EN UNUTULMAZ SLOGANI.. EVİNİN ADRESİYDİ.. 7 DEN 77 YE KAPILARINI AÇTIĞI EVİ.TRT deki programında bu adresi verir, gelen her mektuba tek tek cevaplar yazdığı bilinirdi !!!
Geçen seneydi, bu şahane köşkten içeri girdiğimde ! Kabartma Barış Manço figürlü kapı ardına kadar açık, izdiham had safhadaydı. Kadıköy belediye başk. Sevili AV. Selami Öztürk açılışı yapmıştı. Sunay Akın'ın emekleri ise yabana atılmazdı elbette. Barış Manço'nun Eski eşi Lale hanım ve Oğulları da haklı bir paya sahipti.. Çok savaş verildi bu muazzam Köşk için Çok. Hacizler bile görüldü, kemikleri sızlatıldı Sevgili Barışımızın ! Ve Nihayet tüm anıları toplanıp, köşk yenilenip , çok görülesi bir müze haline dönüştürüldü. Yaşamında en çok istediği şeydi çünkü !
Kapının sağında Barış Mançonun özel plakalı mavi arabası öylece duruyor....
Köşkten girerken bütüünnn adam olacak Çocuklar tek tek sizi ellerinde pankartarla karşılıyor,
çok anlamlı bulmuştum ilk gördüğümde de..
sevgili arkadaşımız eşşek ise kapı eşiğinde sizi bekliyor.
domates- biber- patlıcanlar EKİLİ :=) sera ise bahçenin sağında hepimizi kocaman gülümsetiyor :=)
herşey şarkılarında anlattığı gibi, işte Süper Babaanne :=) kışa hazırlıklara başlamış bile...
tüm detaylar müzik dolu, cafenin havalandırması bile gramafondan !!! tam o sırada ' unutmaki dünya fani' çalıyor !!!!! nasıl unuturuz ki...kulak kesilmişim bile :)
anılara dahil olmamak adeta imkansız !! :=) hep gülümsüyoruz.
Nihâyet arka bahçedeyiz. Hiç tahmin etmediğimiz halde birden karşımıza çıkıveren bu saklı bahçe, camekânlı “Kışlık Bahçe” ve açık havalı “Yazlık Bahçe” olarak ikiye bölünmüş. Âilenin, “Limonluk” adını verdiği bu bahçede “Kurtalan Ekspres” grubu mankenlerinin müziği eşliğinde, sol anahtarı şeklindeki sandalyelere oturarak, plak şeklindeki masalarda çay- limonata keyfini çıkarıyoruz. Karşı köşedeki “Harmonium” 1905 yılı Amerikan yapımı, ayak pedallarıyla hava üfleyerek çalışan bir org. orada göreceksiniz !
Plak formlu masalar, Barış Mançoya ait tüm gençlik resimleri ise tek tek orada..
Çok sevdiği piyanosu hazin şarkılar eşliğinde sizi ağırlıyor salonun köşesinde...Girişin sağındaki salonda, kuyruklu piyanosunun başında bestelerini yapmaya devâm eden Barış Manço heykeli duruyor. Avusturya’dan satın aldığı bu siyah renkli piyano için “O benim rüyam” dediği meşhur piyanodur. .Manço’nun, Dünyayı gezdiği esnâda çeşitli ülkelerden topladığı cam eşyalardan oluşan koleksiyondan çay ve meşrubat takımı, bu evde çekilen “Kol düğmeleri” şarkısının klibinde de görülmekteydi.
tüm duvarlarda şarkılarının notaları ve sözleri var, bayılıyorum bunlara..fonda ise her an başka şarkıları çalmakta..... duygu yüklü anlar bunlar.
Şu enfes merdivenlere bakın lütfen !! Piyano Tuşlarından !!!!! Buram buram bir MÜZİK VE DÜNYA ADAMInın evindeyiz çünkü.
tüm eski 45 lik plakları, kasetleri ve uzunçalar dediğimiz LPler.. Ah.. nasıl dinlerdik günler, geceler, yıllaaar boyu....ve HALEN !
