19 Mart 2010 Cuma

APPEL TARTE TATİN ( ELMALI TART TATEN )

Bir süredir bazı Nahoş nedenler sebebiyle, telaşlı günler yaşamaktayız. Ziyaretlerinize gelemiyorum, bir süre daha ,takip edemeyeceğim. Affınıza sığınıyorum.
P.D.Ç.S.E # 56 Ev sahibi Lezizce Arkadaşımıza kolaylıklar dilerim.








APPEL TARTE TATİN ( Elmalı Tart Taten )

- 4 'e bölünmüş ,kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarılmış ve portakal suyuna atılmış elmalar ( 5-6 adet) Orta boy ve sert elma tercih ediniz
- kesilen elmalar aynı boy ve aynı dilim kalınlığında olmalıdır !!
- 4 yk toz şeker ( orjinali 1 sb kadar ! )
- 1 yk tereyağ ( orjinali 2-3 olabiliyor ! )
- 4 yaprak milföy hamuru ( evde - elde ! yapılan milföy en uygunudur )
- tarçin- karanfil ( toplamı 1/2 çay kaşığı )
- krema- krem şanti - dondurma ( servis için tercih sizin )

YAPILIŞI

Kalın tabanlı bir tavaya şekeri koyarak karamelize edin ( asla yakmayın !! )
- erimeye başlayınca tereyağını ilave edip, yedirin,
- sonra,önceden hazır olan elmaları, tek tek yanyana sıkıca dizin.
- tarçın karanfili elmaların üzerine süzgeçle serpin
- elmalar su salacaktır, suyunu çekmesini bitirince, tavayı kenara alın.
- milföyleri, unlu tezgahta birleştirip açarak, daire yapın, unlu merdaneye sarın
- elmaların üzerine merdane yardımıyla kaplayın.
- milföyün kenarlarını içine katlayarak düzgün bir görüntü elde edin ve ortasına bir hava deliği açın .
-bu arada elinizi yakmamaya ÇOK özen gösterin.
- tavanın sapını, yanmaması için folyoyla sarıp, 175* ısıtılmış fırına koyun,
-milföy kızarınca çıkarın ( 25 dk yaklaşık )
-tavayı ateşin üzerinde -2 dakika tutup, caremelizenin hafif çözülmesini bekleyin
- ÇOK DİKKATLİCE tabağı , bir başka büyük ! servis tabağına TERS ÇEVİRİN
- Kaymaklı dondurma- krema - krem şantiyle servis edin
-ARtık bu muhteşem görüntüye ve tada hazırsınız.

********
Fransızların klasik sıcak tartıdır.
Mutlaka ve mutlaka elde açılan milföyle yapılmalıdır .
Elma ve tarçın ikilisinin karşı konulamaz serüveni gibidir benim ve bizim içinde.,
Çok yüksek kaloriye sahip, çok kısa sürede hazırlanıp pişen, sıcak-ılık yenebilmesi nedeniyle beklemeye gerek olmayan harkulade bir tarttır.
Bu aralar pratik ve çok seri şeylere ihtiyaç duymaktayım mutfağımda ,elmalarda hala bolken pişimi - hazırlama süresi çok uygunken bu çok eski tarifimi sizlerle paylaşıp veda ediyorum.
Hepinize iyi haftasonları diliyorum.
SEVGİLER.



HİKAYESİ

Bir rivayete göre Fransız iki fakir kızkardeşin (Soyadları Tatin ) babalarının doğ. günü için hazırladıkları süpriz bir tatlı türü. Orjinal hamur üzerine elmaları dizerek pişirmiş, zamanla bunu satarak kazanç elde etmişlerdir.

Bir başka rivayet ise
Bir otel ve ya işletme sahibi dalgin 2 kızkardeşten biri ,hani çok dalgınlar ya !
yanlışlıkla önce elmaları ocakta unutmuşlar , sonrada bakmışlar vakitleri hiç yok elmaların üzerine Hamuru koyup pişirmişler.
Ters çevirip servis edincede bu kendi adlarını taşıyan lezzet ortaya çıkmış !
Çok sevilmiş bu haliyle yaptıkları tart ve günümüze kadar bu haliyle kalmış.
:)
İYİKİ DALGINLARMIŞ , NE DERSİNİZ ? :)

24 yorum:

  1. SELAMLAR,
    TAVADA YAPILAN HEM KOLAY HEM DE GÜZEL BİR TARİFE BENZİYOR AMA TARİF EKSİK KALMIŞ GALİBA :(
    ÜZERİNE KOYDUĞUN HAMURUN DA TARİFİ VAR MI ACABA?
    GENEDE ELLERİNE SAĞLIK ÇOK NEFFİS BİŞEY GÖRÜNÜYOR HAYIRLI CUMALAR...

    YanıtlaSil
  2. Nunucuğum
    Elinize sağlık sayenizde yine değişik bir tarif öğrendim.
    Sıkıntılarınız sizden çoook uzakta olur inşallah
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. Ben bu tarta da, hikayesine de bayildim.... Ve tarifinin ilkler dosyama aldim... Ellerine saglik arkadasim.... Sevgilerimle, güzel bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  4. Bayılırım krema aşliğinde canım,ellerine sağlık..Şimdi olsa inan diyet-miyet dinlemez tadına bakardım canım..Kocaman öpüyorum seni ve Berkay'cığımı..)


