HAVUÇ REÇELİ veya KABAKLI HAVUÇ REÇELİ
* 400 gr.taze havuç ( 4 iri havuç)
* 350 gr. şeker
* 2 adet karanfil (isteğe bağlı)
* 1 dilim bal kabağı ( ayıklanmış hazır satılan dilim büyüklüğünde )
* 1/2 limon suyu
* 1 çay kaşığı safran. (eğer havuç rengi sarıysa ekleyin, ben buna koymadım. çok turuncuydu zaten )
YAPILIŞI
İri rendelenmiş havuç ve kabak düdüklü tencere içinde 2-3 dakika çevrilir.
biraz su salacaktır, o an şekerini ilave edip yavaşça karıştırıp sulanmasını
bekleyin.
karanfilleri ve limon suyunu ekleyip,düdüklünün kapağını kapatıp, buhar sesinden sonra 4 dakika pişiriniz.
benim düdüklü tencerem fissler. çok kısa sürede pişirdiğini kullanan arkadaşlar
bilirler.
yada tencerede kıvama gelene kadar kısık ateşte pişirin, ama sık sık kontrol etmek
kaydıyla !!!!
Mutlaka bilenler- yapanlar ve tadanlar vardır havuç reçelini.....
2 sene önce Beypazarına ait bu harkulade lezzeti tatmış, ama tarif bulamadığımdan dolayı bir müddet hazır beypazarından getirttiğim reçelle idare etmiştim.Hatta sanırım Konya yöresindede varmış..Konyalı arkadaşlardan bilgi rica ediyorum.
geçen yaz başında çok sevdiğimiz Sarıyerdeki, DEMİRCİKÖY CLUP DALİA BEACH' te gitmiştik, önce kahvaltı etmek istedik.
Gelen serpme kahvaltıda gözlerime inanamadım, çünkü havuç reçeli vardı. Orada çok hoş köy ürünleri satılan , doğal gıda bölümü vardır. restaurantın hemen yanında. Oradanda satın alabilirsiniz, ama yaz başında tabii :) şimdi kapalı. !!!
Bir çalışan hanıma çok çok ricada bulunup, sadece malzemeleri sordum, tarif vermiyorlar malum. sadece su- şeker- havuç dedi.
Eve gelince ertesi gün yaptım. o zaman sadece 2 havuç kullandım. su da koymadım , zira sulanmıştı vede tadı aynı bal kabağına benziyordu. Şahane bişeydi.
çeşme'ye gidince oradan bal kabağı getirdim, daha sonraki denememde bir kalın dilim kabakta rendeledim. OLDUMU SİZE YİNE NUNU MARKA BİR HAVUÇLU - KABAK REÇELİ.. :))
OLDU VALLAHİ :)))))))))))))))))))
Bu tamamen bana ait bir NUNU MARKA bir tarif oldu.
Ben derimki önce kabaksız yapın. 4 havuçtan yukardaki gibi mini bir kavanozcuk oluyor. 2-3 kase kadar.
Ama diğer seferde kabaklı deneyin. Ki arada lezzet farkını anlıyabilesiniz. Bu önemli bir ayrıntı bence.
Zaten kabak lezzetine birebir benziyor .Bende ordan esinlenmiştim.
Sevgili arkadaşım GÜLDEN .Y bu bayram beypazarında idi, bana şahane havuçlar getirip (istedimdi ) şöyle dedi : '' bakalım bunlarla da ne yapacaksın ''???? :))))))
Dün arayıp öğrenince senden korkulur dedi.
Çünkü o kendine hazırını almışş :)))))))
İŞTE böyle arkadaşlar. Bana kalırsa sakın kaçırmayın bu enfes lezzeti. yani bir defaya mahsus da olsa denemelisiniz.
ŞİMDİDEN AFİYETLER OLSUN. ÇOK SEVGİLER.
ben ilk kez duydum havuç reçelini nunum :) ne diyeyim süpersin,verdiğin bu özel tarif denenecektir en kısa zamanda,böylece oğluşa havuç yedirilmiş de olunacaktır :))
YanıtlaSilellerine sağlık nunucummm...
Tadini cok merak ettim. Yaza bana da saklarsin degil mi:). Sevgiler...
YanıtlaSilnunu'cum harika bir tarif ve oneri. :) tadininda muhtesem olduguna eminim. her iki sekilde de deneyecegim. ellerine saglik sevgiler...
YanıtlaSilCanım Nunu marka olan lezzetleri tereddüt etmeden denerim,ellerine sağlık çok leziz görünüyor,kocaman sevgiler öptüm...