. Bu köşede ise, enstruman formu verilmiş cam dolaplar içinde aksesuar tutkunu olduğunun kanıtı bir köşe daha .. Sayısız aksearlarla dolu tüm katlar.
Antika sevdalısı olduğundan çok değerli eşyalar -objeler herşey koruma altında. Mükemmel incelikteler.
Japonya seyahatini bilmeyenimiz var mı ? !! İşte orada hediye edilen Kimonaları.9 ayrı dile çevrilen şarkılarıyla gönüllere taht kuran Barış Manço, “Modern Evliyâ Çelebi” unvânıyla da bütün dünyayı dolaşmış, hemen hemen gitmediği ülke kalmamıştı.
özel günlük kullanım eşyaları,
antika yatak odası 20 yy.
Yine koridorlarda, yüzük şeklinde tasarlanmış bir vitrinde, Manço’nun 10 parmağına da taktığı o meşhur, kocaman taşlı yüzükleri görüyoruz. Yine mest oluyorum....
ya bu güzelim kemerler.. aynalıda var :=) Lakin bizde İNCE BEL YOK !! :=)))
ve salonun genel görünümü...duvarlarda giysileri çoğu 70 li yıllardan kalma.Girişin sağındaki salonda, Kaplumbağa kabuğundan kakma tekniği ile bronz figürlerin karıştırılması netîcesi oluşan çalışma masası bir zamanlar Mithat Paşa’ya âitti. Antika meraklısı olan Barış Manço tarafından satın alınarak bu salona yerleştirilmişti. Karşıdaki aynalı şifonyer üzerinde bulunan şamdanlar ise 3. Napolyon dönemine âit. Manço’nun, Dünyayı gezdiği esnâda çeşitli ülkelerden topladığı cam eşyalardan oluşan koleksiyondan çay ve meşrubat takımı, bu evde çekilen “Kol düğmeleri” şarkısının klibinde de görülmekteydi.Tüm yoğunluğumu bu salona verdim sanırım..
Ya ADAM OLACAK ÇOCUKLAR !!!!!! Müze evin neşeli odalarından biri :=) Ah ne severdik.. ne severdik !!!
Burası Oğlu Batıkan'ın odası ! Lale ve Barış Manço çiftinin oğulları Doğukan ve Batıkan'a ait olan ikinci katta da Belçika Kraliyet akademisi'nde resim ve grafik eğitimi alarak birincilikle mezun olan usta sanatçının çalışmaları da tüm duvarları süslüyor.
Burasıda Doğukanın odası.. Duvarlarda kendisine ait olan eserler grafikler mevcut.. Kolye Takıları ise gitar formu verilen camdan sehpada sergileniyor..
yeni doğan oğluyla ve onların resim köşesiyle, duygu yüklü çerçevelerdi,
ebeveyn banyosu- siyah İtalyan seramiklerle bezeli,,, en üst katta ise çocukların masmavi banyoları var..
Çocukken ablası- ağabeyi- anne- babasıyla birlikte çekilmiş resim misafir yatak odasında sergileniyor....yatak odası da misâfirler için tahsis edilmiş. Doğrusu misâfir karyolası daha hoş görünüyor. Sedef kakmalı ve 180 yıllık bu ahşap karyola, Barış Manço ve Lâle Manço’nun birlikte aldıkları ilk antika eşyâlarıdır. .Hayran olduk.
harkulade kısacası...1952 Yılında babaları Ankarada görevdeyken dadılarıyla beraber bir hatıra resmi. Soldan sırayla : Baba Hakkı bey, Barış Manço, kardeş İnçi Manço, Ağabeyi Savaş Manço ve dadıları.
