23 Temmuz 2009 Perşembe
BÖĞÜRTLENLİ TURTA - TARTÖLET
çok teşekkürler.
teşekürler asucuğum
Haziran sonlarında yakın arkadaşlarımdan Asuman Sapanca'daki yazlık evlerini hazırlamak için 2-3 günlüğüne İstanbul'dan ayrılmıştı.
Gelirken benim o gün almayı unuttuğum yeşil domates reçelimi de getirmeyi unutmamış benide çok mutlu etmişti. Hatta biliyorsunuz sevgili AYBİKEmiz (türk lokumu )bana kahvaltıya geldiğinde o kadar beğenmiştiki yeşil domates reçelini, Çokda şaşırarak tatmıştı.
Şimdi pek çok arkadaşım gibi Asumancığımda Yazlığında ailesiyle huzurun, sakinliğin tadını çıkarmakta.
Bahar aylarında, Bir hafta sonuda biz buluşup SAPANCA EV-CE de kahvaltı yapmıştık. Resimler ve diğer gezi resimlerimizde arşivlerimde eskimeye yüz tutmuş durumdalar.
Sanırım tatil sonrası yayınlıyabilirim ancak..
Böğürtlenli Turtaya gelince , pek çok kere yazmıştım ; ben tüm yoğurup hazırladığım ÇİĞ ! hamurlarımı önceden hazırlayıp buzluğa atıyorum. Gelecek olan misafirlerime poğaça- kurabiye ve turta gibi çeşitlerimi hazırlamam sadece 10 dakikamı alıyor tabii çözdükten sonra. Daha sonra kremalarını ve meyvelerini TAZE pişirip, ilave diyorum.
Tekrar sizlerede bunu hatırlatır, özellikle çocuklu ve çalışan arkadaşlarıma bu kolaylığı tavsiye ederim. Yaklaşık 11 yıldır bunu uyguluyorum...
Turta türevleri , özellikle mevsim meyveleriyle, yazın en sevdiğimiz lezzettir. Tek kişilik olmaları ise sanırım yaz günleri için çok geçerli...
*( Son haftalarda sizlere hiç eskisi gibi uğrayamıyorum :(
öylesine yoğun ve her saati o kadar dolu geçiriyorum ki anca bir kaç post yükleyebiliyor ve sayfamdan seslenebiliyorum.
HOŞGÖRÜNÜZE SIĞINIYORUM SEVGİLİ ARKADAŞLARIM , zaten bir kaç gün sonra da veda edeceğim uzunca bir süre !! )
HEPİNİZE AFİYETLER OLSUN.
TARİFİ
100 gr tereyağ (oda ısısında )
1 yumurta
1 çb tozşeker
2 sb un + 1 yk daha
1/2 vanilya 1/2 kabartma tozu
KREMASI
4 Yk şeker - 1yk un - 1 yk mısır nişastası - 3 yumurta sarısı - 1 sb süt 1/2 vanilya - 1 su bardağı soğuk sütle hazırlanan 1 poşet krem şanti
Sırasıyla muhallebi kıvamında pişirip, soğuyunca da içine hazırlanan krem şantiyi ekleyip, mikserleyiniziz. Kremanız hazır ( tüm pastalarda bu tarifi kullanıyorum )
HAMURU
Yumurta şeker yağ ve diğerleri sırasıyla karıştırılıp yoğrulur.
Hamur 1 saat dinlendirilir.
Ceviz ! büyüklüğünde parçalar alınıp yağlanmış tarölet kalıplarına veya yağlanmış tart kalıbına döşenir.
Hamurun kabarmaması için çatal yardımıyla delikler açılır üzerine
12- 15 adet arası tartöletiniz olur, eğer tek tek yaparsanız.
Önceden 170* ısınmış fırında sadece 13-15 dakika kadar pişirmek yeterli, hemen çıkarın. Biz biraz kıtır severiz ( durdukça nemlenip yumuşuyor tart )
Tartınız soğuyunca üzerine kremasını sürerek, meyveleri diziniz.
