3 Kasım 2009 Salı
PORTAKALLI - BARBEKÜ SOSLU -BAHARATLI TAVUK
PORTAKALLI BARBEKÜ SOSLU BAHARATLI TAVUK
1 kg fleto piliç kalça (orjinali bütün tavuktu o yılarda)
1 iri soğan (jülyen kesilmiş - piyazlık )
1 çk tereyağ
1 sb portakal suyu(orjinali limon ve portakal kabuğu idi)
1 yk portakal reçeli
biraz portakal kabuğu rendesi
1.5 yk dolusu un
1 iri sarımsak rendesi
çok az muskat ( küçük hind.cevizi )
taze karabiber - tuz - kimyon - karanfil - kuru izmir üzümü
1.5 sb sıcak su
( ben herşeyi göz kararı koyarım yıllardır - bu ölçüler genellememdir !!!
( İlk kez yapacaksınız, yarım ölçüyle denemek için tadımlık yapabilirsiniz )
şekerli yemeklere yatkın değilseniz ,portakal reçeli koymayınız. üzüm kafidir
YAPILIŞI
- Yağları eritelim , içine unu koyup kavuralım, soğan ve sarımsakları atıp kısık ateşte hiç bırakmadan çevirelim ( yanmasın ! )
- tavuklarıda ekleyip 4-5 dakika soteleyelim
- taze çekilmiş karabiber ve tüm baharatları az miktarda ekleyip, 1 yk barbekü sosu ekleyelim ve portakal suyunuda ilave edelim.( tüm tad burada yatıyor!!! )
- hepsini yavaşça karıştırıp ,sıcak suyunu ilave edip pişirmeye bırakalım.
- Biraz sulu görünecektir-
- pişince altını kapatın. hemen portkal kabuğunu az rendeleyip serpin.
- Durdukça mükemmel bir renk- lezzet ve yoğunluğa geçecektir.
Bu yemek gençlik yıllarımda Hollanda'da yaşayan akrabalarımdan bize intikal etmiştir. Rahmetli babam hollanda'ya gittiğinde yengemin yaptığı ,çok sevdiği yeni yıl yemeğinin tarifini getirmiş, yengemizi ise bize her gelişinde mutfağa sokup yaptırmıştır :)
bizdede valide sultandan bana geçen bir tarif olmştur. Adıda damat yemeği olarak kaldı ailede :)
Burada şuna dikkat etmeliyiz. SOS çok önemli bir kavramdır yemekte. İçine kattığımız eklediğimiz herşeyin BÜYÜK ÖNEMİ VARDIR.
Ben bu yemeğe ,zaman içinde ,valide sultanımdan farklı lezzetleri eklemiştim. Valide sultan karanfil tanesi , tarçın, üzüm koyarak Türkleştirmiş ( şarabı ve biberiyeyi koymadı ki, orjinalinde vardı )
Bende bunlara ilave portakal reçeli - karanfil tozu - barbekü sos - az kekik -portakal kabuğu rendesi ve ülkemizde bulunmayan hint baharatları ve muskat ekleyerek binbir lezzetler yarattım. (bazılarıda ailemizdeki yabancı gelinlerimizin önerisiydi)
Daha sonra bu lezzetleride paylaşacağız. Önümüz malum bayram ve yılbaşı. Bu tür yemekler soframızdan eksik olmaz ÖZEL GÜNLERDE. Tatlı- tuzlu lezzetleri severiz. Farklı lezzetler arayanlar, özellikle tatlı-tuzlu sevenler için BİREBİRDİR.
Sanırım yakında ,portakalın tam zamanıyken , pek çok sitede benim ve valide sultanımıza ait yemekleri keyifle göreceğiz.
Yani
İNSANIN ELİ- DİLİ -GÖZÜ
EN BULUNMAZ BAHARATI ,TADI- TUZUDUR DERİM BEN HEP.
Hepinize ağız dolusu lezzetli, bereketli sofralar diliyorum.. SEVGİLER ARKADAŞLAR.
Portakal suyunu ördekle içli dışlı olmuş haliyle tanırken nereden çıktı şimdi portakal suyunun tavukla samimiyeti? P.S.'nun ördekle arası mı bozulmuş ne :P Sos ve el tadına, sevgiyle yapılan yemeğin güçlü erdemine ben de inanıyorum..
YanıtlaSilBen bir Tost :P
Canımmm muhteşem olmuş ellerine sağ
YanıtlaSillık.Hem göze hem damağa hitap ediyor.Harikasın kocaman öptüm...
Ellerine sağlık,görüntü mühteşem en kısa zamanda denenceklerin arasına girdi.