Şövalye odası genel görünüm,
Şövalye odasındayız . Girişten bir kat aşağıda. Şu an müze müdüriyet odası olan bu küçük oda, Lâle Manço’nun çalışma odası. Karşısındaki, ortaçağ zindanlarını andıran oda da “Şövalye Odası”. İlk zamanlar kiler ve çamaşırlık olarak kullanılan bu oda, Barış Manço’nun Belçika’dan aldığı şövalyelik unvânı sonrası “Şövalye Odası” ismi verilerek dekore edilmiş. Kırmızı tuğla ve moloz taşlardan oluşan bu taş odanın duvarlarında kılıçlar, zincirler ve baltalar asılı. Masa başında yine Manço’nun heykeli oturuyor. Çok etkileyici ve görülesi !
Odanın karşısındaki koridorda duran ahşap taht, “Balböceği” klibinin çekimlerinde kullanılmış.Çok etkileyicidir gittiğinizde, görmeniz gerekir mutlak.
Barış Manço bu evi 1984 yılında Vitol ailesinden satın almış. Sultan Abdulmecid zamanında Levanten ailelere verilen bu bölgenin adının nereden geldiğini de söyleyelim. O dönemde bu ailelerin yaşam tarzlarından giyim kuşamlarına kadar yaptıkları her şey ilgiyle takip edilir, moda olurmuş. Bu yüzden semtin adı Moda olarak kalmış.
Odaya dönersek, duvardaki ve sehpa içindeki herşey tek tek okumaya şayan... burnunun direği sızlıyor insanın...
ve çıkarken bu en ünlü sokak size gideceğiniz yönleri tekrar hatırlatmayı bir borç biliyor... Ve diyor ki, Yolunuz İstanbul- Kadıköy'e düşerse Lütfen atlayın bir tranvaya 10 dakikada önünde iniverin...Alın çocuklarınızı kahvaltıya, dondurma yemeğe getirin, sonra bir çay molası için getirin Barış Ağabeylerine.... Öyle ya, dişleri fırçalamayı, ıspanak yemeyi, gece süt içmeyi, erken yatmayı, trafik kurallarını, bayram tembihlerini, anne- baba sözü dinlemeyi- ders çalışmayı ve daha peeeek çoğu şeyi öğrenirken Barış Ağbi bize destek olmadı mı ? Bize çok şey öğremedi mi ? Dünya haritasında ayak basmadık yer bırakmazken bilgilerimizi tazelemedi mi ?? Öyleyse ;
HEPİMİZİN BİR VEFA BORCU YOKMU SİZCE ?
Akılımda çok şey var,
Yazacak- paylaşacak niceeee şey...
Herşeyi görmeniz, izlemeniz, takip etmeniz için ne çok özen gösteriyorum oysa.
Birde 2 günlük şehir dışında gidip gelmeler nedeniyle Boynumun tutulması, iğnelerin yeterli cevap vermemesi, rahat hareket edememem, etsemde çok ızdıraplar içinde sancılar geçirmem de engellere takıyor tüm yapacaklarımı....
Maalesef birde çok sebep nedeniyle haftalardır blogda sorunlar yaşıyorum,
Bloğu ve postları düzenleme sıkıntısı içindeyim. Emanet Pc ise şimdilik hasret gidertiyor bize... :)
Her şeyi düzeltene dek çok sevdiğim bu güzel gezimi seveceğinizi düşünüp sizinle başbaşa bırakıyor,diğerlerini daha sonraya saklıyorum. Anılarınız varsa bizlerle paylaşırmısınız ...
7den 77 'ye
Çok sevgilerimle
SEVGİLİ BARIŞ MANÇO'nun Ruhu şad olsun..
Pazartesi hariç her gün 08.00-17.00 saatleri arasında açık olan Barış Manço Evi’ni grup olarak ziyaret etmek için 0216 337 94 13 no’lu telefonunun aranması gerekiyor.
Sevgili NuNucum bu tür sorunları hepimiz zaman zaman yaşıyoruz sıkma canını halledilir biz bekleriz seni.
YanıtlaSilMüze harikaymış İstanbul'a geldiğimde uğrayacağım.