Arzu ederseniz tart jölesinide parlaklık vermesi için hazırlayıp kullanabilirsiniz ( ben kullanmam )
HEPİNİZE AFİYETLER OLSUN.
sevgili nunu,
YanıtlaSilaylardır takip ediyorum seni ve her gelişimdi nasıl yetiştiriyor herşeyi, hem de bu kadar özenli diye merak ediyorum...ben çalışan aynı zamanda okuyan bi anneyim.ve bazen pilim bitiyor ve hiçbirşeyi yetiştiremiyorum...ve sana gıpta ile bakıyorum...
sevgiler:)
YASEMİN
YanıtlaSilmerhabalar canım .
takip etmen beni ne çok mutlu etti öncelikle belirtmek ister ve her zaman sesini duymaktan keyif alırım. teşekkürler.
bende çalışan bir insanım. ayrıca iş dışında pek çok sosyal dernek çalışmalarıda cabası.
gelen ide e dost hiç eksilsin istemem hayatımızda. Misafirlerimize çok değer veririz aile olarak.
Sadece özveri desek.. :))
birde tabii kendi şirketimiz olunca insiyatiflerim ayrıcalıklı oluyor !
İnanırmısın çocuklar küçüktü . 3 yaşlarından beri spor- müzik clublerinde faaliyetleri vardı birde buna tabii okul eklendi, ben yine aynı BENdim :)
gali yaradan babana böyle bir AURA nasip etmiş. Çok sistematik ve planlı hazırlanırım öncesinde.
ozaman herşey biraz daha yetişir hale geliyor.
tabii bazı sorumluluklar artık yok. Kara dutlarım yetişkin oldular.bu önemli etken !
SENDE MUTLAKA RAHAT EDECEKSİN ZAMANI GELDİĞİNDE.
Çok sevgiler canım.. kolaylıklar dilerim.
Nunucum harikasın sen.Renk uyumu şahane yine.Turta hamurunu buzlukta saklama fikride çok güzelmiş.Ellerine kollarına sağlık..
YanıtlaSilSevgiler..
Not: Beni carrefuor da görmüş olabilirsin.Pazar günü oraydaydım mesela :) tombiş,iki çocuklu bir anneyim ve sık sık carreforuları gezerim:)) pazar günü hem Kadıköy hemde Kozyatağındaydım....
Öpüyorum...
Nunucuğum sofran harika canım.servislere bayıldım.turtalar da nefis olmuşlar.sözünü tutacağım canım,buzluğa atacağım bunlardan mutlaka.ellerine sağlık.sevgilerimle...
YanıtlaSilYoğun halin bu mu?
YanıtlaSilher daim üretkenlik sergileniyor daha ne olsun!
:)
sunum gerçekten çok hoş lezzette nefis duruyor ellerine sağlık.
Nunum yeşil domates reçelini bende hiç tatmadım. Ama güzel diyorsan hemen arayıp bulur tadarım :)
YanıtlaSilBu arada hızına ulaşamıyorum, bu turtalarında enfes görünüyor.