YanıtlaSilDelfinacığım,
YanıtlaSilkeşke ben yedirsem senin yakışıklı prense :)))
tatlısınıda yapıyorum paylaşacağım
seni özledim çok sevgiler canım benim.
TUBAcığım,
ne demek GÜLle bekliyoruz seni.amerikaya dönerken yanında da götüreceksin merak etme :))
GÜLDENİM benim..
yahu 3 kavanoz çok be annem :)))
gerçekten bilseydim önlerdim seni
neyse hafta sonu bekliyorum..
havuçlar ve diğer ciciler için tekrar teşekkür ederim arkadaşım..
bizdende sevgili ailene selamlar.
ZENCEFİLLİ ÇÖREK,
canım bende seveceğini umuyorum. yaparsan paylaşırsın dimi :)) ??
DERYAm benim,
sağolasın bir tanem. benim tatlıyla hiç aram yoktur gibi..
ama frambuaz- dut- çilek- ayva ve benim bu yeni lezzetime pek bi meraklıyımdır.
dilerim sevebilirsiniz.
çok çok sevgiler tatlım.
Havuç ve reçeli hiç bir arada düşünmemiştim, hatta duymadım ve tatmadım :) Ama markası nunuysa güvenim sonsuz. Çok merak ettim tadını.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
http://www.hayatintakendisi.com
slm
YanıtlaSililk kez duydum bunu havucun salatası ,çorbası ,cezeyesi ni bilirim ama reçelini duymamıştım nefis görünüyor ellerine sağlık cnm
Tabii ki gelecegim. Saka mi yaptim saniyorsun:). Ayyy keske burada olsan da balo icin butun biletler feda olsun sana. Sevgiler canim...
YanıtlaSilNunum bende ilk kez gördüm sanırım havuç reçelini..Daha önce görmüşmüydüm diye hafızayı yoklasamda yok diyor..Sana çok şeyler yazmak isterdim ama nazara gelme diye yazmıyorum..Tek kelimeyle harikasın canım..Bitanemsin benim..Allah sakınıp korusun sizleri...
YanıtlaSilAkşama hemen anneme göstereyim..Eminim her ikisinde tatları muhteşem olmuştur..Bayılıyorum senin bu tür keşiflerine..))Afiyetler olsun dünya tatlısı..
Öpüyorum yanaklarından ve sevgilerimi gönderiyorum..
NUNCUM ELİNE SAĞLIK CANIM BENDE HAVUÇLARI BU YÖNTEMLE PİŞİRİP KAKAOLU BİSKÜVİ VE KREMAYLA ÜÇ KATLI BİR TATLI HAZIRLIYORUM GERÇEKTEN HİÇ KİMSE HAVUÇ OLDUĞUNU ANLAMIYOR TAMAMEN KABAK TADI VAR ,REÇEL OLARAK İKRAM HİÇ DÜŞÜNMEMİŞTİM NUNU MARKA KABAKLIYIDA DENEMEK İSTERİM SEVGİLER CANIM
YanıtlaSilHAYATIN TA KLENDİSİ LOKANTASI,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım. az bilinen bir reçel. ama sanırım bundan sonra, artık değil :))
SARI MUTFAK,
haklısın sevgili hande, bazı lezzetlerin bilinmesi fikrindeyim.
yakaladıça ilk işi paylaşmak oluyor.
TUBAcığım hiç tereddütüm bile yoktuki..
Parti içinse gerçekten Bir Noel görmeyi çok arzu ediyorum, henüz denk gelemedim.okadar çok ki dünya ülkelerinde akrabalar.. danimarka- almanya- fransa- ama ne yazıkki aralık ayına denk getirmiyoruz :(
inşallah ömrüm vefa eder bu ışıltıya.
teşekkür ederim tatlım.
DAMAK TADI.
GÜLüm benim çok zarifsin, çok başka bir yüreksin sen. allah kalbimizden eksikliğini göstermesin senin canım benim.
Kavanozun hazır zaten..
Önce bir tadın , sonra yaparsınız..
ulaştıracağım canım sana.
çok sevgiler güzellikler diliyorum.
DÜŞLERİMİN İNCİSİ
Çok tşkrler canım..
tatlısı dediğingibi çok hoş olur. annem çok yapardı yıllar önce ondan bilirim.
umarım bu harika lezzetide deniyebilirsin.
çok çok sevgiler..
