kadar un / yaklaşık ! 1 sb kadar !!! kontrollu ekleyin..
Yumurta iyice mikserlenip kabartılır,
süt- yağ vanilya, pekmez ilave edilir.
un - kakao eklenip, en son kabartma tozu konup çırpılır..
cupcake kağıtlarına paylaştırılır
üzerine islatilmamis !! doğranmış kuru meyve parçaları eklenip hafifçe dibe itilir !
170* ısınmış fırında yaklaşık 25 dakika kadar pişirilir..( fırın farkını dikkate alalım tabii )
AFİYETLER OLSUN.
Nunu'cum oğluma yapacağım, çok güzel ellerine sağlık :)
YanıtlaSildoğal şekerli, hem şifalı, hem lezzetli, hem de zararsız:)) afiyet şifa olsun
YanıtlaSilçok guzel gorunuyor kekler çok lezzetlı bol vıtamınlı bır kek olmus ellerıne sağlık
YanıtlaSilpekmezli de başka güzel görünüyor canım.bende mutlaka deneyecem.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSiltarifi paylaştığınız için teşekkürler.ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar.sevgiler.
YanıtlaSilFaydalı ve güzel bu muffinler.Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilHarika olmuşlar, ben de küçük yiğenim için yapıyorum, bu hafta elmalı ve pekmezli yapayım da yesin küçüğüm... Ellerine sağlık Nunu,gönül dolusu sevgiler...
YanıtlaSilAnnem yıllardır şeker yerine pekmez kullanır.Pekmezi kendi yapan bir ailenin çocukları, torunları olmanın getirdiği bir gelenek bizde.Ama yazık ki çok insan hayatına dahil etmekte bu yerel lezzetleri.Tarifinizi çok beğendim, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilCanım Sultanım senin zerafet fışkı
YanıtlaSilran sunumlarından gözlerimi alamıyo
rum:)))Ellerine,emeğine,o güzel yü
reğine sağlık.Muffınler harika elle
rine,sağlık öpüyorum.
Kekler, turtalar haftası değil ayı olsun hatta. Sizin tarifleriniz ve anlatımınız olduğu sürece yılına bile razıyım :)
YanıtlaSilCanım ya kuru meyveler kuru kuru mu koyuluyor yoksa sıcak suda bekliyor mu biraz .Kek pişince içinde sert olmaz mı ?
YanıtlaSilbu tarz tariflerinizi bekliyorum teşekkürler paylaşımınız için
Valide sultana da ayrıca saygılar...:-)
Esma
ballı denemedim, pekmezlide nefis olur gerçekten:) bu keklerde inanılmaz sağlıklı ve nefis olmuşlar
YanıtlaSilsevgiler
seval
Gelecek hafta hemen gelecek mi ?
YanıtlaSilEllerine sağlık Sevgili Nunu...
ellerine sağlık canım tam benlik ama bizimkilere yedirebilene aşkolsun..
YanıtlaSilbende doğal olsun sağlıklı olsun derim ama..
harika görünüyorlar
sevgiler
ellerine saglık bende pekmez tadını cok seviyorum tatlılarda...sevgiler...
YanıtlaSilelimi uzatıp alasım geldi, ne canlı duruyor kekelerin nunum.
YanıtlaSilpekmez için vay be dedim, ne fikir. süpper ötesi
hemmen mutfağa hemen ama
kocaman öpüyorum..
SELMA.
Nedense Muffin yapmayı da yemeyi de sevmem pek. Ama bir gün deneyeceğim inşallah belki fikrim değişir. Ellerine sağlık canım
YanıtlaSilcanım benim, birazdan ofisten çıkıcam ve tek dileğim şu üç güzelini alıp ,2 bardak çayla başbaşa olmak.
YanıtlaSilolamaz biliyorum ama şiddetle istedim.. çok yoruldum nunum off çok.
eline sağlık ben bayıldım
semra
beklediğim tarif gelmişşş eline sağlık en yakın zamanda deneyeceğimmm bu lezzeti............
YanıtlaSilBen de elmalı, pekmezli kek yaptıımm, duruyor hala, mis mis, ellerine sağlık nUnU'm.
YanıtlaSilNefisss ellerine sağlık canım tabii yine harika sunumunla..
YanıtlaSilSevgiler..
bu ne güzel tabak içindeki ne güzel kekçikler. pekmezli diyorsun beni şaşıtıyorsun nunu. yemedim yapmadım, evde üzüm pekmezi var, çokda azmış madem tarif ,bende yapmaya cesaretlendim. ama erik falan yok, cumartesi yapılacak derim teşekkürler canım
YanıtlaSilNESLİ.
Bence pekmezli olması daha sağlıklı, hiç değilse şekerini buradan alıyor.Ekstra şekere gerek kalmıyor.
YanıtlaSilElinize sağlık
Bizde de kışın pekmez masamızdan esik olmaz. Hiç olmazsa elma havuç suyu sıkıp 1 kaşık pekmezle veririm oğluma. Kekte pekmezi kullanmak istiyordum. Deneyeceğim ilk fırsatta bu güzel tarifi. Sevgiler,
YanıtlaSiloh desene gelecek günlerin tarifleri tam benlik ellerine sağlık:)
YanıtlaSilellerinize sağlık... enfes bir tat olmalı...sevgiler...
YanıtlaSilBir dut masali, dut pekmezi kullanmali degil mi :) Eline saglik...
YanıtlaSilİnanamıyorum ben nasıl olup da bugüne kadar bu bloga rastlamamışım halbuki bayılırım böyle yetenekli hanımların yaptıklarına.Denemeliyim dediğim o kadar çok şey gördüm ki blogunuzda.
YanıtlaSilSevgiler:)