YanıtlaSilmeyvelerle hiç yemek yapmayı denememiş biri olarak,bu ilginç ve farklı yemeği yapıp o şahane portakalın tadını damağımda hissetmek için aşırı sabırsızlanıyorum :)
YanıtlaSilValide sultanımızın ellerinden öperim hürmetle..
Canim ellerine saglik nefis görünüyor sevgiler
YanıtlaSilnuraycım mükemmel bişey yakalamışsınız annenle. çok yaratıcısın ve senin enteresan lezzet avlarına hastayım arkadaşım.
YanıtlaSilhemmen yapıyorum bunhemen ama -)
sevgiler hayatım
FERDA.
canısım benim.
YanıtlaSilbir tavuğun başına gelebilecek en şahaser lezzetleri bulmışsun bencede. valla helal. eline gözüne aklına sağlık afiyet olsun canım.
denemek isterim ilk fırsatta selamlar şekerciğim
NESLİHAN.
Bu kadar güzel lezzetlerin bir araya gelmesi olağanüstü:))))
YanıtlaSilelinize sağlık
sevgilerimle
canım ellerıne sağlık harıka bir görüntü.En kısa zamnada deneyeceğim değişik bir tat olmalı sevgıler arkadasım...
YanıtlaSilNe maharetli bir hanımsın, hayranım sana. Bloğunu her ziyaretimde gözüm gönlüm açılıyor ve aynısından yapmak için dayanılmaz bir arzu duyuyorum ama eminim ki bunları senin elinden yemenin tadına doyum olmaz.( Kendimi hafiften yemeğe davet ettirdim ya böylece:)))
YanıtlaSilSevgiler canım
aaaaaaaa başlığa bak yahuuuuuuu.tavuğun başına gelen en güzel şey.yapiiiciiiiiim yapiciiiiiim diyorum başkada bişi demiyorum
YanıtlaSilay ne kadar yaratıcısın yafff valla mükemmel görünüyo ellerine sağlık!!!
YanıtlaSilgörüntü harika,eminim tadıda öyledir..
YanıtlaSilen yakın zamnada denenmek üzere izninle tarifi aldım.
selamlar,sevgiler.
nunucum çok leziz görünüyor walla deneyeceğim...çünki portakallı çorba,pilav yapıyorum tavukta çok güzel olucak...öptüm hayatım sevgiler...
YanıtlaSiloooohhh yani imrenmemek eldemi buna.baharatlarını çok sevdim. aroma tadı geldi ağzıma şimdiden. bayrama değil ama yılbaşına bir kaç kez deeneyerek yapacağım. sen çok yaşa be gülüm.böyle tadlara çok açığız.
YanıtlaSilemeklerine sağlık sağolasın
nunucum. zeynep.günal
Bence nefis gorunuyor! Tadini cok merak ettim dogrusu :) Ellerinize saglik.
YanıtlaSilMiss gibi harika görünüyor, ellerinize sağlık
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık değişik bir tarif olmuş denemek lazım hemen yarında tvuk almayı düşünüyodum bak bunu deneyebilirim;)sevgileer...
YanıtlaSilNunum tavuk tavuk olalı bu kadar lezzetlenmemiştir herhalde..
YanıtlaSilçok güzel bir tarif.Bu tarifini hemen deneyeceğim canım.
ellerine sağlık
harikasınız....
YanıtlaSilben bunu denemicek yemicek bi kişi bile düşünemiyorum. bu çok acil yapılası bişey canım. mutlaka ve mutlaka yapacağım. eline sağlık arkadaşım.
YanıtlaSilA.SEMA
Gülüm'cüm,
YanıtlaSilPortakallarda eğer tavuk geni varsa yine de koyalım mı:)))
Şaka bir yana harika görünüyor, sanırım çok da lezetli olur, kerevizi portakal sossuz hiç yiyemiyorum artık.
Bu arada geldim canım, işlerini bitir seni arıyacağım.
Sevgiler...
Canım çok güzel ve değişik bir yemek olmuş,ellerine sağlık güzelim.Ailenle beraber daha nice güzel pazarlar, sevgilerimle öptüm Nuraycığım:))
YanıtlaSilne kadar güzel bir tarif ellerine sağlık Nuraycım
YanıtlaSilsevgili nunucuğum ailecek sizler keyifli becerikli zevk sahibi insanlarsınız. şu tarif bile bunun göstergesi. sizlere yakın olmak büyük şans keşke olsaydım.
YanıtlaSilellerine sağlık emeğei geçenlerin sevgiler.
aysel batur-seferihisar
Nunucuğum portakalı kereviz hariç bir yemekte kullanmamıştım.Ama senin damak tadına olan güvenim sonsuz.İlk fırsatta denenecek.Sevgiler...