Sevgiyle kucaklarım.Ebru...
Aminnn Sultanım...Bir sorun olursa çekinme lütfen elimden geldiğince yardıma hazırım.Harika bir gezi olmuş
YanıtlaSilmutlu hafta sonları öpüyorum.
aynali kemer ince beleee bu cna kurban tatli dile seher vakti bir guzele vuruldummm
YanıtlaSilHArika bir bilgi paylasimi tesekkurler nunu emeklerine gonlune saglik
Sevgiler
Sefa
Ben gezmiş gibi oldum müzeyi çok güzel...
YanıtlaSilBoynunuza çok üzüldüm iğneler neden ceevap vermemiş..:-(((((
Acil şifalar canım sana...
Esma
içimden geldiği gibi,
YanıtlaSilebrucuğum sorma, 3 yıl yaşamadığım sorunlar ard arda blogda başladı,
bu ay birara el atmam lazım ciddi anlamda.
Müze için ise LÜTFEN GEL-GÖR derim.. Hayran olacaksın.
deryam
canım teşekkürler ederim melek kalplim :=)))
lezzet sefası
sefacığım oda kemerlerin bulunduğu odada çalıyordu :=))))
teşekkürler.
esma
:=) teşekkür ederim, tek boynum olsa, kürek kemiğide işin içinde alçıya alınmış gibi Kımıldayamaz haldeyim. Biraz rüzgar- çokça stres yorgunluk sebebim :=))
geçecek sabır lazım lakin :(
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM SEVGİLİ ARKADAŞLAR.
Ne kadar hos sevimli hersey. Gidip görmekle bizimle paylasmakla ne iyi etmissiniz. Baris Manco hepimizin kahramaniydi. Ben hala cocuklarima onun sarkilarini söylüyorum.
YanıtlaSilmerhaba nunu cuk:)
YanıtlaSilinş.kısa sürede sorunu çözer tekrar güzel yemeklerinle bizi kavuşturursun..
her ist a gelişimde ,Barış Manço nun evine hep gitmek isterim ama kısmet olmadı,senin gözlerin ve emeğinle gezmiş oldum:)sağol.. inş.bende bir gün gezerim,çok öpüyorum...
rahatsızlığınız için geçmiş olsun, gezmeler güzel anılara yol açtığı gibi bazen de ani rahatsızlıklara da davetiye çıkarabiliyor.
YanıtlaSilbarış manço toplumun her kesimine kucak açan ve her kesimce kucaklanan nadir insanlardan biri.yerini dolduracak kimse yok hala :(
Öncelikle geçmiş olsun diyorum Nunucuğum umarım en kısa zamanda ağrılarınız diner.
YanıtlaSilBanyo tadilatını bizim firma yapmış o zaman eşim siyah olduğunu söylemiş ve bende çok şaşırmıştım. RAhmetli özellikle siyah üzerinde durmuştu. O günlerde gidiş gelişleri fazla olduğu için eşim kendisini yakından tanımış ve bir kere daha hayran olmuştu:)
Ruhu şad olsun...
En kısa zamanda bekliyoruz sizi
sevgilerimle
hafta oldu okadar ilaç hala geçmedi demek, aman ne can yakar hakkatende. geçmiş olsun
YanıtlaSilnazar dicem nasılsa inanmıcaksın ]]]
ama ben bu müzeye bittim.
burnumuzun dibinde ne ayıp kıymet anlamıyoruz [[
dediğin gibi sanata kıymeti sanatçıyı değeri bilmeyiz maalesef
kendime özeleştiri tabii affola
öptüm tatlım. dikkat et emi
semra M.
cok gecmis olsun canim sifalar dilerim
YanıtlaSilBaris Manco kendine has yorumuyla degisik giyim tarziyla yüzülkeriyle yani her haliyle gercek bir sanatcidi mekani cennet olsun dedigin gibi özellikle cocuklarin ziyaret edecegi güze bir müze gezilmeye deger