YA ARKADAŞLARIN GÜZELİ
YanıtlaSilSEN NE YAPTINDA OLMADI Kİİ.
BAKSANA DÜNYADAN HABERİMİZ YOKKK !!
ÇOK ESTETİK BİR RESİM VE SUNUM.
RENGE TAKILDIM BEN.
YA BİLLUR GİBİ DERLER YA HANİ.
AYNEN ÖYLE BU NUNU. YARIN DENİYECEĞİM. KABAKTA VAR, HAVUÇTA. BEN İKİSİ BİR ARADA YAPMAK İSTEDİM.
TEBRİK EDERİM BULUŞUNU. VALLA BİR KİTAP YAZABİLİRSİN YEMEK ÜZERİNE.. BAYAĞI PİŞMEYE BAŞLADIN.
CANIM ÖPÜYOR VE SELAMLAR İLETİYORUM
SELMA.
Senden korkulmaz, havuçlar senden korksunlar:))
YanıtlaSilellerien sağlık renk muhteşem tadıda öyledir ben zaten reçelçıyımdır..
becerikli arkadaşımın elinden kurtulmaz ..
canım çok sevgiler..
Güzel olduğu belli.harika görünüyor.Yapalım bizde.Soranlara da nunu reçeli deriz.
YanıtlaSilSElMAcığım çok sağolasın canım benim.
YanıtlaSilrengi orjinal gerçekten. eğer safran koysaydı daha farklı olurdu tabii. ama çok koyu renkliydiler, gerek kalmadı,
sevgiler tatlım...
FERHANcığım reçeli seversin bilirim canım..
buda böyle bir çeşni oldu sofralarımıza işte :)
galiba havuçta şaşırmıştır bu yeni kimliğinden :))
çok çok sevgiler tatlım.
MEHTAP,
dimi ama.. deriz vallahi :))
yap mehtapcığım, ne kadar hafif oluyor göreceksin..
keyifli gerçentende.
çok sevgiler..
OOO OOO BİZDEN NE KAÇAN NEDE UÇAN KURTULABİLİR NUNUCUM ,HEMEN DENERİZ,O KADARDA BALLANDIRA BALLANDIRA ANLATTINKİ GEL DE YAPMA ŞİMDİ...ELLERİNE SAĞLIK CANIM,NEFİS GÖRÜNÜYOR...
YanıtlaSilYAPTIĞIM TAHİNLİ KATLARA GELİNCE ,EWET DAHA ÖNCEDE NORMAL YUFKAYLA YAPMIŞTIM ,AMA BAKLAVA YUFKASINLA BİR DENE BAK AĞIZDA RESMEN DAĞILIYOR,VE ERTESİ GÜNDE ÇITIR KALIYOR...GÖRÜŞÜRÜZ CANIM ,ÖPTÜM.
canım ellerine sağlık.
YanıtlaSilreçeli sadece kuru ekmeğe sürüp yemesini severim.
havucu cezeryede olsa reçelde olsa yerim..ahhh işte olsada yesem:)))
tşkler sevgiler.
EN MUHTEŞEM GECE, GÜNDÜZÜ OLANMIŞ; EN GÜÇLÜ SEVGİ, HİÇ KAYBOLMAYANMIŞ; EN MUTLU İNSAN, GERÇEK DOSTLUĞU BULANMIŞ. EN İYİ DOSTUMA BENİ YALNIZ BIRAKMADIĞI İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM...
YanıtlaSilReçel şahane görünüyor. Özellikle rengi muhteşem. Ellerine sağlık canım. Sevgilerimle...
Hiç tadmadım ama havucun hafif tatlı tadıyla eminim çok güzel olmuştur. Ben deneyebilirim gerçekten.
YanıtlaSilNunucuğum umarım sen de ağız tadıyla güzel bir bayram geçirmişsindir.
YanıtlaSilHavuç reçelini ilk defa duyuyorum(işte bu blog işini bu yüzden çok seviyorum, sürekli yeni şeyler öğreniyoruz), rengi ne kadar güzel olmuş, geçen gün ben de kalan havuçları rendeleyip, şeker ve az su ile pişirdim, cezerye yapmak niyetiyle, içine bisküvi eklemedim, öyle güzel rengi oldu ki, reçel yapmak hiç gelmedi aklıma:)
neyse birdahi sefere, ellerine sağlık, nefis görünüyor.
sevgiler...
Sevgili Nunu önce merakimizi gidermek icin yaptigin aciklamaya tesekkürler.Kolay gelsin!