YanıtlaSilnunuş bencede çok özel farklarıyla müthiş bir yemek
YanıtlaSilderhal yazdım deftere. ah anem niye teyzeme zerre kadar çekmemiş ki ahhhhhh =(((
=) selamlar canım filiz.
canım portakallı ördeği duyudm ama tavuğa ilk defa sende rastlıyorum..damak tadım bu konuda ne der bilmiyorum açıkcası:)yarım ölçü denememde fayda var..ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilcanim harika gorunuyor lezzeti hani gorunusunden belli derler ya aynen oyle olmuss...ellerine saglikk canim
YanıtlaSilCanım,bende çok severim aromalı yemekleri ve etleri..Bazı aromaları ise hiç tadamam..))
YanıtlaSilTavuğun orjinali çok güzeldir bilirim..Bu haliyle de çok nefis olduğu her iki tabaktan nasılda belli oluyor..Allah anneciğine sağlıklı uzun ömürler versin..Başından eksik etmesin O'nu ve sevdiklerini..AMİN!!
Öpüyorum kocamanından bitanemmm..
Nunucum çok güzel görünüyor, barbekü sosunu çok severim zaten. Portakal lezzeti de girince çok merak ettim doğrusu.
YanıtlaSilOOHHH MISS GIBI CANIM.
YanıtlaSilKIZININ ELLERINDEN BABACIGININ
RUHUNA GITSIN INSALLAH
ELLERINE SAGLIK
SEVGILER
Nunucuğum, nefis görünüyor.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilÇok öptüm sevgiler...
MÜTHİŞ GÖRUNUYOR CANIM..ELLERİNE SAĞLIK...HER ZAMANKİ GİBİ HARİKASIN...SUNUMDA ÇOK ŞIK..SEVGİLERİMLE..
YanıtlaSilNuray'cığım,
YanıtlaSilLimonlu tavuk yapmıştım ama portakallı hiç denemedim. Hıımmmmm!
nefis bir şey olmuş. Anneciğinin ve senin ellerinize sağlık.
Çok çok sevgiler,
Çok sağlıklı ve leziz gözüküyor,karadutar ağzının tadını biliyor :) duymasınlar beni :)
YanıtlaSilafiyet olsun..
seninde ellerine sağlık nunucum...
elerinesalk nnu..nefis ..
YanıtlaSilsevgiler
hımm çok nefis olmuş hele birde bu ablacımın o güzel elleri ve sımsıcacık sevgisi ile yapılırsa yemede yanında yat mis gibi olur mis canım ablacım ellerine saglık
YanıtlaSilCanım benim ne kadar nefis bir yemek ellerine sağlık. Baharatı çok sevdiğimden bunu denemem lazım.
YanıtlaSilKocaman öpüldün Nunum.
Sevgiler..
portakallı hiç denememiştim denemek lazım nefis olmuş ellerine sağlık nunucum sevgiler
YanıtlaSilMmmmmmmmmmm yine nefisss ellerine sağlık şekerciğim. Bana verdiğin tarif de süperdi şekerciğim hala arasıra yapıyorum. Ellerine sağlık, yüreğine sağlık canım.
YanıtlaSilSevgiler,
Evren
NuNu'cuğum,
YanıtlaSilBak sana ne diyeceğim:
Yarın sabah uyandığında çok, ama çok güzel bir haber al olur mu?
Yüreğim öyle dedi, ben de gönderdim bu dileği.
Eline sağlık çok leziz görünüyor...Selamlar....
YanıtlaSilCanımmmm günaydın bende gece Delfi
YanıtlaSilnanın bloğunda görüp altına imzamı
attım.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..
Canım ayrıca güzel dileklerin için çok teşekkür ederim.Benim için çok
özel dostlarımdansın seni çokkkk se
viyor kocaman öpüyorum...
bu tabak tam benlik olmuş nefis görünüyor ellerine sağlık canım
YanıtlaSilNefiiissss bir görüntü. Ellerine sağlık,
YanıtlaSilHiç portakal ve tavuğun bir araya geleceğini düşünmezdim.
Sevgiler
Canim benim, ellerine saglik. Yaptigin hersey senin gibi guzel oluyor.
YanıtlaSilGorusmelere hala devam ediyorum, sonuclaninca mutlaka yazacagim, ilgine tesekkur ediyorum Nunu'cugum.
Guzel bir hafta sonu diliyorum, saglikla ve sevgiyle.....
çok beğendim bu tarifi nor alıp uygulayacağım
YanıtlaSilne kadar hoş yazmışsın
yazılarını zevkle okuyorum