Ellerine sağlık canım
İkramlarınıza göre masada renk uyumu harika...Bayıldım bu zevkinize...Masa düzenine, renk renk bardaklara, tabaklara bayılırım bende ama sizin bakış açınız çok ayrıcalıklı:)
YanıtlaSilYEŞİL DOMATESMİ
YanıtlaSilAMAN ALLAHIM DAHA NELER DUYUCAM BENDE İSTİYORUM ARAYIP TARAYIP BULMAM GEREK ŞİMDİ BAK ÇOK MERAK ETTİM :)))
CANIM BENİM AFİYET BAL ŞEKER OLSUN SANA BAK NE DİYECEGİM BU TURTA HAMURUNU YAPIP DOLABA KOYUYORUM DEMİŞSİN YA HAMURU YOGURUP BUZLUGUMAI ATIYORSUN SONRADA CIKARIP KREMASINI YAPIYORSUN ÖYLEMİ YOKSA TURATASINI PİŞİRİPTEMİ BUZLUGA ATIYORSUN ORAYI ANLAMADIM :( BENİ AYDINLATIRMISIN CANIM
NEFİS OLMUŞ BÖGÜRTLENLİDE ELLERİNE SAGLIK HER ZAMANKİ GİBİ BARDAK TABAK VE TURTA RENGİ HEPSİ BİRBİRİ İLE UYUMLU CANIMSIN BENİM İYİKİ SENİ TANIDIMMM
ellerıne saglık nunu gene cok zevklı bır masa....
YanıtlaSilTartlar benim önümde olsalardı,sanırım böğürtlenlerini anında siler-süpürürdüm..Karyam da bana benzemiş bu huyuyla..Ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilBizde,pişirip atarız canım..Yaklaşık 30 yıldır bu böyle devam eder..Alışkanlık haline gelince,aniden gelen misafirler içinde super oluyor..))Bende hafta sonu dondurucunun çekmecelerini temizledim..Malum yaz ayında taze sebzeleri doldurup,kışa hazırlık yapmak gerek..Ellerine sağlık canım..
Kocaman sevgilerle..
Çok şeker gözüküyolar.Sunuma bayıldım.Eline sağlık:)
YanıtlaSilYeşil domates reçelinide en yakın zamanda isteteceğim bende merak ettim.Sevgiler canım:)
Canım her sabah bu gün NunUcuğum ne yapmış diye bakmak benim için büyük bir keyifti. Seni çok özleyeceğim. Bu arada hamuru hazırlayıp buzluğa kaldırmak gerçekten de büyük bir kolaylık. Bende herkese tavsiye ediyorum.
YanıtlaSilBu arada turtan süper gözüküyor. Ellerine sağlık canım
sevgiler
http://www.lezzetibol.com
nereye gidiyon nunu yha:(( anladım:))))...bize geliyon yaylaları gezdircem ya sana dimi.))
YanıtlaSilpelince,
YanıtlaSilçok pratik oluyor pelinciğim, başka türlü nasıl başa çıkabilirim ki ! ? :)))
neslihan,
çok teşekkürler canım..
at hamurlarını buzluğa, bak elinin altında daima hazır çeşitlerin olacak.
mutfak havlusu,
teşekkürler zeynepciğim..
hasbelkader bloğuda yanlız bırakmıyoruz işte :)
zehra gürgen,
valla zehracığım aybike bayıldı..
ben illa kırmızı domates reçeli derim (bozcada) başkada bişi demem
:)))) svglr cnm.
pembe çikolata,
çok teşekkür ederim beğenilerinize...
sevil,
canım yazdığım gibi,
gözden kaçırmışsın sanırım :
hamuru ÇİĞ olaak dolaba koyuyoruz. ama kek saklar gibi elbette artan turta vs. buzlukta saklıyorum. ama tadlarını sevmiyorum sonradan.
en iyisi çiğ hamuru çözüp tazecik şekillendirip pişirmek :)
afiyetler olsun cnm.
dolunay,
teşekkür ederim,
damak tadı,
başka türlü zaman yetmiyor gülcüğüm....
çok harika bir tercih sizinkide.ben çiğ hamur saklıyorum.
demek kışa hazırlıklar başladı.. kolay gelsin canım.
ben valide sultanın oda büyüklüğündeki dondurucuya attım her şeyi :))))
VAROLSUN :) öpüyorum gülcüm.
özerella,
evet denemek lazım, umarım damak tadınıza uyum sağlar, en azından tatmış olursunuz :)
tşkrlr...
tijen aktay :)
teşekkürler ama, biraz gitmek laZım buralardan..zaten postlar SİZLER İÇİNDİ :) kısa bir ayrılık sayılır. eylülde buluşuruz !