YanıtlaSilbu arada havuc recelin güzeller ötesi bir sey....Recel sevmeyen ben bile söyle tabaga bir parca beyaz ekmegi bandirasim geldi........Ellerine saglik
Nunu'cum
YanıtlaSilRenk mükemmel olmuş tadı da eminim ki öyledir.Ellerine sağlık
Sevgiler
seker...bu ne beceri boyle
YanıtlaSilvallahi recellerin rengine bittim
ellerine emegine saglik
asagadaki melegi de yanaklarindan operim cok tatli masallah:))
kocaman selamlar
www.yenitadlar.blogcu.com
Duymuştum ama yememiştim..Tansaşta havuç var mıdır ki? Hayırrr ben balkabaksız denemem..Beni cezbeden balkabağı oldu zaten..En iyisi haftasonunu beklemek..Ellerine sağlık arkadaşım..Zehr@
YanıtlaSilbuyuk bir acıkbufe karsımda ve bu recelin aynısı(sadece havuctu ama galiba benim denediğim) turuncu turuncu bana bakıyor..elim bir gidiyor bir geli,yor..ahududu ve vişne tabakta tam ortalarına koyuyuorum bunu nasılsa ben yemezsem aileye tattırırım o ara biter dsuncesi var kafamda :) dakka bir gol bir tadıyorum oracıkta meraktan ve reçellerin sağ ve sol yanına koyduruyorum turuncu tepeleri :)
YanıtlaSilreceller buyuk ustalık bence nunu..anneme baksamda yapmaya calıssamda emin olamıyorum ama seninki super renkte ve tatta kesin kesin!!!! :)
ben hiç duymadım ve yemedim.
YanıtlaSilçok şaşırdım nunu.
kabak eklemeniz inanılmaz aklıane. tebrikler bu yanınıza.
afiyler olsun. bende haftasonu deneme yapacaklardanım :=)
iyi akşamlar. elçin sarıyer
marifetli arkadasim hic denemedigim ,tatmadigim bir recel
YanıtlaSilellerine saglik harika gorunuyor.
Cok merak ettim tadini bende borek var recelleri kap gel ziyafet cekeriz kendimize,sevgilerr
EGELİM,
YanıtlaSilTeveccühünüz efenim :) tşkrlr.
bAKLAVA yufkasını yedim, ama yapmadım henüz. çok enfes bencede canım. sağolasın.
AKASYAcığım,
gerçekten olsanda yesen..bilirim çok keyifle yemek yediğini, çok isterdim aynı sofrayı paylaşmayı.. bir gün inşş canım. sevgiler.
LEZZET GEMİSİ,
ahh ne güzel bir dörtlük.. çok hoştu.. güzel yorumunda beni çok mutlu etti. tşkrlr canım
NİLAYcığım eminim keyifli bir lezzet olacak canım, sizin için.
şimdiden afiyetler olsun. paylaş emi :)
HATİCE
canım, çok haklısın düşüncelerinde.
paylaşmak ve öğrenmek için varız sadece bloglarımızda.
tadı çok hoşş :) !!!
SERAP tatlm, bende aynı fikirdeyim. sayfama her girişte güneş gibi gözümü alıyor gerçektende..
teşekkürler canım.
AYŞEGÜL,
pek güzel ve değişik bir tat. ele orjinalliğe açık hanımlar için denenmeli galiba.. :)))
YENİ TADLAR.
Merhaba canım.. çok teşekkürler her iki yorumun içinde. beğenmene çok sevindim.. sevgiler
HEP SÜSLÜYDÜM,
:))) Zehracığım yine gülümsettin beni..
hadi bir gün kahvaltıyı beraber yapalım.ayşen- gülyüz- sen - ben :)
hatta domates reçellerinide sen kap getir, diğer reçeller benden.
:))))) nasıl ama ??? :))))
ZARPANDİT,
gökçe tam kıvandasın yine bu akşam canım.
hep güldürürsün beni. şeker kızım benim. sen hepimizi geçeceksin her konuda, azmine hayranım biliyorsun tatlım..
teşekkürler canım.
ELÇİNciğim ben değişikliği çok seviyorum. sıradışı sunum ve lezzetler benim olmazsa olmazım..
NAÇİZANE ELBETTE.
Hafta sonu araşalım ozaman.. :))
MUTFAKİSTAN,
Filizciğim bugünkü börek ve poğaçanla hepimizi mest ettin. tüm arkadaşlar bayılmışlar.
aksi mümkün değil elbette.
ben havuçları kapıp geliyorum.
başka cicilerde var yanına :)))
teşekkürler sevgiler canımcım.