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. canım arkadaşımın speciali !!!
    harika yaparsın hayatcım.
    olağanüstü görünüyor yine
    mmmmhh .
    sevgiler sevtap

    YanıtlaSil
  6. Günaydin hayirli sabahlar. Ellerine saglik cok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  7. aa bu kadar kolaymıymış nunum,haftasonu yapayım evdekilere,tatlı diye tutturdular.dalgınlıklarına minnettarız fransız kardeşlerin :))

    sevgiler,kolaylıklar nunum...

    YanıtlaSil
  8. Sevgili nunu herşey geçip gidiyor hayattan.Buda geçecek mutlak..Kendini yıpratmadan atlatmanı dilerim.Tatlın nefis..denenecek bir gün..sevgiler herşey güzel olsun..

    YanıtlaSil
  9. günaydın canım.. bereketin çok olsun.
    ben buna bayılıyorum, ama illa senin elinden
    benimki böyle olamıyo canım hiç. bir yanlışk var ama konuşalım bunu bir ara.
    cumartesi Dr. sonrası araşalım unutma beni .
    kolay gelsin canım.
    FERDA

    YanıtlaSil
  10. nunucum feci bir görüntü bu, kahvem elimde, gözüm cama yapışmış durumdayım canlandır beni artık ))
    eminim bitmiştir, a
    yoksa akşam iş dönüşü sendeydim ))
    çok öptüm yakışıklımı seni,
    iyi haftalar.,
    haydı hayırlısıyla haberler sizde artık. NESRİN.

    YanıtlaSil
  11. Nuraycığım harika bir lezzet benim gibi elme severler mutlaka denemeli
    En kısa zamanda sıkıntıların feraha
    çıkması dileğiyle kucak dolusu sev
    gi ve saygılar...

    YanıtlaSil
  12. Muthis bir tarif
    Yarın cumartesi ve yaşasınnn bu tarifi deneyecegimmmmm
    cok merak ediyorum, acaba bende becerebilecekmiyim?
    Cok teşekkürlerrrrrr

    YanıtlaSil
  13. of offf of. tabağın kenarındaki karamele bayıldım.
    böylece alırım ben arkadaş,
    çok can yakar bu çok nunuşum.
    eline sağlık canım.
    SEMRA.Y

    YanıtlaSil
  14. kendide güzel hikayeside:):)
    ellerine sağlık nunucum
    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Bu tarifi daha önce düşbahçesin de görüp denemişti. fakat oldukça yağlı olduğundan evdekilerden olumsuz not aldı. nunu senin tarifinde yağ oranı bayağı düşük. birde böyle deneyelim. eline sağlık.

    YanıtlaSil
  16. ablacım canım bende ziyaretine gelemiyorum işlerim yogun ve çok hastayım desem yeridir .
    Öksürük öldürüyor beni
    sende beni affet gelemiyorum diye
    ellerine sağlık nefis olmuş
    afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Yaaa Nunucum bu ne böyle :( Yazık bize ama:( Şahane görünüyor..

    Sağlık ve mutluluk seninle ve ailenle olsun şeker arkadaşım..Zehr@

    YanıtlaSil
  18. Canım ellerine sağlık mutlu hafta sonları...

    YanıtlaSil
  19. ellerine sağlık güzel ve lezzetli görünüyor...tavada olmasıda ilginç geldi bana rastlamamıştım daha önce:))sıkıntılar biran önce terk ederler umarım sizi...

    YanıtlaSil
  20. ay canımın içi
    yemede yanında yat olmuş ama bu .
    fena beğendim doğrusu.
    ellerine sağlık güzelim.iyi haberler, hayırlı günler diliyorum canım. öptüm SEMA.N

    YanıtlaSil
  21. insan hemen yapmalıyım hemen yemeliyim diye düşünüyor en acilinden nuraycığım. şu mutfak birikimlerin beni öldürecek arkadaşım, allahtan komşuda pişer bizede düşer durumları var -)))
    güzel eline sağlık. harikasın canım bugün dualar sizinle ...
    sevgiler. güzel arkadaşım.
    BETY.

    YanıtlaSil
  22. Öncelikle ALlah yardımcın olsn bu günlerde
    Tart da pratikmiş gerçekten, tartı çok severim ama yapılışı zor geliyor bana, sanırım vaktimin fazla olmayışından, hep erteliyorum, ama bunu kısa zamanda yapabilirim:) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  23. canım bu ne bomba böyle. karamelize elmalar adı bile yetti bana. şimdi mutfağa giresim var,
    her malzeme dolapta çünkü, dua ette başarayım, bayıldım buna.
    sevgiyle öptüm yanaklarından.

    [ haber çıkınca yine mail at hepimize. bekliyoruz nunucum. ]
    asu.

    YanıtlaSil
  24. Cok hos bir tarif.Cok sik görünümlü bir tart.Elinize saglik.Sevgiler...

    YanıtlaSil