Hamura gelirsek, evet canım, pratiklik gerekiyor bu devirde. ömür yollarda geçiyor bu şehr-i İStanbulumuzda ne yazıkki :(
svglr
lemanice,
:))))))))))
ah ne güzel olurdu...
ama rotamda karadeniz dahasonra inş.
çok teşekkür ederim.
Denemeyen varsa hemen denemeli
YanıtlaSilHem kolay hem lezzetli
Tekrar teşekkürler nunucuğum
sevgilerimle
ben tarta bayılırım.harika olmuş.şu tavsiyene kesinlikle uyacağım.daha önce hiç aklıma gelmemişti.işte tevrübe konuşuyor.daha öğrenecek çok şeyimiz var.
YanıtlaSilelinize sağlık alttaki lomonataya da bayıldım
domates reçelini bende bozcadada tattım hem yeşilini hem kırmızısını.aybike ablayla resminizi gördüm fakat senin blogunda değil kimin hatırlayamadım şimdi.kafam karıştı:)zaten balık hafızalıyım.turtalar tahrik edici görünüyor.gelip indircem mideye:)sevgiler.
YanıtlaSilNunucum ellerine sağlık.Günlerdir tartlarını yapıyorum,süper oldular.Takipteyim kendine iyi bak canım.Uzun aralar verme özletme:)
YanıtlaSilNunucum yine muhteşem bir görüntü ve şahane bir yazı paylaşmışsın bizimle. Bugünlerde nete uzak da olsam yazdıklarını okumak için gelkiyorum internet cafeye. Kendini çok özletme. Sevgiler...
YanıtlaSilmerhaba hayırlı akşamlar sevgıler canım
YanıtlaSilNunu yorum yazabildim hele şükür :))
YanıtlaSilEllerine sağlık böyle tek kişilik ikramlara bayılıyorum vakit olsada bir ara yapsam
Ben Yasemin Hanım'ın yazdıklarını yazacaktım:)profesyonel öğrenci, acemi anne olarak yetemiyorum hiç birşeye:))
Vee performansına hayranım
maşallah nunucum maşallah:))
darısı bu kendini tükenmiş hisseden acemi anneye
ellerine sağlık. çok iştah acıcı gözüküyorlar. :)
YanıtlaSilsevgiler
Nazar değmesin 07
YanıtlaSilçok tşkrlr canımm HEP BERABER İNŞ.
Nzlgl,
afiyetler olsun nazlıcığım teşekkürler.
Smilena,
esrağfurullah canım..
küçük paylaşımlar diyelim :)
Serpil,
canım biz resim yayınlamadık ki
O aybikenin zonguldak ziyaretindeki blogcu arkadaşlarla olan gündü sanırım.
ben hiç bir yerde yayınlamadım,hatta facebookta bile.
sevgiler...
Ebruli,
harikasın canım.. teşekkür ediyor, afiyetler diliyorum.
biraz uzaklaşıp dinlenmek iyi gelecek bizlere de ! :)
esin huysuz balık,
sen keyfine bak esinciğim. yakında telaşın ve yeni bir hayatın olacak hayırlısı ile.. adanaya sevgiler.
belgüzaranne,
çok teşekkür ederim sizede.
tadına dolayamadım,
tatlı dilekciğim , senin önünde uzuuun bir ömür var. evladınla yaşayacağın tecrübelerinde olacak.
derimki : enerjini mutlaka yarınlara sakla..
biz geçirdik arkada bıraktık nede olsa :)
sevgiler canım sana ve bebişe
sevgi küçük
çok teşekkürler..
SEVGİLER.....
Sevgili Nunu sen harika birisin.Ben seni çok seviyorum ve bayılıyorum.Hazırladığım yiyeceklere ve sunumlara.Tartalötler müthiş.Ellerine sağlık.Biz çalışanlara önerin için teşekkür ederim.Bu yöntemi deneyeceğim.Öpüyorum canım seni.