Canım,
YanıtlaSildaha önce hiç yememiştim ama bizim gibi tatlı seven bir aile için anlatıklarından sonra yapılması şart oldu.
Ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor.
Sevgiyle kal.
denenmesi güzel bir tarif olmuş..
YanıtlaSilellerine sağlık..tadını doğrusu merak ettim..
sevgiyle kal...
Reçelle hiç aram yoktur ama çocuklar için şahane bir alternatif olmuş.Ellerine sağlık..
YanıtlaSilBÜLBÜLÜN YERİ,
YanıtlaSilpaylaşmak ne güzel olurdu..
hadi yapında bizede fikrinizi söyleyin. :))
teşekkür ederim.
YEŞİL DOMATES,
Arkadaşım bunu anlamanın tek yanı tatman olacak sanırım.
diliyorum sizede hitap edecek bir lezzet olabilir. şimdiden afiyetle.. SEVGİLERRRRRR...
PELİN,
Tercih senin tabiiki..
NESLİ ah NESLİ :)))
Şu anda ne kadar güldüğümü bir görseydin...
inanılmaz bir seçimdi.
DEMEK KAKTÜS dedin :)))
YAPARIM ANNEM..
BEKLİYORUM KAKTÜSLERİMİ.
YAPARIM ONDANDA BİR NUNU MARKA !!!
:))))))))))))))
SENİ KIRMAK OLURMU HİÇ ???
:)))))))))))))))))
SARILDIM CANIM.. :)))))
Kalpler imanla gönüller huzurla dolsun.Saadetler hepinizin olsun.Ne kurulan bağlar bozulsun.Ne de dostlar unutulsun.Cumanız mübarek olsun.Hayırlı geceler.
YanıtlaSilHavuç reçeli ilk kez duydum canım, ellerine sağlık..benim kız havuç delisi reçelini denesemmi acaba yermiki diye düşünmeye başladım bile..
Tariflerini "vay canına bu neden benim aklıma daha önce gelmedi" diye okuyorum her seferinde. Geçen hafta katı meyve pressinde sıkarım diye bir dünya havuç almıştım sonra onlardan oğluma muhallebi yaptım :)
YanıtlaSilYarın ilk işim bu reçeli denemek olacak. Eline sağlık canım
Hülya
ELBİSTANLI,
YanıtlaSilDenemek isterseniz 2 iri havuç ilk etapta yeterli. 2 havucu tartıp kaç gram geldiyse bir okadarda şeker koyup su eklemeden ocağa koyun . (düdüklü tencere de)
bir dolu kase reçeliniz olur, ve denemek için yeterli sanırım.
afiyet olsun sevgiler.
BEBEĞİMİN YEMEK GÜNLÜĞÜ,
çok teşekkür ederim cici yorumunuz için..
özenli anneler daima hayranım.güle güle büyütünüz.
yaparsanız banada yorumunuzu bırakırmısınız ?
teşekkürler sevgiler canım.
TÜM KATILIMCI ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİM.
SEVGİLER....
hiç duymadım ama hemen bugün yapıcam bakalım.çok merak ettim.
YanıtlaSilNuraycığım salı günü tattıracaksın değilmi bize.
YanıtlaSilçok merak ettim ne yalan...
sevgilerle öpüyorum.
eline sağlık arkadaşımın.
SEVTAP MUNGAN
Tarifi bilgisayardan yazdirdim. Kesinlikle denemeyi dusunuyorum. Umarim guzel olurda; emeklerim bosuna gitmez. Ellerine saglik...
YanıtlaSilnunucum valla sen harika birisin kız nerde degişik sey var sende ellerine saglık enfes olmuş yazdım deftrerime kesin yapıcam nunumarka havuçlukabak receli diye hhehe
YanıtlaSilbu arda tatlım iyi hafta sonları
Canım nefis görünüyor.Reçelkolik bir aile olduğumuz için ilk fırsatta denenmeli.Bizleri bu güzel lezzetle tanıştırdığın için teşekkürler....
YanıtlaSilellerine sağlık değişik bir reçel denemek gerek malzemede az.
YanıtlaSiloyyyy aman.
YanıtlaSilhemen yapmaya giriyorum mutfağa.
acaip sevdim şekercik bunu.
esin
ÇOK ŞEKERDİ YORUMLAR :))
YanıtlaSilÇOK DA GÜLÜMSEDİM.. TEŞEKKÜR EDERİM SEVGİLİ ARKADAŞLAR.