20 Aralık 2009 Pazar

ZEYTİNYAĞLI BEYAZ LAHANA DOLMASI







ZEYTİNYAĞLI BEYAZ LAHANA DOLMASI

Kocaman puf puf bir beyaz lahana :) (yaklaşık 2- 2.5 kg)
Lahanalar yaprak yaprak ayrılıp,
kalın üst damarları alınıp, kaynayan suda biraz yumuşatılıp
Süzülür ve soğumaya bırakılır.
3 sb prinç ( baldo değil ! )
7 soğan
1 sb kadar ayıklanmış yıkanmış kuş üzümü
2 yk dolusu dolmalık fıstık
tuz ( tadına göre ! )
4 çk toz şeker ( tadına göre ! )
1 yk kuru nane
tarçın- toz karanfil - yeni bahar- karabiber
1 sb kadar zeytinyağ.
3 sb su ( prinçler küçükse 2.5 sb yeterli )
YAPILIŞI
Yağ ve soğan sotelenir, fıstık ve prinçler eklenip, üzüm ve tüm baharatlar ilave edilir.
-Suyuda konunca, kısık ateşte iç malzemesi pişmeye bırakılır.
-Tamamen soğuyup tane tane olunca prinçler,
- birer birer lahana yapraklarına sarılıp tencereye dizilir.
-Üzerine 1 yk zeytinyağ, 1 çay kaşığı şeker, tuz ve sıcak su ilave edip
- 1/2 limon suyu sıkarak pişmeye hazırlarız.
-Tencere kapağını mümkünse cam kapaklı tercih ediniz (görmek kolay olur)
-Kapağı açmadan kendi buharı ve suyu ile kısık ateşte pişsin,
-Ve pişmesini gözlemlemiş olursunuz.
-Soğuyunca tencereden tek tek dikkatlice alıp servis tabağına alınız.

AFİYETLER OLSUN.

15 yorum:

  1. Nunucuğum..... Günaydın canım. Sabah sabah kalem gibi dolmaları dizmişsin gene. Ne zamandır yapmıyordum ama bu görüntüyü gördükten sonra bana market yolu gözüktü. Güzel bir dolmalık lahana almam lazım acilen.Sunumunda çok şık.Ellerin dert görmesin.

    YanıtlaSil
  2. ben senin dolmalarının en büyük hayranlardanım.
    neredeyse senin gibi olmak üzere benimkilerde.
    ellerine sağlık canım.
    o gün ve masa-ndakilerle muhteşemdi. teşekkürler canıma
    SEVTAP

    YanıtlaSil
  3. Harika görünüyorlar.

    Etlisini çok severim. Zeytinyağlısını ilk kez buradaki tarifle deneyeceğim..
    Narla sunumu çok hoş fikir ayrıca..

    Ellerine sağlık nunucuğum..
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Canım,
    nasıl da şık bir tabak öyle. Sunum her şey bence.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  5. dolma değilde güzellik sütunları gibiler nunucum bunlar.
    nefis şeyler.
    fatoş

    YanıtlaSil
  6. Inanmiyorum.... Nefis görünüyorlar... Ben pasta yapmaktan dolma sarmaya firsat bulamiyorum ki... Sadece böyle bakip bakip yalaniyorum iste.. Ama inan olsun yeni senenin basinda mutlaka bende dolma yapacagim... Hos seninkiler kadar güzel olmaz belki ama.... Ellerine saglik arkadasim...

    YanıtlaSil
  7. Görünümü şok şık..Eminim tadıda güzeldir .Ye beni diyor.Ellerinize sağlık.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Dolmamı desem:)
    Yoksa fıstıklı tatlımı desem..Narlarıda cizmişsin üstüne bloglistelerde fıstıklı sarma gibi görünüyor...
    Şeker ellerine sağlık tabağı önüme koy hepsini yerim:)))
    *******
    MaşşaAllah..SubhanaAllah..Nazar değmez inşaAllahh...aaamiiinn..

    YanıtlaSil
  9. ÇOk leziz görünüyorlar,ellerine sağlık.Lahana dolmasını bilirdim de bu kadar şirin servis edilmiş halini ilk defa görüyorum..harika canım yine yaratıcılığını konuşturmuşsun..
    sevgiler,selamlar...

    YanıtlaSil
  10. nunum nunummmm aklımı alma artık ama kuzuuuum.
    SEMRA =)

    YanıtlaSil
  11. şeker arkadaşım seni kim engelleyebilirki bu yaratıcılığın karşısında, şu resme bakmak bile sıradan bir lahanayı kendin gibi kraliçe yapma kabiliyetini gösteriyor. bencede maşallah .
    sen bir alışkanlıksın benim için.
    eline sağlık güzel çiçek.
    banu

    YanıtlaSil
  12. Ah ah olsada yesek.
    Canım çektiiiiiiii
    Ellerine sağlık canım
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  13. arkadaşım memeleketten geldi galiba. ben bunu lokum misali yerim nasılda güzeller böyle.
    NESLİ.

    YanıtlaSil
  14. Dolmalara bittim Nunum bir tabak ayir bana geliyorum:))Hamarat arkadasim,ellerine saglik.
    Kocaman opuyor sevgilerimi birakiyorum.

    YanıtlaSil
  15. canımın içi bu kadar güzelini hiç görmedimdi. ama şanslıyım her sene ellerinden sağolasın tatırdın.
    insanın uzanası geliyor vallahi ne yalan sevgiler hayatcım.
    gülden Y.

    YanıtlaSil