YanıtlaSilmmmmm dolmalar senin olsun nunu cuğum ama tartöletleri alırım :)kocaman sevgiler...
YanıtlaSilHayatım,hem yaptıkların,hem de sunumun harika.Ellerine sağlık.Sevgilerimle
YanıtlaSiltabak bardak masa uyumu yine süper..yine harikasın canım ellerine sağlık.. sevgiler
YanıtlaSilTurtaya bayıldım. O nasıl güzel görünme öyle.
YanıtlaSilÇok güzel ve lezzetli görünüyor.
Sevgiler.
tart hamurunu dondurucuda saklama fikri tam bana göreymiş, ben de senin gibi dondurucu destekli bir anneyim, çalışmıyorum ama oğlum 3 yaşında ve çoook yaramaz. onunla misafir ağırlamak oldukça güç oluyor ama dondurucuya önceden hazırlayıp atmak süper kolaylık. tartı da en kısa zamanda denemek istiyorum, kalıplarımı aldım aylardır mutfakta gözümün önünde duruyorlar, en kısa zamanda yapmam gerek. sevgiler
YanıtlaSildenmeye değer bir tarif ellerine sağlık nunucum öptüm sevgiler
YanıtlaSilNunucum yine harika fikirlerinle, hepimize ışık tuttuğun için sana çok teşekkürler...Uzunca bir süre ara vereceğim demişsin, Arayı çok uzatma, sensiz olur mu?
YanıtlaSilBenim becerikli arkadaşım! Bir ben konuk olamadım galiba senin o süslü sofralarına. Saraylı arkadaşımın mutfağını da merak etmiyor değilim tabiii!?!?!?
YanıtlaSilÇok güzel görüntü ,süper sunum,Hamuru saklamak sonra kullanmak iyi fikir ,istediğinde kullan .ellerine sağlık canım,
YanıtlaSiltatile buraya da bekleriz,deniz kum,güneş ne istersen.
yeşil domates reçelini hiç duymadam,güzel oluyorsa mutlaka denemek isterim,anneciğimin bir sözü vardı şekeri koyduğun her yiyecek güzel olur.
iyi tatiller sevgiler.
ebru,
YanıtlaSilcanım çok teşekkür ederim bu harika duygularına..
yardımcı olmak- paylaşmak sadece yapabildiklerim..
sevgiler..
kızhatce,
dolmalar benim olsun gerçektende :)
istediğin her şeyde senin haticeciğim.. svglrr..
beyaz mendil,
çok tşkrlr canım.. beğenmen beni çok mutlu ediyor.
hülya,
hasbelkader uğaşıyorum teşekkürler cnm.
taze nane,
tartlar çok lezzetli gelir banada daima.. svglr.
ordan burdan hayattan,
bende çalışan ve küçk çocuklu anneler için çok uygun bulurum dondurucuda hazır bekletmeyi, paylaşmak istemiştim.. svglr
hdidem 95
umarım deneyince paylaşabiliriz svglr cnm.
şeker pasta,
pratik bilgileri paylaşmak gerek banucuğum.
çok yararlı olabiliyor canım.
ve bu arada evet biraz ayrı kalacağız..
sevgiler canım benim.
Tijen,
ah canım benimm.. her zaman beklerim arkadaşım..
mutfak konusunda pek mahçubum :)
ilk fırsatta emi :)
iyi tatiller canım..
karadeniz sofrası- balıkesir
çok teşkrlr nazik davetinize.. inşallah geleceğiz :)))
kıyı kıyı çıkıyoruz bu hafta kısmetse :)
sevgiler güzel sahillere.. memleketimize..
teşekkür ederim SEVGİLERRRR...
çok şık ve güzeller,ellerinize sağlık..canım çekti......
YanıtlaSil